Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zima v Thonnierice: Překvapivě svěží návrat do Krvavého pohraničí, Vladimír Šlechta: Zima v Thonnierice (Krvavé pohraničí)

Šlechta Vladimír: Zima v Thonnierice

Nikdy neříkej nikdy. Po tom, co Vladimír Šlechta završil knihy ze světa Krvavého pohraničí epilogem s názvem Kukaččí mláďata, v němž se na zbytcích původních příběhů vzmáhají potomci někdejších hrdinů, myslelo se, že historie tohoto fiktivního světa se víceméně uzavřela. Nestalo se.

Vladimír Šlechta už několikrát dokázal, že svůj dlouho budovaný svět dokáže postavit na hlavu a představit zase z jiného úhlu. Před několika lety třeba románem Likario, v němž si pohrával s upírskou tematikou, v roce 2016 zase s knihou Kukaččí mláďata, kde jsou hlavními hrdiny teenageři. A právě poslední kniha – byť se původně mělo jednat o epilog – jednoduše nabízela příliš mnoho nových postav a nevyužitých motivů, aby je měl spisovatel nechat ladem. O dva roky později tu tedy máme Zimu v Thonnierice.

Rozplést klubko

Thornel Schrank měl po nezdařené teokratické revoluci a korunovaci mladého Daniela králem úplně jiné plány. Chtěl zmizet do elfích hvozdů a pátrat po svém rodinném dědictví, po svém biologickém otci, jehož jméno se dozvěděl teprve nedávno – Thompsonovi. Jenže člověk míní a Silvie Viktoriina mění. Femme fatale jeho otce nakonec Thornela umluví k tomu, aby se vrátil do rodné Thonnieriky a strávil tam zimu znovuoživením Thompsonovy špionské sítě, která by se v budoucnu mohla náramně hodit novému králi, totiž jejímu synovi Danielovi.

Vladimír Šlechta v pěti bodech

  1. Vladimír Šlechta se narodil roku 1960 v Liberci, většinu života však prožil v Českých Budějovicích.
  2. V roce 1994 vystudoval Stavební fakultu ČVUT – obor vodní stavby, a vodohospodářství ho provází v různých podobách celým jeho životem.
  3. Svoji první povídku s názvem Legendární zbraň publikoval v roce 1993 v časopisu Ikarie. Byla to první předzvěst série knih o majoru Oggerdovi, která v současné době čítá již téměř deset svazků.
  4. Dalším významným projektem Vladimíra Šlechty je cyklus Krvavé pohraničí, který definoval hranice nového fantasy subžánru – tzv. zálesácké fantasy.
  5. Mimo tyty cykly ještě přispěl autor do série JFK, vytvořil několik dalších povídek do různých časopisů a sborníků a napsal alternativní příběh z Tolkienovy Středozemě nazvaný Tajemství Morie.

Věci se ale hned na začátku zašmodrchají mnohem víc. Při příjezdu do města vybuchne městská sýpka (skvělá zpráva takhle při počínající zimě) a před ní se najde tělo válečného hrdiny, jehož zkušenosti garantovaly rozbouřenému městu mír. Mladý Thornel, který sice mnohé talenty zdědil, řada zkušeností mu však nadále schází, tedy musí dát dohromady své nevlastní sourozence (a rozvernou nekromantku Justýnu) a začít rozplétat klubko největších thonnierických intrik.

Šlechta v novém světle

Podobně jako ve výše zmíněném Likariu a Kukaččích mláďatech, i tentokrát Šlechta představuje román z oblíbeného světa, který je ale v mnoha ohledech nový. Kromě o generaci mladších hrdinů, formovaných zcela odlišným prostředím, jde hlavně o fakt, že se takřka výhradně odehrává uvnitř městských zdí a že je hnán detektivní zápletkou. Té vévodí hlavně vypiplané dialogy, samotné pátrání ale také ani v nejmenším nenudí. Skoro celou dobu sedíme na rameni hlavnímu hrdinovi, s nímž se dá snadno ztotožnit a s nímž budeme pozadí úvodní katastrofy rozplétat s chutí. Čtenáře sice nečekají žádné zásadní a objevné zvraty, kniha ale ubíhá velmi svižně a každý krok je (s občasnou pomocí autora a štěstěny) přísně logický. Čtení na léto jako vyšité.

Pokud vás nepřesvědčí řádky výše, zbývá zmínit ještě jednu věc. Zima v Thonnierice se tváří jako základ jakéhosi Krvavého pohraničí 2.0, kterému povládne nová doba a noví hrdinové, a proto při mírně pomalejším rozjezdu vysvětluje autor detaily, které budou sečtělým fanouškům této série již dávno známé. Přesto to jsou právě oni, kdo si novinku užijí nejvíce. Zcela nejzajímavějším aspektem celé knihy je způsob, jakým ji autor včleňuje do desetiletí fungujícího světa, přihazuje historická fakta a známé postavy, a z tohoto podhoubí nechává vyrůst něco zcela nového. Najde se jen málo autorů, kteří by byli ochotní si se svým světem takto pohrát (a nezkazit ho) a Vladimír Šlechta mezi ně nyní bezesporu patří.

Young adult detektivka, kterou si užijí všichni

Měli byste tedy při pohledu na young adult detektivku, kterou někdo omylem zasadil do oblíbeného fantasy světa, váhat? Nikoli. Autorovi fanoušci k ní budou muset přistupovat s otevřenou myslí, prvočtenáři zase s trpělivostí, která se jim bude hodit, až budou potkávat narážky na jiným již známé události. Výsledný román by si však měly užít obě skupiny. A protože s velkými dějinami Pohraničí kniha zas vlastně tolik nepohne, nezbývá než doufat, že další svazek na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Vladimír Šlechta: Zima v Thonnierice (Krvavé pohraničí)
  • Brokilon, 2018
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 360 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
25. září 2018, Jan Nohovec

Zima v Thonnierice

Zima v Thonnierice
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč