Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Znamení vlka i lykantropii získá M. T. Majar na útěku před minulostí, M. T. Majar: Znamení vlka (Vlci 1)

majar-znameni-vlka

Tori od dětství tušila, že není jako ostatní holky, ale musela odejít z Čech na druhý konec světa, aby zjistila proč. Za mořem našla víc, než by čekala. Stačilo jediné nechtěné kousnutí sexy vlkodlačího alfy, aby se ze zvláštní mladé ženy stala jednou z lycas. Zrození vlkodlačky a románku s alfou Rubenem je však jen začátek, protože boj o post jeho družky rozhodně nemusí skončit šťastně.

Městská fantasy autorky píšící pod pseudonymem M. T. Majar, nové posily tuzemské literární fantastiky, se směle může poměřovat i s ostatními romány autorů zvučných jmen. Toto je již její druhá kniha, avšak první ve fantastickém žánru, protože její debutový příběh vycházel z prostřední zcela reálného i realistického striptýzového klubu. Její Hot Boys byli původně vydáni jako e-book a díky obrovskému úspěchu se záhy dočkali i knižního vydání.

Vlkodlačí dívka z Česka boduje i ve Spojených státech

Tori Mayerová před vzpomínkami uprchla z rodné země až do USA. Byla v pohodě, až do návratu z noční schůzky, kdy ji přepadli – než se nadála, ležela na zádech s nožem pod krkem. Z temné noci se však vynořil sexy zachránce a násilníky zlikvidoval, dívku ale bohužel nechtě kousl. Nijak vážně, jenže noční hrdina Ruben je vlkodlak, dokonce alfa místní smečky, a proto ze sličné rusovlásky omylem stvořil lykana. Novorozená vlčice se snaží se situací popasovat, s čímž jí Ruben ve dne v noci vydatně pomáhá, a to nejlépe v posteli. Přitažlivost se mění v lásku, ale plánování společné budoucnosti naruší příchod jiné smečky.

Kouzla a lykantropie spolu vycházejí skvěle

Victorie, Tori, je hlavní postavou nejnovější knihy české autorky M. T. Majar, která děj zasadila do současnosti, do oblasti Missouri, kde sídlí jedna ze smečky lycas, kteří žijí svobodně mezi lidmi, jen s trochou oficiálního dohledu. Právě všeobecná povědomost o tom, že vlkodlaci a jiné fantastické bytosti existují, připomíná další urban fantasy série mezinárodně uznávaných autorek jako Laurell K. Hamiltonové, Patricie Briggs, Ilony Andrews či Kim Harrison.

Stejně jako v jejich světech stojí i zdejší společnost na podobné civilizační úrovni jako ta naše, hlavní hrdinka zůstává také patřičně od rány, fungují tu kouzla, jež dokáže protagonistka využívat i ovlivňovat díky wiccanskému dědictví po babičce. Znamení vlka spisovatelka zpestřila zajímavou indiánskou magií i poutavým popisem přechodu mezi lidskou a lykantropní existencí.

M. T. Majar v pěti bodech

  • vlastním jménem Markéta Marková se narodila ve znamení Štíra jako nejstarší ze tří sester, více prý není třeba vědět
  • nyní žije v Prostějově, pracuje v bankovnictví, nedávno se rozvedla a stará se o syna
  • na literárním kontě má již dvě knihy – Hot Boys a Znamení vlka
  • věnuje se mnoha aktivitám – čtení (obdivuje Stephena Kinga, Dicka Francise, Kena Bruena), psaní
  • intenzivně se věnovala také lukostřelbě a chovu ušlechtilých koček

Další věc, co nesmí v podobném svazku chybět, představuje sexuální napětí mezi ústřední dvojicí, trojicí či čtveřicí. Dokonce by se dalo říci, že v tomto směru M. T. Majar většinu z konkurentek předčí a činí ze své fantasy čtení pouze pro dospělé. Blíží se tak například sérii knih o Anitě Blakeové, která se od počátečních katolicky prudérních pohledů na sex dostala až k současným swingers party. To je patrně také jeden z taháků autorčiny tvorby.

Urban fantasy po česku potěší více než zámořská

I v téhle městské fantasy, jež na jednu stranu trochu pokulhává za svými staršími sestrami, protože většina zápletek a dějových linií se výše uvedeným zámořským sériím podobá až příliš, se na druhou stranu mohou čtenáři přesvědčit, že ani tuzemské autorky nezůstávají pozadu. Přestože je M. T. Majar nováčkem literární tvorby, není to v jejích knihách příliš znát.

Velkým plusem tohoto fantastického románu zůstávají nejen vtipné a dráždivé dialogy, ale také mnohé odkazy a poznámky, jež s sebou nese soužití párů z různých kulturních kořenů. Každý z dvojice pak má své národní výrazy, vtipy a průpovídky, jimž rozumějí jen jejich krajané. A tím i čtenáři. Příběhu nechybí ani pořádná akce či napětí, které si čtenáři užívají v mnoha vyhrocených situacích.

Velmi také potěší nejednoznačné postavy, které dokážou svými reakcemi překvapit více než ty odhadnutelnější. Není od věci chytré srovnávání jednotlivých charakterů mezi sebou či porovnávání bestiality a násilí způsobeného lykantropy i lidskými zrůdami, jež jsou mnohdy ještě nebezpečnější.

Vyprávění o zrození vlkodlačí kouzelnice Tori je uspokojivě ukončené a čtenáře na závěr nečekají žádné nevyřešené problémy či otázky. Tedy, až na tu, kdy konečně vyjde další pokračování, protože kvůli překvapivému epilogu se příznivci rusovlasé Češky jistě již nebudou moci dočkat druhého dílu.

  • M. T. Majar: Znamení vlka (Vlci 1)
  • FANTOM Print, 2012
  • obálka: Angela Waters
  • 256 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
13. ledna 2013, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Znamení vlka

Znamení vlka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 174 Kč