Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrádné srdce – Země barbarů skrývá mnohá tajemství, Mary E. Pearsonová: Zrádné srdce (Letopisy Pozůstalých 2)

Pearsonová Mary E.: Letopisy Pozůstalých 2 - Zrádné srdce

Zrádné srdce je druhým dílem z připravované trojdílné série Letopisy Pozůstalých, jež vzešla z pera Mary E. Pearsonové. Ačkoli je druhý díl spíše vycpávkovým počinem, který slouží jako jakési pojítko mezi skvělým začátkem a jistě epickým a nezapomenutelným koncem, tak rozhodně stojí za to. Především bravurní vyprávěčský styl vás nenechá chladnými a budete bažit po dalších a dalších stranách textu. Ale vezměme si to postupně.

V počátku celé trilogie Lia doslova prchá od oltáře a ocitá se v malém venkovském hostinci, kde se setká se dvěma chlapci. Oba hoši jsou od sebe odlišní jako den a noc. Za velké plus lze dozajista považovat i fakt, že spisovatelka sepsala celý příběh z pohledu pěti různých postav – Lii, Rafea, Zabijáka, princezniny služebné Pauline a samotného prince, jenž se cítí zhrzen zradou své snoubenky a touží spatřit tu, která ho veřejně ponížila. Díky tomuto umnému autorskému kousku vlastně zpočátku netušíte, kdo je kdo, a Pearsonová si s vámi pohrává, jako kočka s myší.

Zrádné srdce své čtenáře zavane do barbarského království Vendy, které je odvěkým nepřítelem přeživších pozůstalých. Tihle „stvůry“ obvykle zajatce neberou, proto mohou Lia a Rafe považovat své uvěznění za velkou přízeň bohů. Jenže je jen otázkou času, kdy jejich trýznitelům dojde trpělivost a nechají je ztrestat. Navíc ve vzduchu je cítit zlo, které se bezútěšně blíží. Dokáže se Arabela dostat ze spárů strašlivé země, než bude úplně pozdě?

Mary E. Pearsonová v pěti bodech

  1. Již od mala se chtěla věnovat psaní, to se jí povedlo a dnes je spisovatelkou na plný úvazek.
  2. Žije v Kalifornii s manželem a dvěma zlatými retrívry.
  3. Její kniha PA Room on Lorelei vyhrála v roce 2006 Golden Kite Award za beletrii.
  4. Svou první knihu Pickles in My Soup vydala v roce 1999.
  5. Specializuje se na literaturu pro mládež.

Pokud se to vezme kolem a kolem, tak se vlastně v celém příběhu téměř nic neděje. Princezna se seznamuje s podivnou, drsnou krajinou Vendy. Poznává její obyvatele, které již nejednu zimu sžírá ukrutný hlad a touha po lepších zítřcích. První dcera si díky těmto pochmurným lidským osudům stále více uvědomuje magii, která ji koluje v žilách. Něco se blíží a brzo tomu bude potřeba čelit a kdo jiný, než právě Jezelia by měl povstat a bojovat?

Když konečně vygraduje ono očekávané napětí, kniha se zdárně přiblíží ke svému konci. Záměr tohoto pokračování je tedy více než jasný, připravit si solidní základ pro fenomenální „poslední bitvu“, která konečně přinese odpověď na všechny otázky. S jistotou lze konstatovat, že pokud by autorka nebyla tak zběhlá v popisech postav, jejich charakterových vlastnostech a osudech, celou dosud dobře našlápnutou trilogii by patrně odsoudila k záhubě.

Její poetičnost a mistrná znalost svého řemesla však stále zachovává naději v to, že po průměru přijde nakonec něco opravdu velkolepého, co všem vyrazí dech. Pokud patříte mezi ty, kteří podlehli kouzlu prvního dílu, lze vám i toto dobrodružství s klidným srdcem doporučit. Jestliže s Mary E. Pearsonovou nemáte zatím žádné zkušenosti, tak vězte, že Zrádné srdce je jakýmsi druhým chodem po výborné polévce, která bude jistě zakončena mistrovským dezertem. Jinými slovy, milovníci fantasy by si toto dílo rozhodně měli pořídit do své sbírky. A jen tak mimochodem Temné krásy, třetího dílu, se dočkáme již na začátku dubna!

  • Mary E. Pearsonová: Zrádné srdce (Letopisy Pozůstalých 2)
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Jana Jašová
  • Obálka: Rodrigo Adolfo
  • 360 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
26. února 2018, Anastasja Vištalová

Letopisy Pozůstalých 2 - Zrádné srdce

Letopisy Pozůstalých 2 - Zrádné srdce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč