Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zelaznyho Buddha nepostrádá lidskost v bojích proti bohům, Roger Zelazny: Pán světla

Zelazny Roger: Pán světla

Před mnoha lety ve vzdálené galaxii… Přesně takhle mohl začínat příběh Rogera Zelaznyho. Leč nezačíná. Místo se jeho opravdový začátek skrývá v mixu mýtů a legend. Teprve jejich rozpletením se lze dobrat pravdy. Co na tom, že je fiktivní?

Sam již vystřídal mnoho podob a ještě více jmen. Ve světě, kde se snoubí technika s božstvím je totiž všechno možné. Rozuměj: Reinkarnace a zázraky v podání hinduistických božstev. Kdykoli se někde objeví sebemenší známka technické revoluce, velemocný pantheon se postará o menší katastrofu. Zaostalým se vládne lépe. Nikdo neví, proč Sam odmítl nabídku stát se bohem a místo toho se pustil do boje proti nim. A jeho cílem není nic menšího než zbavit mocné jejich všemocnosti. Sam se dokonce nestydí ani spojit síly s démony, jež sám před mnoha životy uvěznil. Zdá se, že ani dosažení nirvány ho nezastaví.

Staří přátelé i někteří nepřátelé Sama povolají zpátky, aby jim pomohl konečně a jednou provždy porazit nastolenou tradici v podobě tvrdého potlačování technologií. Předchozí souboje Sam nakonec vždy prohrál, leč přesto se mu pokaždé podařilo božskou sílu o něco umenšit. Možná nyní nastává čas, kdy si lidé vystačí sami.

Zelaznyho svět na první pohled vypadá spíše mysticky a sci-fi pozadí se zpočátku dá poznat jen díky nepatrným náznakům. Příběh, složený z epizodních konfliktů Sama s bohy, spěje ke svému nevyhnutelnému konci jen velmi pomalu. To však paradoxně atmosféře románu spíše přidává. Neustálé akční tempo by při zvoleném vzorci vyprávění pouze sráželo důležitost každé další bitvy oné zdánlivě nekonečné války.

Roger Zelazny v pěti bodech

  • Americký spisovatel sci-fi a fantasy, představitel tzv. Nové vlny science fiction.
  • Od svých 32 let se živil jako spisovatel na volné noze.
  • Je znám především pro svou sérii Tajemný Amber.
  • Získal celkem tři ceny Nebula a šest cen Hugo.
  • Zemřel v roce 1995 na rakovinu.

V tomto kontextu vypadá i závěr knihy na první pohled uspěchaně, ovšem na vině je právě pomalejší ráz hlavní dějové linie. Ačkoli čtenáře mohou trápit obavy o zajímavost či důležitost jednotlivých epizod, dá se tento strach označit za zbytečný. Zelazny zpracoval každou část, každou bitvu trochu jinak, tudíž je stále na co se těšit a kde přicházet na zvídavé otázky.

Žánrově poměrně netradiční styl důmyslně odhaluje autorovo jedinečné vypravěčské umění. Jádro celého příběhu spočívá v jednoduchém klišé o kolonizaci planety a pokusu uzurpovat si výhradní právo na technologie a tím pádem i moc. Avšak celek je tak dokonale obalen aurou mystiky a způsob vyprávění patří k natolik zdařilým, že doopravdy ani nezáleží na tom, dostane-li se čtenář pod povrch díla, nebo bude-li pouze klouzat po jednotlivých stranách a užívat si atmosféru.

Svým způsobem lze tedy v Pánovi světla najít vše: jednoduchost i komplexní dějové linie postupně se splétající do velmi detailně propracovaného finále. Roger Zelazny s touto kombinací skvěle manifestuje schopnosti Nové vlny science fiction a toto dílo rozhodně patří mezi skvosty fantastické literatury. A kdyby existovala dokonalost, nacházelo by se pěkně blízko.

  • Roger Zelazny: Pán světla
  • Straky na vrbě, 2012
  • překlad: Michael Bronec
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 352 stran, 250 Kč (v e-shopu Fantasye již za 225 Kč)
19. března 2013, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pán světla

Pán světla
Vložit do pytle na zboží  Koupit 250 Kč 225 Kč