Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zkáza na druhém konci světa, Dlouhý John Silver 3+4 (Modrá Crew 7)

Mathieu Lauffray a Xavier Dorison: Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3+4

Dlouhý John Silver je ústředním padouchem dobrodružného románu Ostrov pokladů (1883) Roberta Louise Stevensona. Francouzským komiksovým tvůrcům Xavieru Dorisonovi a Mathieuovi Lauffraymu se však postava jednonohého piráta zalíbila natolik, že ji přenesli na stránky svého komiksu. Podobně jako u Stevensona jde i v jejich pirátském příběhu o hodně – o peníze, o čest a samozřejmě i o život.

Komiksové nakladatelství Crew před časem oživilo svou dříve oblíbenou řadu Modrá Crew a nově v ní s přispěním hlasujících čtenářů představuje tuzemskému fandomu pozoruhodné komiksy, které by se z různých důvodů do běžného edičního plánu nevešly. Zatím hlasování opanovala silná francouzská škola, to však ani zdaleka neznamená, že by se všechny příběhy odehrávaly jen v industriálních kulisách Paříže. Hned úvodní Ekho zve čtenáře do alternativního New Yorku, Okko se opírá o samurajskou kulturu starého Japonska a Třetí zákon čerpá ze všeobecné obliby rytířského středověku.

Také čtyřdílný, do dvou svazků rozdělený komiks Dlouhý John Silver postupně protne několik poledníků. Po úvodní předehře v anglických šlechtických komnatách a přístavních špeluňkách se postavy v čele s nevyzpytatelným mořským vlkem Johnem Silverem a svůdnou lady Vivian Hastingsovou vydávají na plavbu přes půl světa, aby na jejím konci zmizeli v dusivých hlubinách jihoamerické džungle. Na nehostinné území výpravu zavála vidina zlatem zaplaveného bájného města Guyanacapac, které podle všeho na své poslední expedici objevil Vivianin manžel, zmizelý lord Hastings. Každý člen posádky a osazenstva plachetnice Neptun má však svou vlastní představu o průběhu mise, a ta se mnohdy neslučuje jak s představami zbývajících postav, tak s rozmary nevyzpytatelné­ho osudu.

Xavier Dorison a Mathieu Lauffray v pěti bodech

  1. Mathieu Lauffray a Xavier Dorison jsou francouzští komiksoví tvůrci střední generace.
  2. Xaviera Dorisona vystřelil mezi komiksovou špičku scénář k historického komiksu Třetí zákon, jehož první svazky z konce 90. let nedávno vyšly v rámci časopisecké řady Modrá Crew.
  3. V posledních letech si vysloužil obdiv čtenářů i kritiky Dorisonův western komiks Hrobař, jehož svérázným hrdinou je funebrák. I ten se dočká uvedení v rámci Modré Crwe.
  4. Mathieu Lauffray si za hranicemi udělal jméno mj. coby autor obálek pro komiksovou sérii Star Wars, nakoukl ale též mezi tvůrce počítačových her a filmaře.
  5. Než se sešli nad příběhem Dlouhého Johna Silvera, pracovali Dorison a Lauffray společně na komiksu Prophet (Prorok).

Ne snad že by scénář Francouze Xaviera Dorisona nevykazoval určité mezery – za všechny uveďme poněkud neobjasněnou cestu indiána Moka do anglického Portsmouthu – díky podmanivé kresbě Mathieua Lauffraye (některé scény by si člověk nejraději vylepil na zeď!) a povedené vztahové konstelaci mezi jednotlivými figurami mu však lze drobné nedostatky prominout. Právě vnitřní pnutí mezi postavami, které si logicky vzájemně nedůvěřují, jsou na sebe nicméně zčásti odkázány, výborně přiživuje čtenářovo napětí. O jeho vzplanutí se samozřejmě nadále stará klasický vyprávěcí mustr o hledačích pokladu, již na cestě za vytouženým bohatstvím čelí nejrůznějším nebezpečenstvím, ať už v podobě nahlodané kázně či nenažrané fauny.

Třetí a čtvrtý sešit minisérie Dlouhý John Silver potvrzují kvalitu naznačenou v úvodních dvou dílech a servírují čtenáři příjemně vyvážené námořnické dobrodružství s nepatrným fantastickým nádechem. Vzhledem k tomu, že celý příběh vrcholí, dojde logicky nejen ke kumulaci některých motivů, ale též samotného napětí, jehož přece jen v úvodním svazku krapet chybělo. Tuzemští milovníci historické fikce, pirátů a cest do neznámých krajin tak mohou jásat. I proto, že Dorison ani na závěrečných stránkách neslevil ze střízlivého, sympaticky realistického pojetí příběhu a mimoděk se tak vyhnul přespříliš pohádkovému vyústění.

  • Xavier Dorison, Mathieu Lauffray: Dlouhý John Silver 3+4 (Modrá Crew 7)
  • Crew, 2018
  • Překlad: Richard Podaný
  • Autor obálky: Mathieu Lauffray
  • 116 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
24. října 2018, Jakub Ehrenberger

Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3+4

Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3+4
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč