Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zlomená Juliette se musí rozhodnout. Láska, nebo válka?, Tahereh Mafi: Jsem zlomená (Roztříštěná 2)

tahereh-mafi-jsem-zlomena

Obnova slibovala lepší zítřky. Obnova slibovala záchranu světa. Snaha Obnovy udržet lidi v nevědomosti se pomalu hroutí. Lidé prohlédli a uvědomili si, že to vše byla prachsprostá lež. Nyní věří v Bod Omega, skupinu lidí s nadpřirozenými schopnostmi, kteří jsou jejich záchranou. Ale mohou takoví lidé převzít vládu? Mají neomezené schopnosti a to je v kombinaci s mocí výbušná kombinace… Nebo snad ne?

Sedm týdnů. Tak dlouho je Juliette společně s Adamem a ostatními, kteří mají zvláštní schopnosti, v Bodu Omega. Jejím novém domově, ve kterém nemusí skrývat svou podstatu. Díky tomu, že utekla ze svého vězení, se stala novým cílem Obnovy, ale především Warnera. A když něco velitel Sektoru 45 chce, tak to taky dostane. Vojáci teď navíc prohledávají každý kout Země a snaží se centrálu Bodu Omega najít, aby zničili jediného skutečného nepřítele.

Tik, tak. Tik, tak. S každou následující sekundou jsou vojáci stále blíže. Juliette se snaží ovládnout své schopnosti, ale místo toho, aby je zkrotila, začíná se více bát. Díky cvikům, které mají otestovat její schopnosti, si začíná uvědomovat, jak daleko její moc sahá. Zabíjení dotykem není jediné, co umí. Je toho víc, než si dokázala představit, ale musí se to naučit ovládat. Aby ochránila ty, které miluje. Aby zachránila svět. Bod Omega je totiž ve válce, kterou zapříčinila ona.

„Naděje dokáže přinutit lidi dělat strašlivé věci.“ (str. 122)

Už první díl bil do očí svým zajímavým stylem, jakým je série napsána. Přeškrtaná slova, která se stala u mnohých čtenářů oblíbená, se v druhém díle objevují méně, neboť od prvního dílu hlavní hrdinka vyrostla a není již tou malou ustrašenou holkou, která neví, co dělat. V knize Jsem zlomená může čtenář sledovat, jak se její osobnost vyvíjí a postupně se přiklání ke straně, kterou si nakonec zvolí. V knize se nenajde postava, která by byla černá, nebo bílá. V každé totiž dřímá kousek dobra, ale taktéž i kousek nejčernějšího zla.

Jsem zlomená je pokračování prvního dílu, který nese název Jsem roztříštěná. I když se může zdát, že by měly být knihy stejné, jsou naprosto jiné – alespoň v jistém slova smyslu. Druhý díl obsahuje totiž mnohem více akce, která je pestřeji popsána a díky krátkým větám, které jsou pro oba díly tak typické, pomáhají čtenáři, aby se během chvíle začetl a tak nějak vžil do kůže hlavní hrdinky. Kromě akčních soubojů se také druhý díl změnil v tom, že autorka nemusí skrývat některá tajemství a místo toho, aby čtenáře zbytečně seznamovala s tím, co už ví z prvního dílu, může rovnou přejít k odhalování tajemství, které během jediné stránky mohou změnit celý průběh děje.

Tahereh Mafi v pěti bodech

  1. Narodila se v malém městečku v Connecticutu.
  2. Trilogie Roztříštěná je její prvním velkým spisovatelským počinem.
  3. Práva na knihu prodala do 25 zemí a filmového zpracování se ujalo studio 20th Century Fox.
  4. Kdykoli, kdy nemůže najít jakoukoli knihu, si pročítá obaly od cukroví, staré účty, nebo kupóny.
  5. V současné době žije v Kalifornii, kde je podle ní příliš dokonalé počasí.

Na první pohled to může vypadat, že je příběh jednotvárný. Juliette se musí připojit do války, ke které se schyluje mezi Bodem Omega a Obnovou. Ale o tohle právě Tahereh Mafi šlo. Aby se pro ty, kteří nečetli první díl, příběh jevil jako prostý souboj mezi dobrem a zlem. Nic není ale tak, jak se zdá. Každá stránka je nabitá nečekaným překvapením, které může přivést tamější svět do záhuby. Dá se ale říci, zda v tomto zničeném světě, existuje nějaké dobro či zlo?

Jsem zlomená je naprosto dokonalým pokračováním, u něhož prožije čtenář mnoho emocí. Smutku, radosti, šoku, ale i strachu o hlavní hrdiny. Tato kniha totiž nese víc, než se dalo předpokládat. Ti, kteří pochybovali o prvním díle, se při čtení tohoto rozhodnou, zda má vůbec smysl pokračovat dál. Ale pro ty, kdo si tuto sérii zamilovali, bude právě druhý díl plný nečekaných zjištění, které vedou k jedné věci: válce. Válce, která rozhodne o všem. Válce, která rozhodne o osudu Juliette.

  • Tahereh Mafi: Jsem zlomená (Roztříštěná 2)
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Pavla Kubešová
  • obálka: Dodo Dobrík
  • 392 stran, 299 Kč
23. prosince 2013, Filip Faja

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).