Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zoo City Lauren Beukesové je fantasy pecka ve stylu americké drsné školy, Lauren Beukesová: Zoo City

Beukes Lauren: Zoo City

Už od počátku osmdesátých let se ve světě začali objevovat takzvaní zvířetníci neboli zvěronoši. Jsou to lidé, kteří spáchali ten nejhorší zločin ze všech, vraždu. Jako trest musí s sebou vláčet zvíře, které si je samo najde. Společně s ním ale dostávají i dar, shavi. Magickou schopnost, jíž mohou využívat, jak chtějí. V Jihoafrickém Johanesburgu existuje čtvrť, kde žijí převážně takovíto lidé. Všichni ji znají pod názvem Zoo City.

Asi takovýmto způsobem se dá popsat svět, na jehož pozadí rozplétá jihoafrická spisovatelka Lauren Beukesová svůj příběh nazvaný jednoduše Zoo City. Tuzemský čtenář má tedy první možnost, jak se s tvorbou této nadějné spisovatelky seznámit.

V hlavní roli Zinzi December s lenochodem

Zinzi December je vyléčená feťačka, která se topí v dluzích, a aby toho nebylo málo, musí sebou všude nosit lenochoda jako cejch viny za vraždu, kterou spáchala. Zinzi zkrátka zosobňuje typickou představitelku moderní hrdinky, jež do fantasy detektivky ve stylu americké drsné školy perfektně pasuje. Pro ostřejší slovo nejde daleko, dokonce ani neváhá psát falešné e-maily, kterými z lidí lanaří peníze, jenom aby se zbavila dluhů, jež si jako feťačka nadělala.

Zinzina práce, a zároveň i její shavi, spočívá v hledání drobných ztracených věcí, jako jsou peněženky, doklady nebo cennosti. Kvůli své minulosti odmítá hledat pohřešované osoby, protože doufá, že tak nenarazí na žádné problémy. Nebyla by to ale Zinzi, aby si ji problémy nenašly samy.

Právě v tuto chvíli na scénu vstupují Pinč a Marabu, další dva zvěronoši. Za práci, kterou by pro jejich zaměstnavatele měla vykonat, jí nabízejí velký balík peněz. Zinzi zprvu odmítá, ale nakonec na práci přece jen kývne s vidinou splacení svého dluhu. Má najít začínající pěveckou hvězdu Songwezu Radebe, členku sourozeneckého dua iJusi. Postupně se čím dál víc začíná nořit do světa hudebního průmyslu a to, co zjišťuje, jí není ani trochu pochuti.

Zoo City je městská fantasy šmrcnutá drsnou školou

Hlavní síla Zoo City nespočívá v příběhu, ale v jazyku a propracovaném světě. Lauren Beukesová zkombinovala starou dobrou drsnou školu s městskou fantasy obohacenou o jihoafrickou kulturu. Není mnoho fantasy, které by se odehrávaly v Africe, natožpak městských fantasy. Z tohohle pohledu působí Johanesburg originálně na rozdíl od New Yorku či Londýna.

Soundtrack ke knize Zoo City na SoundCloud

Důležitou součástí příběhu už podle názvu jsou zvířata zvěronošů. Nikomu není jasné, odkud přicházejí, ale kdykoli někdo někoho zabije, objeví se. Nejednoznačné je i to, co mají představovat. Jestli ty, jež byli zabiti, nebo ty, co zabíjeli anebo úplně něco jiného. V knize se jich ale vyskytuje požehnaně od lidožravého tučňáka, přes věčně naštvaného pinče až po líného lenochoda hlavní hrdinky.

Nedílnou součástí románu je i hudba. Nejenže se Zinzi protlouká jihoafrickou hudební scénou, ale k Zoo City byl také nahrán soundtrack, který k němu dokonale pasuje. Není to ale jen hudba, na kterou autorka odkazuje. V románu se nachází odkazy na spoustu výdobytků moderní doby. V kontrastu s tím tu stojí africká kultura, magie a schopnosti, které zvěronoši mají.

Svět, ve kterém je více otázek, než odpovědí

Zoo City také obsahuje doprovodné texty. Jedná se o různé útržky z novin, Zinziny podvodné e-maily, nebo zpovědi vězňů zvěronošů. Ale místo toho, aby tyto texty věci objasňovaly, vzbuzují daleko více otázek. Lauren Beukesová dokázala vytvořit dokonale plastický svět. Na realističnosti přidává i fakt, že o spoustě věcí se autorka jenom zmíní, anebo je jen naznačí. To potom nutí čtenáře, aby sám přišel s vlastními teoriemi a domněnkami. Jako jeden příklad za všechny může posloužit Protiproud.

Lauren Beukesová v pěti bodech

  1. Narodila se 05. 06. 1976 v Johanesburgu, Jihoafrická republika.
  2. Kromě psaní románů je i novinářkou a píše scénáře.
  3. Její kniha Zoo City získala v roce 2011 Cenu Arthura C. Clarka.
  4. Její první knihou byl cyberpunkový román Moxyland zasazený do Kapského města.
  5. Na rok 2013 připravuje román o cestování časem s názvem Shinning Girls.

Protiproud pronásleduje všechny zvířetníky, až je nakonec pohltí. Ačkoli sehraje Protiproud v příběhu důležitou roli, není zcela jasně vysvětleno, o co se jedná. Že by to byl snad nějaký druh magie, či energie, nebo snad karma? Jednoznačnou odpověď čtenář nedostane a záleží jenom na něm, jak bude Protiproud chápat.

Lauren Beukesové se nedá odepřít i skvělý cynický smysl pro humor. Zoo City je zábavné čtení plné akce a drsného světa, v němž přežijí jen ti nejsilnější. Celý příběh podtrhává bezbřehá imaginace autorky, která čtenáře uchvátí. Jihoafrická kniha sedne každému, kdo holduje fantasy detektivkám ve stylu drsné školy. Lauren Beukesová má velmi osobitý styl, kterým dokáže nadchnout nejednoho čtenáře. Můžeme tak jen doufat, že jí Zoo City otevře dveře na český trh a brzy se dočkáme její další knihy.

25. května 2013, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zoo City

Zoo City
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč