Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ztroskotanec Lucas Hildebrandt očekává neodvratný konec fenomenálního Mycelia, Vilma Kadlečková: Vidění (Mycelium 4)

Vilma Kadlečková: Mycelium 4 - Vidění

Myceliální pentalogii Vilmy Kadlečkové asi netřeba fanouškům dlouze představovat. Již od prvního dílu vzbuzuje tato série zaslouženou pozornost a sklízí úspěchy na všech frontách. Tentokrát se nám do rukou dostává svazek s pořadovým číslem čtyři, díky kterému jedno z nejambicióz­nějších děl české fantastiky připravuje půdu pro velké finále. Co v sobě skrývá čtvrtá z posvátných össenských drog?

Ve Vidění můžeme opět nahlédnout do jedinečného světa Argenitu, který v průběhu let nabobtnal do netušených rozměrů. Autorka si na jednotlivých detailech svého univerza, jež rozvíjí již od devadesátých let, vždy zakládala a v nejnovější knize přidává další střípky informací, které celý svět dotvářejí takřka k dokonalosti. Což je mimo jiné i jeden z aspektů, kterým může Vilma Kadlečková ohromit své fanoušky a přilákat nové čtenáře. Ti by ovšem měli začít od začátku, protože bez znalostí předchozích dílů se v tom čtvrtém jen těžko zorientují. Nejde totiž o žádnou oddychovou literaturu, nýbrž o náročnější sci-fi, jehož autorka zkrátka po svých čtenářích chce, aby občas zamysleli.

Ve chvíli, kdy se z R-A prostoru vynoří össenská Loď s posledními lidmi z D-Alfy na palubě, je jasné, že něco není v pořádku. Loď byla mrtvá. Pro Össeany důvod ke smutečním obřadům – a pro Pozemšťany drama. Přeživší lidé na palubě mají být Lodi obětováni a nezdá se, že by se dalo Össe přesvědčit o opaku.

Lucas Hildebrandt má ovšem naprosto jiné problémy, a tak jakoukoli snahu o zapojení své osoby do záchrany ignoruje. V průběhu času se z něj stala naprostá troska, závislá na össenských drogách, která čeká na neodvratný konec. Přese všechno si ale uvědomuje a tuší, že smrt Lodi je pouze začátek mnohem důležitějších věcí. Věcí a změn, které už nejdou zastavit a je jen otázka času, kdy vystoupí ze stínů a projeví se naplno.

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Vlastním jménem Vilma Klímová.
  2. Absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Karlovy univerzity.
  3. Počátkem 90. let spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě.
  4. Držitelka několika literárních cen (Cena Karla Čapka, cena Akademie SFFH, čtenářská cena Aeronautilus).
  5. Většina jejích prací náleží k cyklu Legendy o argenitu.

Po úvodních dvou dílech, jež byly lehkým rozjezdem celé pentalogie, Vilma Kadlečková v Pádu do temnot (Mycelium III.) přitvrdila a postupně začala roztáčet soukolí, jež se zastaví až v závěrečném dílu pentalogie. Přesto se při zpětném pohledu zdá, že právě zmíněný třetí díl byl pouze lehkým odvarem toho, co na čtenáře čeká v nejnovějším pokračování. A to, že na hlavní hrdiny čekají opravdu krušné chvíle, je jasné již od samotného úvodu.

Může se zdát až neuvěřitelné, že i po čtyřech knihách drží autorka nastavenou laťku neskutečně vysoko. Není proto třeba se bát klesající kvality série, neboť to u Vilmy Kadlečkové opravdu asi nehrozí. Autorka se navíc snaží nic neuspěchat, a tak čtenářům v přesných dávkách odhaluje záhady z minulých dílů a navrch přidává pár dalších. Přesto si to nejdůležitější nechává až na závěrečný díl, který, pokud vše klapne, bude opravdu působivým zakončením celé série.

Pro českou fantastiku je rozhodně dobře, že existují i takoví autoři a nakladatelé, jako Vilma Kadlečková a Argo, jež se ani na našem malém knižním trhu nebojí pustit do počinu, který je opravdu riskantní. Je proto jen dobře, že tato sága má u čtenářů úspěch, protože Mycelium si nadšené ohlasy rozhodně zaslouží. Po dočtení této knihy se navíc všichni fanoušci mohou těšit na velkolepé zakončení série, jenž by mělo vyjít v průběhu roku 2015.

  • Vilma Kadlečková: Vidění (Mycelium 4)
  • Argo, 2014
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 488 stran, 389 Kč (v e-shopu Fantasye již za 350 Kč)
12. února 2015, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mycelium 4 - Vidění

Mycelium 4 - Vidění
Vložit do pytle na zboží  Koupit   389 Kč