Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ztracená vládkyně je další smrtící případ lásky i zrady, který Jeffersona Taytea dostane až na okraj jeho možností, Steve Robinson: Ztracená vládkyně (Jefferson Tayte 4)

Robinson Steve: Ztracená vládkyně

Genealog Tayte se opět nechal maličko unést vyšetřováním své minulosti, kvůli čemuž se odcizil nové přítelkyni a utratil většinu úspor. Proto se nový případ zdá být darem z nebes. Úspěšná podnikatelka chce poznat minulost babičky, po níž zdědila tajemný medailon. Stopy vedou k mladé ženě, jež měla zmizet při jedné z nejtragičtějších námořních katastrof. Zdá se však, že není jedinou spornou obětí začátku Velké války. A bohužel nezůstane poslední.

Oblíbený románový cyklus britského spisovatele a vášnivého genealoga, Stevea Robinsona, potěšil fanoušky již čtvrtou knihou. Také domácí milovníci napínavého pátrání v rodových liniích a hledání předků náročných klientů si budou moci užít smrtící detektivní případ. Nejnovější příběh Jeffersona Taytea, osamělého čtyřicátníka bez minulosti se slabostí pro čokoládičky a s fobií z létání, opět zavede ústředního hrdinu i čtenáře do Anglie.

Prvotřídní a zásadový vyšetřovatel bude muset v zaprášených archivech i rodinných sídlech čelit zavádějícím indiciím, mizejícím stopám a nevoli k odkrývání lépe či hůře utajených kostlivců v šatnících mocných. Vyprávění o jeho nejnovějším zakázce, s podtitulem Ztracená vládkyně, bude nadšeným čtenářům znovu velmi schopně dokazovat, že minulost se nedá jen tak opustit a dokáže velmi krutě zasahovat také do vzdálené budoucnosti.

Bolestná zrada monarchie i rodiny zabíjela během války a vraždí dodnes

Proslulý genealog Jefferson Tayte získal novou indicii vedoucí k vlastním kořenům, nikam jej však nezavedla. Naštěstí se na vyšetřovatele obrací Američanka s bílými místy v rodokmenu. Stopou vedoucí k informacím o jejích předcích zůstává medailon s fotografií dětí a jméno Alice Stillwelová. Tahle šťastná manželka a matka také žila před začátkem Velké války v Americe. Když však muže provázela na služební cestě, vše se v jediné strašné chvíli zvrtlo.

Alice byla přinucena vyhledat s dětmi azyl u rodičů v Anglii a čelit šílenství z hrozícího útoku Německa i obav ze špionáže. Záhy měla ona i její manžel zmizet během nepříliš známé námořní tragédie Empress od Ireland při návratu do Států. Leccos však asi proběhlo o dost jinak. Někdo by ale zjevně uvítal, kdyby pravda již navždy zůstala skryta. A brzy začnou umírat nevinní lidé…

Nová vražedná cesta do válečných časů i soukromí obětí

Čtvrtá kniha série Jefferson Tate přivádí kromě vlajkonoše z minulého románu i jeho novou přítelkyni (alespoň zprostředkovaně). Přes nadějné pouto (umocněné nepochopitelnou vraždou Jeffersonova mentora a hledání indicií k tajemství národní bezpečnosti Velké Británie) stačilo pár měsíců Tayteovy nečinnosti, aby se jejich vztah ocitl na suchu.

Autor však milému genealogovi přichystal seznámení s atraktivní vdovou, jejíž tragédie může souviset s Tayteovou novou zakázkou. Kvůli tomu genealog pomáhá s vyšetřováním osvícenému detektivovi, snaží se vzdorovat tajemnému vrahovi, vyřešit záhadné Alicino zmizení a udržet při zdraví novou sympatickou pomocnici. Zdá se, že neradostný příběh z počátku Velké války může zničit nejeden život ještě dnes.

Milovníci detektivního pátrání, smrtícího nebezpečí a historických rešerší v jednom dostali novou možnost začíst se do příběhu Stevea Robinsona. Také u nás si právem získal mnoho nadšených fanoušků, které baví nadějné propojení temných okamžiků světové historie, jež nepředvídatelně zasahují až do současnosti. Líčení profesionálních úspěchů i tápání genealoga Jefferson Taytea si čtenáře získalo již od prvních stránek úvodního dílu série z mnoha příčin a nevypadá to, že by se na pozitivním trendu mělo cokoli měnit.

