Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Znovuzrození Olivera Queena je zde!, Percy Benjamin: Green Arrow 01 – Smrt a život Olivera Queena

Percy Benjamin: Green Arrow 01: Smrt a život Olivera Queena (brož.)

Když nakladatelství Crew společně s BB Artem oznamovalo, jaké série budou u nás v rámci Znovuzrození hrdinů DC vycházet, bylo zařazení Green Arrowa bezesporu lehce riskantním tahem. Přeci jen, moc komiksů s tímto hrdinou u nás nevyšlo, a přestože je dostupný televizní seriál, fanouškovská základna tohoto hrdiny u nás není kdoví jak velká. O to větší překvapením může Green Arrow #01: Smrt a život Olivera Queena pro někoho být. Tato kniha se totiž s přehledem zařadila mezi nejlepší kousky, které u nás v rámci Rebirthu zatím vyšly.

Postava Green Arrowa se tak řadí po bok největším hvězdám DC univerza, jež se stejně jako mnoho dalších hrdinů dočkala svého “znovuzrození”, kterého se u této série ujal scénárista Benjamin Percy. Pro českého čtenáře však může setkání s tímto hrdinou znamenat menší problém. Ostatně v českém překladu jsme na něj mohli narazit zatím pouze dvakrát, a to v knihách Green Arrow: Rok Jedna a Green Arrow: Prázdný toulec ze série DCKK. Je tedy více než jasné, že povědomí o této postavě u nás nebude kdoví jak hluboké. Naštěstí Benjamin Percy pojal svou sérii hodně přístupně a až na pár drobností se dá rozhodně označit za ideální start pro nové čtenáře.

Pokud náhodou nevíte, co nebo kdo je Green Arrow zač, tak vězte, že se v podstatě jedná o méně temnou verzi Batmana. Oliver Queen je multimilionářský playboy, jenž se rozhodl bojovat proti zločinu. Stejně jako Batman nemá žádné superchopnosti a musí se spolehnout jen na své tělo, luk a peníze, které mu se vším pomáhají. Navíc má jasně vyhraněné levicové názory, které řadě čtenářů mohou jít lehce na nervy. Na tuto levicovou agitku si u něj budeme muset žel bohu zvyknout. V tomto případě naštěstí autoři nic nepřehání, a tak je i toto pojetí snesitelné.

Benjamin Percy se rozhodl ve svém příběhu využít celou řadu známých prvků včetně původního originu Green Arrowa, jenž značně přepracoval a oblékl ho do atraktivního rebirthového hávu. Percy tak kromě samotného příběhu, jenž se točí okolo tajemné organizace, která se rozhodne obrat Olivera Queena úplně o vše, přivádí na scénu i Black Canary, se kterou tento hrdina tvořil dlouhá léta nerozlučný pár. To však narušila “Nová 52”, což nesl nelibě dlouhý zástup fanoušků. V Rebirthu se však vrací vše do správných kolejí, to má však za následek celou řadu podivných momentů, které se týkají především částí s Arrowem a Canary, kdy ji současně zná i nezná. V celkovém kontextu to působí poněkud zvláštně a nedá se ubránit pocitu, že tyto části v příběhu původně vůbec nebyly.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Až na pár drobností se však jedná o poctivý superhrdinský komiks, jehož největší devizou je fakt, že si prakticky na nic nehraje. Nesnaží se působit přehnaně rozmáchle ani ambiciózně, na druhou stranu nabízí spousty kvalitní zábavy, která se od mainstreamového komiksu očekává. Za to vděčí celkovému pojetí, pro které se Percy rozhodl, a v neposlední řadě i “hlavnímu záporákovi” této knihy. Tím je tajemná organizace, která se sice nesnaží přinášet do žánru extra velké novoty, rozhodně však působí velice atraktivně a bude vás bavit.

Za to velkou měrou vděčí především svému vizuálu, který je rozhodně povedený, což ostatně platí pro celou knihu. Grafickou stránku tentokrát obstarala dvojice kreslířů Juan Ferreyra a Otto Schmidt, jejichž dynamická kresba dodala Green Arrowovi potřebný náboj. Navíc je poměrně sympatické, že se oba kreslíři nesnaží za každou cenu jít směrem klasického mainstreamového pojetí, které představuje například Jim Lee, ale rozhodli se jít vlastní cestou. Stále se sice jedná o klasický mainstream, rozhodně mu však nechybí originální prvky, díky kterým je Green Arrow snadno rozpoznatelný od konkurence.

Green Arrow #01: Smrt a život Olivera Queena je bezesporu jedním z nejpříjemnějších překvapení celého Znovuzrození, které u nás vychází. A ačkoli nemá u nás tato postava tak bohatou historii a fanouškovskou základnu, svým startem do Rebirthu si bezpochyby získala pozornost a může se směle měřit se “zavedenými značkami”. Zda se podaří Benjaminu Percymu udržet nastavenou kvalitu i u dalších dílů série, je zatím otázka budoucnosti, prozatím má však Green Arrow více než slušně našlápnuto k úspěchu…

26. srpna 2018, Petr Čapek

Green Arrow 01: Smrt a život Olivera Queena (brož.)

Green Arrow 01: Smrt a život Olivera Queena (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč