Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Život je bludiště, kde najít sýr nemusí být nutně výhrou, Daniel Keyes: Růže pro Algernon

Keys Daniel: Růže pro Algernon

Charlie je šťastný. Možná nemá rozum, zato ale má přátele. A práci, kterou miluje. Navíc, všichni kolem milují Charlieho. Hlavně proto, že nezkazí žádný vtip, jehož je pointou. Charlie je šťastný, protože nedovede pochopit, že by se mohl cítit jinak. Potom se však stane subjektem v ambiciózním experimentu a o všechno tohle přijde.

Deníkové zápisy retardovaného mladíka, jemuž prudký nárůst IQ obrátí život naruby, patří dnes již mezi literární klasiku. A přestože mnohá díla z takzvané klasické světové literatury přežívají hlavně coby položka seznamů povinné četby, Růže pro Algernon je toho osudu ušetřena. Nutno podotknout, že plným právem. Charlieho proměny dávají nahlédnout do složitého vztahu naprostého outsidera s realitou. A autor zde ze všech stran zkoumá, jak sladká je nevědomost. Charlie je terčem posměchu, ale i předmětem soucitu, aniž by si cokoli z toho uvědomoval. Jakmile se ale stane hlavní postavou vědeckého pokusu, naskytne se mu příležitosti nahlédnout za závoj lží a proniknout přes životy obyčejných lidí až do míst, kam emoční inteligence nesahá a kde lze až příliš snadno pohrdat těmi méně nadanými.

Daniel Keyes v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1927 v New Yorku.
  2. Vystudoval psychologii a anglickou a americkou literaturu na Newyorské univerzitě.
  3. Vyučoval tvůrčí psaní na Wayne State University v Detroitu.
  4. Povídková Růže pro Algernon získala roku 1960 cenu Nebula, stejnojmenný román se pak dočkal téhož ocenění v roce 1967.
  5. Roku 2000 se dočkal titulu Zasloužilý autor asociace Science Fiction and Fantasy Writers of America.

Už samotný Charlieho osud je fascinující. Od slabomyslného kluka pro všechno, přes geniálního muže až po zlomeného člověka děsícího se každého nového dne. Deníková forma pak tomuto příběhu dodává další rovinu. O to snazší je Charlieho pochopit a ztotožnit se s ním (alespoň v jistých fázích jeho života). Daniel Keyes vytvořil nesmrtelné dílo, kde naději střídá zmar. A stejně jako hlavní hrdina, i čtenáři se mohou trápit otázkami, zda nás lidmi dělá rozum nebo i něco jiného. Odpověď přitom nemusí být tak jednoznačná, jak se může na první pohled zdát. Kdy byl vlastně Charlie Gordon doopravdy šťastný?

Růže pro Algernon je nejen fascinujícím příběhem se smutným koncem, ale zároveň i důmyslnou alegorií života. Od dětství a dospívání až po ono bolestivé zjištění, že lepší už to nikdy nebude. Co následuje, se svým způsobem velice podobá strachu, který Charlie zažívá během postupného návratu do výchozího bodu. Nevědomost možná není tak sladká (zvlášť, když se celý svět baví na váš účet), ale pomáhá nám pochopit, že mnohem důležitější je dokázat si vychutnat život, dokud o něm víme.

  • Daniel Keyes: Růže pro Algernon
  • Argo, 2016
  • Obálka: Chris Moore
  • Překlad: Richard Podaný
  • 248 stran, 388 Kč (v e-shopu Fantasye již za 349 Kč)
18. května 2023, Tomáš R. Tokoš

Růže pro Algernon

Růže pro Algernon
Vložit do pytle na zboží  Koupit 388 Kč 349 Kč