Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Život za umění nebo umění za život?, Scott McCloud: Sochař

scott mccloud - sochar

Když se upíšete ďáblu, je jasné, jak to nakonec skončí. Dětské přání a touha vyniknout je ale kolikrát silnější než chuť žít desítky let. Grafický román Scotta McClouda patřil mezi velmi očekávané. Slavný autor na něm pracoval přes pět let a vzniklo téměř pět set stran příběhu o smolaři, který hledal cestu ke slávě a našel nakonec něco úplně jiného. Pravou hodnotu života.

David Smith pochází z umělecké rodiny a po škole se z něho stal velice talentovaný sochař. Sochař, který je ale dosti nedoceněný. V umělecké branži totiž už jeden David Smith je a tento David, hrdina našeho příběhu, žije v jeho stínu. Je to především ale smolař. Nikdo nechce vystavovat jeho tvorbu, nikdo s ním nechce navázat spolupráci, a co se týče společenských styků mezi přáteli, už to není, co bývalo. David tak upadá do větší a větší samoty, uvězněn ve své vlastní hlavě. Pak ale dostane nabídku, která se neodmítá. Tedy pokud nemáte v životě co ztratit, a to David nemá. Tedy zatím neměl.

Scott McCloud už na sebe upoutal pozornost svou knihou Jak rozumět komiksu. V jeho nové knize zachycuje vlastní verzi slavného faustova motivu o zaprodání duše ďáblu. Hlavní zápletka příběhu je tedy velice jednoduchá. Pomocí jednoduchých slov a kresby ale autor dokázal z prostého příběhu udělat něco víc. Prostřednictvím svého hrdiny Davida řeší otázky života a smrti, řeší smysl života, lásku na první pohled, umění nebo naprosto obyčejné každodenní radosti.

McCloudův hrdina David je docela neobvyklá postava. Je svým vlastním způsobem sympatický a čtenáři mu budou fandit, ale není to typická postava, která by mohla být vzorem pro ostatní. Je cílevědomý, odhodlaný a jde si za svým snem. Ty špatné vlastnosti ale převládají nad těmi dobrými. David se tak často chová zbaběle, vzteká se, nevěří si, občas je i nesnesitelný a chová se dětinsky. Postava Meg, která je taková Davidova múza, pak ztělesňuje jeho opak. Má sice také smůlu v prosazení svého talentu, ale bere všechno optimisticky, s nadhledem a touhou prožívat každý den naplno.

Scott McCloud v pěti bodech

  1. Scott McCloud pochází z Bostonu a živí se jako kreslíř a propagátor komiksu coby uměleckého žánru.
  2. Zprvu komiksy psal sám, teď je ve světě známý jako komiksový teoretik.
  3. Jeho nejvýznamnějším dílem byla kniha Jak rozumět komiksu.
  4. McCloud je autorem komiksové série Zot!
  5. Sochař je autorovým prvním grafickým románem s dospělými hrdiny.

Psaný projev hraje v Sochaři spíše vedlejší roli. Autor se vyznačuje jednoduchými dialogy a o to víc pak dává prostřednictvím kresby. Není typicky černobílá nebo barevná, ale mísí se barvy modré, černé a šedobílé. McCloud svůj příběh vykreslit jednoduše, ale detailně a precizně. Některé pasáže jsou dokonce bez textu a právě tady se ukazuje síla obrazu, který autor stvořil. Příběh dokonale graduje, zachycuje hrdinovu rozervanost a je neskutečně poutavý až návykový. I přes to, že konec je odhadnutelný, je čtenář nucen číst dál a dál, zkoumat pečlivě jednotlivá políčka, sledovat mimiku hlavních postav a prožívat s nimi jejich příběh.

Sochař je velice ojedinělý komiks. Vypravuje prostý příběh s nádechem nadpřirozena, ale v osudech Davida nebo Meg se některý čtenář může i najít. Ne každý má to štěstí, že dělá práci, která ho baví, ne každý dosáhne v životě úspěchu a ocenění. Příběh je tak chvílemi plný humoru, chvílemi plný beznaděje a takový je i život sám. Jednou jsme dole, jednou nahoře. A Sochař je jedna z mála knih, která je plná hlubokých myšlenek, plná emocí a plná života.

  • Scott McCloud: Sochař
  • Jota, 2016
  • Obálka: Scott McCloud
  • Překlad: Simoneta Dembická
  • 496 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
17. června 2016, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sochař

Sochař
498 Kč 448 Kč