Obliba historické detektivky protkané moderní dobou sílí

Popularita literárního vyšetřování archiválií i historických záhad ale většinou souvisí s faktem, že knihy Stevea Robinsona jsou čtivé a subžánr genealogického thrilleru se již delší čas ocitá ve středu zájmu. Pokud by však smrtící a dobrodružné peripetie neprožíval sympaťák, jakým Tayte je, nechaly by zocelené čtenáře detektivek v klidu. Autor však stvořil báječného hrdinu oplývajícího mnoha slabůstkami, díky nimž si získá fanoušky, a příběhy jsou uvěřitelnější.

Navíc pak lépe zapůsobí, když se zdejší vyšetřovatel pochlubí i některou hvězdnou stránkou, ať již v profesním či v osobním životě. Dalším pozitivem je fakt, že sám autor se věnuje genealogii, a proto dokáže o vyšetřování i postupech svého hrdiny psát zasvěceně a přesvědčivě. Kromě jmenovaných benefitů i autorova vypravěčského talentu může leckomu vyhovovat, že případy jsou snad díl od dílu dojemnější a limitovanější tou kterou tragédií.

Steve Robinson v pěti bodech

  1. Narodil se v Kentu ve Spojeném království a nyní žije nedaleko Londýna.
  2. Jeho vášeň pro genealogii, kdy se vydal po stopách dědečka z matčiny strany, o němž nic netušil a vysledoval jeho stop až do Los Angeles spolu, aby zde odkryl celou historií svého rodu.
  3. Psaní propadl, když mu bylo šestnáct a otiskli mu první článek v časopisu, ale na plný úvazek však s literární tvorbou začal až poté, co ukončil kariéru v telekomunikacích.
  4. Debutoval prvním dílem thrillerové pentalogie o Jeffersonu Tayteovi (Stopy v krvi), inspirovaném zkušenostmi z pátrání po vlastních předcích (Stopy v krvi, Hluboký hrob, Poslední anglická královna, Ztracená vládkyně, Spříznění, Smrtící hry).
  5. Má rád hudbu (vše mezi jazzem a Foo Fighters), knihy (vyrůstal na Letopisech Narnie) – spíše audioverze (The Book Thief), prochází se, lyžuje, hraje golf nebo na akustickou kytaru.

Tato skutečnost by však snad jediná určité čtenáře mohla odrazovat nevyhnutelností úmrtí některé postavy či neradostného konce známého již z úvodu románu. Na druhou stranu je tento systém využíván při vyhledávaném líčení skutečných událostí a vyprávění působí naléhavěji. Autor již od počátku nasadil ve svém cyklu vysokou laťku úrovně vyprávění, akčního příběhu i komplikovanosti jednotlivých příběhů a velmi úspěšně se vytyčeného směru i formátu drží.

Také čtvrtá kniha Tayteových dobrodružství je plná tajemství, nebezpečí, bezohlednosti, naděje, lásky, úskalí i humoru. V porovnání s předchozím dílem Poslední anglická královna (který lze bez větších obav srovnávat i s nadčasovou Šifrou mistra Leonarda) již sice není vyprávění tak dynamické, rozčilující a globálně ohrožující jednotlivce i království, přesto však jde i tentokrát o nadmíru uspokojivé žánrové čtení.

Díky rychlosti, s jakou natěšeným ctitelům Robinsonovy série vycházejí nakladatelé vstříc, se jistě velmi záhy dočkají vydání také dalšího svazku Tayteových příběhů. V páté knize pojmenované Spříznění je čeká exkurze do tragických let druhé světové války a chrabrého genealoga čeká cesta přímo do Německa.

  • Steve Robinson: Ztracená vládkyně (Jefferson Tayte 4)
  • Mystery Press, 2017
  • překlad: Jan Dvořák
  • obálka: Bürosüd
  • 352 stran, 339 Kč (v e-shopu Fantasye již za 237 Kč)
28. února 2018, Olga Buriánková