Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zločin a trest po Rumunsku. Liliana Lazarová navštěvuje Zemi prokletých, Liliana Lazarová: Země prokletých

Lazarová Liliana: Země Prokletých

Temné jezero, které žije svým vlastním životem? Lehce vyšinutý hlavní hrdina či nahlédnutí pod pokličku rumunského folklóru? I tak se dá charakterizovat Země prokletých, prvotina od moldavské autorky Liliany Lazarové, jež do světa knih přináší dílo s prvky magického realismu. Směru, který nepochybně nepatří mezi nejoblíbenější žánry v řadách studentů, a to hlavně díky nekonečným popisům okolí, bojišť a západů slunce. Autorka s nimi pokud možno šetří a umně nastoluje atmosféru komunistického Rumunska.

Celý děj se odehrává ve vesnici Slobozia mezi léty 1970–1989, v době vlády neblaze proslulého rumunského diktátora Ceauşesca. Český způsob vzpomínání na minulý režim pomocí hořkosladkých vtipů je autorce cizí. Liliana Lazarová raději vsadila na temnou, místy až hororovou atmosféru a samotné dopady komunismu na místní obyvatele tu působí jen jako jakýsi strašák v pozadí jejich životů. Čtenáře tak na necelých 180 stránkách čeká ponurý osud rumunského mladíka Victora Lucy.

Victor je popravdě velmi netradiční hlavní hrdina. Děj ho zastíhá v době jeho dětských let, kdy hledá útěchu před těžkým životem u temného jezera jménem Jáma lvová. Této vodní ploše se místní obyvatelé vyhýbají širokým obloukem, protože o ní panují děsivé legendy, na jejichž konci stojí smrt lidí, kteří se k němu opovážili přiblížit. Ovšem mezi Victorem a jezerem během románu vzniká zvláštní pouto činící z této vodní masy jakousi druhou hlavní postavu, jež je svědkem téměř všeho, co se v díle stane.

Co se týče samotného Victora, vesničané ho kvůli nižšímu intelektu hanlivě označují za Němého vola a jeho vztahům s místními nepřispívá ani špatná pověst Lucovic rodiny. Ta se kromě hlavní postavy skládá ze zamlklé mladší sestry, laskavé matky a násilnického otce. Právě jistá událost, k níž dojde mezi starým Lucou a jeho synem, pomalu mění Victorův život a zároveň i čtenářův pohled na něj. Není snadné pochopit mladíkovy činy, a to hlavně díky způsobu, jakým je spisovatelka předkládá. Lazarová totiž většinou staví na náboženských, místy až spirituálních vysvětleních a zůstává na každém, jestli přistoupí na její hru, anebo bude bažit po hlubších zdůvodněních.

Liliana Lazarová v pěti bodech

  • Liliana Lazarová (1972) je rumunská spisovatelka pocházející z Moldávie.
  • Vesničku Slobozie, kde se její román odehrává, zná velice dobře, protože zde strávila dětství.
  • Vystudovala francouzskou literaturu na univerzitě Iasi.
  • Za Zemi prokletých získala řadu ocenění.
  • Momentálně žije ve Francii.

Podobný schizofrenický pocit nastoluje autorka v čtenářích během celého románu. Většina záhad zůstává nevysvětlená, čímž Lazarová hravě plní jeden ze znaků magického realismu. Pro lidi zvyklé na přesná vědecká zdůvodnění to může být velkým zklamáním, a proto je lepší s podobnými nadějemi k románu vůbec nepřistupovat. Problematické jsou též velké časové skoky, které místy působí zmateně, a bývá obtížné se znovu vrátit do zaběhlého děje. Pro některé zapřisáhle ateisty mohou být rušivé i všudypřítomné náboženské symboly, ale autorka svou víru naštěstí nikomu nevnucuje. Stačí se smířit s tím, že postavy naději a odpuštění hledají u Boha, stejně jako odpovědi na otázky, které by v dnešním světě vyžadovaly spíše zásah zkušeného týmu kriminalistů.

Země prokletých má ovšem i své nezpochybnitelné kvality a slouží jako vynikající sonda do rumunské kultury. Což vůbec není na škodu, protože většině lidí se při vyslovení jména tohoto východoevropského státu vybaví nanejvýš hrabě Drákula. Čtenářům fantastiky možná ještě upírské Děti noci od Dana Simmonse. Lazarová ale přináší úplně nový pohled na místní obyvatele a nabízí příběh plný tradic, zvyků a legend, které postupně zaplňují vědomostní mezery a pomáhají nahlédnout do života obyčejného Rumuna. Těžko také něco vyčíst literárnímu stylu, který čtenáře na chvíli vrací do dob Balzaca a dalších klasiků, jejichž vznešené komunitě autorka přinejmenším klepe na dveře.

Jak se v závěru ukazuje, celé dílo není ani tak o komunistickém režimu, náboženství či zvláštní hlavní postavě, ale o nadčasové otázce zločinu a trestu. O tématu, které prolíná knihu na několika úrovních od hlavního hrdiny, přes obyvatele Slobozie až po bývalé komunistické papaláše, kteří se po pádu režimu snaží o návrat na výsluní s čistým štítem. V knize se tudíž objevuje velké množství charakterů, z nichž žádný nelze označit za čistě špatného či dobrého člověka. Povahu těchto lidí necharakterizují autorčina slova, ale jejich činy, a román tak každému nabízí jedinečnou možnost vynést nad nimi svůj vlastní rozsudek.

Země prokletých není knihou pro každého. Nesrší vtipem ani nervy rvoucí akcí a popisy rumunské krajiny časem začínají nudit. Má ale jednou nezpochybnitelnou přednost – nutí člověka přemýšlet. Přemýšlet nad tím, jestli skutečně boží mlýny melou či je spravedlnost opravdu tak strašlivě slepá. Lazarová se této otázky šikovně ujímá a přichází s originální dílem, které se může směle zařadit po bok Márqueze a dalších představitelů magického realismu.

  • Liliana Lazarová: Země prokletých
  • Jota, 2012
  • Překlad: Veronika Dufková
  • Obálka: Jiří Mičkal
  • 178 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
13. března 2013, Adéla Košařová

Diskuze k článku

Pěkně napsaná recenze :-)...
Jirka DeMode - 25. 03. 2013 16:20

Pěkně napsaná recenze :-)
Souhlasím
Zdenka - 26. 03. 2013 15:29

Pěkně napsaná recenze

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Země Prokletých

Země Prokletých
298 Kč 268 Kč