Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Žhavé olovo, chladné železo je první svazek nejnovější urban fantasy s elfím detektivem v hlavní roli, Ari Marmell: Žhavé olovo, chladné železo (Mick Oberon 1)

Marmell Ari: Mick Oberon 1 - Žhavé olovo, chladné železo

Na první pohled je Mick pouze jedním z chicagských soukromých oček třicátých let. Jako většina kolegů je také on věčně švorc, každou chvíli dostane nakládačku a dlouho nezakopl o řádný případ. Na druhé podívání se však od ostatních dost liší. V pouzdře nenosí střelnou zbraň, ale čarodějnou hůlku a pod kloboukem ukrývá až moc špičaté uši. Je totiž faeským šlechticem, toho času v exilu. Proto ale dostane exkluzivní zakázku, jenom poněkud smrtící.

Na pulty tuzemských knihkupectví si našel cestu i úvodní díl zbrusu nové pánské noir urban fantasy série vytvořené americkým spisovatelem, Arim Marmellem. Cyklus dostal pochopitelný název Mick Oberon, protože jeho hlavní postavou je stejnojmenný elfský šlechtic. Již nějaký ten pátek pobývá v Chicagu (namísto v říši Pod kopcem) a snaží se zde vyžít, jak se dá. Aktuálně zaujal tak trochu roli paranormálního vyšetřovatele.

Fae jménem Mick, který si ke zlosti příbuzných říká po svém bratranci Oberon, se pokouší udržet nad vodou soukromou detektivní kancelář. Pomáhá mu občasná spolupráce s místním policejním oddělení při nestandardních případech. V příběhu nazvaném Žhavé olovo, chladné železo se však musí dost odklonit od své zásady, že pro ty zlé nepracuje, a tak vezme případ jednoho z nejmocnějších místních gangsterů.

Zločinci a vykukové by se měli začít klepat strachy

Chicago je až příliš zajímavé město, co do svých ulic láká nejrozmanitější existence. Od úplně obyčejných a zákona dbalých občanů po nadpřirozená monstra. Proto zdejší lidé/bytosti potřebují kromě policie i týpky, co se nebojí zabřednout nejen do magického svinstva. Je tomu tak dnes, jak ví upírka Merit (série Upíři z Chicaga), čaroděj Harry Dresden nebo detektiv Guss McPherson (PC hra Post Mortem), a bylo to tak i v minulosti.

Proto se k borcům na straně zákona (a dobra) již ve třicátých letech 20. století přidal i Mick Oberon. Netradiční detektiv je elfím aristokratem, jedním z posledních bývalých vládců obou světů (než je technologie přinutila k odchodu), s nimiž ale odmítá mít cokoli společného. Raději se po staletí toulá naším světem, i když mu pobyt zde působí neustálou trýzeň.

Ari Marmell v pěti bodech

  1. Ari Marmell se narodil v roce 1974 v Houstonu, kde pobýval s manželkou až do roku 2001, kdy se přestěhovali do Austinu a zde žijí se dvěma kočkami dosud.
  2. Na univerzitě v Houstonu vystudoval tvůrčí psaní, seznámil se zde s manželkou George a napsal první (špatný) román. Debutoval nakonec až v roce 2004 s Gehenna: The Final Night.
  3. Po studiu vystřídal několik zaměstnání (jež nesnášel) a během této doby napsal čtyři romány a také se zapojil do komunity her na hrdiny.
  4. Aktuálně pracuje zejména jako spisovatel na volné noze, nejvíce pro Wizards of the Coast.
  5. Mimo románů v sérii o Mickovi Oberonovi (Žhavé olovo, chladné železo; Hallow Point a Dead to Rites) tvoří i další cykly – Corvis Rebaine, Widdershins a jednotlivé romány (Agents of Artifice, Black Crusade), ale také kratší práce a RPG hry.

Třebaže v lidském Chicagu vypadá jako vysoký štíhlý muž a doma Pod kopcem je krapet menší, není to důvodem jeho dobrovolného vyhnanství. Stejně jako skutečnost, že lidé (na rozdíl od Fae) jsou slepí vůči jeho skutečné podobě – nevypadá, ani se nechová, jako monstrum v žádné z realit. Ne, k odporu vůči domovu má pádné osobní, ale zatím tajné důvody.

Proto Micka od života mezi lidmi neodradí ani pobyt v laciné kanceláři s vrzající vyklápěcí postelí a pravidelný výprask či kulka během případu. Navíc, díky svému původu se vyhýbá téměř každému zranění, a pokud ne, uzdraví se mnohem rychleji než kterýkoli člověk. Pátrání mu ještě usnadňuje magie, letité zkušenosti a známosti mezi lidmi či fae. Pouze ale do chvíle, než se výrazně změní podmínky.

Městská fantasy v pánském noir provedení se neomrzí

Ari Marmell navázal cyklem o elfím vyšetřovateli na bezesporu populární trend, protože v záplavě paranormálních romancí nebo young adult sérií jistě potěší zjevení každého odlišného knižního svazku. Mick Oberon se zařadil po bok drsných, odměřených, životem zkoušených chlápků, co riskují vše, aby ochránili ostatní. Je také osamělým bojovníkem se zlem, ale chybí mu Achillova pata, jakou disponují třeba John Taylor či Harry Dresden.

Možná i kvůli absenci milých nedostatků tvořících ze jmenovaných sympatické a lidské postavy, není zkraje úplně jednoduché si téměř dokonalého elfa oblíbit. Naštěstí pro něho i stále netrpělivější ctitele znevýhodněných charakterů, se Mickova blazeovanost záhy hroutí. Dalo se očekávat, že elfův návrat do Země víl vyvolá zemětřesení v obou světech, přesto se dynamika vyprávění mění překvapivě rychle.

Rozjede se nejen děj a Oberonovy trable, ale také autorova invence, protože elfí říše je snad nejpřekvapivější částí příběhu. Čtenáři měli již mnohokrát příležitost mrknout se fae pod pokličku (Butcher, Green, Briggsová nebo Hamiltonová), ale Marmelův koncept je jedním z nejoriginál­nějších. Zrcadlové Chicago se svou hierarchií je nečekané i zábavné, stejně jako větší část vyprávění o něm.

Třebaže nedosahuje úrovně kupříkladu Jima Butchera, Ari Marmell potenciál a bude zajímavé sledovat, zda splní očekávání milovníků fantastiky. Ti si prozatím užijí plno gangsterských i faeských potyček a překvapivých setkání i změn stran, ale také neznámou magii. V příštích dílech se dočkají prozrazení nového tajemství z Mickovy minulosti, další porce akčních i napínavých scén nebo nezúčastněných poznámek nabručeného elfa. A možná dojde i na jiná překvapení.

  • Ari Marmell: Žhavé olovo, chladné železo (Mick Oberon 1)
  • Triton, 2017
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • Obálka: Julia Lloydová
  • 336 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
24. srpna 2017, Olga Buriánková

Mick Oberon 1 - Žhavé olovo, chladné železo

Mick Oberon 1 - Žhavé olovo, chladné železo
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč