Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Získat korunu je mnohem snazší než udržet si ji, Jan Hamouz: Třetí ucho (Ptačí srdce 2)

99389744_treti-ucho

Dar’Hrys sice získal erenézský trůn, ale království se mu rozpadá pod rukama. Ať udělá cokoli, dostane tím svou zemi do ještě svízelnější situace. A jeho záliba ve víně a ženách rozhodně nepomáhá odvrátit největší katastrofu v historii Erenézie. Jeho otec má možná štěstí, že se toho nedožil. Ostatně, velkou zásluhu na tom má právě Dar.

Oldenik je protivný, rozmazlený a tlustý chlapec, který se musí z ničeho nic adaptovat na skutečnost, že ztratil nejen svého otce, ale i celé panství Železného listu a s ním i vlastní svobodu. Jestli nechce zemřít jako bezejmenný otrok, čeká ho dlouhá cesta plná bolestivého učení se novým věcem, zejména poslušnosti.

Iko patřil k nejschopnějším léčitelům nejen celé Erenézie. A přestože toho za svůj život poznal víc než dost, osud mu nyní připravil ještě jedno velké dobrodružství. Nejprve se mu nepovedlo vyléčit Darova otce (hlavně proto, že Dar’Hrys měl trochu jiné plány), za což si vysloužil žalář. A nyní se má stát důležitou postavou v příběhu, který by mohl celým erenézským královstvím otřást ještě víc než neschopnost nového vladaře.

Jan Hamouz ve čtyřech bodech

  1. Narodil se v Litoměřicích roku 1986.
  2. Pracuje jako projektant mostů.
  3. V současné době žije v Praze.
  4. V letech 2016–2017 se umístil na třetím místě v soutěži Žoldnéři fantasie.

Největší výzvou druhého dílu je navázat na ten první a pokud možno ještě rozšířit pečlivě vybudovaný svět, aniž by přitom příběh ztratil na tempu. Jan Hamouz dokazuje, že nápadů má ještě spoustu a jeho fantasy sága vypadá opravdu zajímavě. Ať už je to díky novým postavám či lokacím nebo množství fascinujících kultur, náboženství a zemí. Bohužel se místy zdá, jako kdyby Třetí ucho nevědělo, kde pokračovat.

Asi nejlépe zvládnutou částí jsou pasáže točící se kolem Dara. Jestli předtím to byl opilecký sukničkář čekající na svou velkou šanci stát se novým králem, nyní je z něj opilecký sukničkář s titulem panovníka. Na co sáhne, to pokazí. Objevují se sice i světlejší chvilky, jimiž autor čtenáře lehce navnadí (nestane se z Dara přeci jen schopný válečník a král?), ale prozatím se zdá, že osud tohoto hrdiny bude spíše tragický. Dar’Hrys se rozhodně netváří jako sympatická postava, což je paradoxně jeho největší devízou. Otázkou je, co si pro něj autor připravil v pokračování.

Příběh Oldenika je v podstavě začátek tzv. hrdinovy cesty. Od neschopného šlechtice k někomu, koho otroctví připravilo nejen o rodinu, ale i o podstatnou část iluzí. Čtenáři se dostane i několika možností poznat tajemné válečníky, kteří téměř bez problémů ničili jednu armádu za druhou v prologu první knihy, aby se poté z příběhu Polovičního krále vytratili. Protože jsou osudy Oldenika prozatím úzce spjaty s událostmi kolem těchto válečníků, nelze se ubránit pocitu, že tento mladík se měl objevit už mnohem dřív. Zvlášť je-li tak důležitý, jak je naznačováno.

Starý léčitel Iko zde má bezesporu nejméně signifikantní roli. Po většinu jeho pasáží vypráví svou cestu životem, která je sice velice zajímavá, ale v kontextu událostí obou knih jde o pouhou vložku. Zejména když je Ikovo vyprávění zakončeno přesunem pozornosti k jiné postavě z Polovičního krále, jejíž budoucí osudy slibují mnohem větší dopad na celou ságu.

Třetí ucho ukazuje, že Jan Hamouz to myslí s epickou fantasy opravdu vážně. Čtenářům se naskytne spousta příležitostí poznat nová místa a postavy a (což je nejdůležitější) lépe pochopit události hýbající tímto světem. Pomalé tempo vyprávění není nutně na škodu, nicméně některé pasáže naznačují, že se stále jedná o pouhý prolog, a k tomu opravdu důležitému bude třeba ještě minimálně jedno pokračování. Oběma dosud vydaným titulům by pravděpodobně slušelo sjednocení do jednoho románu, rozsahem podobným jako se může pyšnit právě druhý díl.

  • Jan Hamouz: Třetí ucho (Ptačí srdce 2)
  • Host, 2021
  • Obálka: Filip Štorch
  • 760 stran, 469 Kč (v e-shopu Fantasye již za 422 Kč)
29. srpna 2022, Tomáš R. Tokoš

Ptačí srdce 02: Třetí ucho

Ptačí srdce 02: Třetí ucho
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč