Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrození Kingova pistolníka: Cesta muže začíná zkouškou chlapce, Stephen King, David Peter: Zrození pistolníka (Temná věž 1)

King Stephen & David Peter: Temná věž: Zrození pistolníka

Než se stal legendou, musel nejdřív dospět… Stephen King není jen mistr hororů, občas se v jeho tvorbě najde i něco jiného. Třeba rozsáhlá fantasy sága Temná věž, která patří mezi to nejlepší, co můžeme v tomto žánru najít. Zároveň patří i mezi ty nejsložitější série. Kingovy knihy to ale mají všeobecně těžké, nebo alespoň jejich převedení do filmové nebo seriálové verze. Neméně složité to má i komiksová adaptace.

V úvodním svazku pětidílné komiksové verze nás autoři seznamují s Rolandem Deschainem, odvážným čtrnáctiletým chlapcem, který po vzoru svého otce skládá těžkou zkoušku. Zkoušku na pistolníka. Než se z něj ale stane obávaný muž a nemilosrdný lovec, musí Roland ujít dlouhou cestu. Společně se svými přáteli je poslán do Hambry, kde mají splnit na první pohled lehký úkol. Tajná mise se ale Rolandovi navždy zaryje do paměti. Do cesty mu vstoupí nejen velké zlo, ale poprvé pozná, jak velkou moc má i láska.

Zrození pistolníka vypravuje počátek jednoho velkého dobrodružství, svůj námět ale nečerpá z první knihy série, ale až ze čtvrté. Navíc nekopíruje děj knihy doslova, ale volně se jím inspiruje. Temná věž je totiž opravdu rozsáhlá a to nejen počtem dílů, ale i samotnými knihami, které mají většinou nad čtyři sta stran. To nejdůležitější je ale zachováno, takže si na své přijdou jak věrní čtenáři, tak i ti, kteří se s tímto světem setkávají poprvé.

Rolandův příběh je především střet dvou žánrů – fantasy a westernu. Jde o neobvyklou kombinaci, když se ale dobře zpracuje, dostaneme něco geniálního. Máme tu neohrožené bojovníky s kolty u pasu, démony, čarodějky, krásku v nesnázích a mladého hrdinu, který se nezastaví před ničím. Nechybí ani drsné souboje, konflikty nebo otázky týkající se přátelství, lidského bytí, lásky i obětování. Vše se odehrává na rozpáleném písku za mrazivé atmosféry zapadajícího slunce.

Stephen King před více než pětatřiceti lety rozehrál příběh, který dokáže fascinovat i dnes. Knižní předloha je ale jedinečná a velmi těžce se napodobuje. Úvodní kapitoly grafického zpracování zlehka nastiňují celou zápletku a odhalují něco málo z komplikovaného světa. Pak se ale v příběhu začnou objevovat i pohledy jiných postav a komiks se stává chvílemi často nepřehledný. Autoři se na málo stranách snaží vysvětlit příliš mnoho a pro čtenáře, kteří nejsou s tímto světem seznámeni, se pak čtení stává komplikované a těžkopádné.

Stephen King a David Peter v pěti bodech

  1. Stephen King se narodil v Portlandu ve Spojených státech, vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní.
  2. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  3. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  4. Peter David je americký spisovatel, který je u nás známý díky románům z prostředí Star Treku.
  5. Kromě psaní knih je autorem několika komiksů, pracuje pro film nebo televizi.

Co se ale autorům nepovedlo v psané podobě, hravě „dokreslili“ v té grafické. Převážně temná kresba je až silně naturalistická, převládají teplé barvy slunce v kontrastu s jednotlivými postavami. Některé scény vypadají pěkně děsivě a násilí je zachyceno do nejmenších detailů. Nejvýraznější jsou pak kresby přes celé strany, kde si autor pohrál nejen s detaily, ale i se stíny. Celý příběh pak doslova ožívá a působí opravdově. V samotném závěru komiksu pak čtenář objeví nejen klasické ukázky různých alternativních obálek, ale také příklad toho, jak složitý byl vznik jedné kresby.

Už ve svém úvodním svazku je komiksová Temná věž velice silný příběh, kde se hravě střetávají zákonitosti fantastického světa s krutým prostředím westernu. Místy hororový až mrazivý svět představuje zajímavé charaktery, v jejichž čele stojí nespoutaný chlapec. Chlapec, který se časem změní na Pistolníka.

  • Stephen King, David Peter: Zrození pistolníka (Temná věž 1)
  • Crew, 2016
  • Obálka: Jae Lee, Richard Isanove
  • Překlad: Linda Bartošková
  • 240 stran, 489 Kč (v e-shopu Fantasye již za 440 Kč)
17. července 2016, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temná věž (komiks) 01: Zrození pistolníka

Temná věž (komiks) 01:  Zrození pistolníka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 489 Kč 440 Kč