Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Závěrečný souboj světla a stínů je tu!, V. E. Schwabová: Zaklínání světla (Temnější tvář magie 03)

Schwabová V. E.: Temnější tvář magie 03 - Zaklínání světla

Čeští fanoušci série Odstíny magie od V.E.Schwabové už pomalu ztráceli naději, že se kdy dočkají třetího dílu, jehož vydání se neustále odkládalo. V srpnu ale Zaklínání světla dorazilo na pulty českých knihkupectví, a čtenáři se tak mohou bez problémů pustit do epického závěru celé série. Čtyři Londýny, jeden temný král proti Kellovi a jeho přátelům. Zvítězí dobro či zlo?

Kell udělal chybu, za kterou nyní tvrdě platí. Zjišťuje, že jeho přítele Hollanda posedl temný král Osaron z Černého Londýna, který touží po jediném – podmanit si Kellův milovaný Londýn plný magie a zničit ho. Sám Holland se snaží králi stínů vzepřít, jak jen to jde – dlouhé roky, kdy byl ovládán tyranskými dvojčaty, si však vybraly svou daň. Kell na tom není o moc lépe – jeho život je neodvratitelně spjat s životem prince Rhye, který je na pokraji smrti.

Jedinou nadějí na záchranu je Kellova přítelkyně Lila Bardová. Nespoutaná a divoká dívka z Šedého Londýna, která za svůj krátký život ušla pořádnou cestu. Její nově objevená magie je příliš divoká a pouhá vteřina, kdy ztratí Lila kontrolu, by mohla mít katastrofální následky. S kapitánem Alucardem Emerym po boku je na ní, aby přivedla Kella zpět, zachránila prince Rhye a zabránila Osaronovi, aby si podmanil Červený Londýn. Co vše budou muset hrdinové obětovat, aby zabránili krveprolití?

Nemilosrdná Schwabová

Zaklínání světla je třetím a závěrečným dílem fantasy trilogie Odstíny magie z pera V. E. Schwabové. I když zprvu nevypadalo, že by tato kniha byla přeložena, čeští fanoušci série se nakonec dočkali. Autorka v Odstínech magie vytvořila čtyři paralelní světy, které spojuje jediné město – Londýn. Každý z nich je naprosto odlišný a vládne jinou formou magie (nebo žádnou magii nemá). Oproti druhému dílu je ten třetí akční už od samého začátku a na této vlně se nese až do samotného konce. V prvních dvou dílech se autorka zaměřila na budování světa a na rozvíjení svých postav – v tom třetím se pouští do epického finále, ke kterému vedly oba předchozí díly.

Victoria Schwab v pěti bodech

  1. V českém překladu jí mimo Zaklínání světla zatím vyšlo 8 knih.
  2. Tvrdí o sobě, že má toulavé boty.
  3. Nejrůznějším příšerkám ze svých knih vdechuje život v kavárnách v Nashvillu a s čajem v ruce.
  4. Ráda se prohání po Paříži.
  5. Je ale šťastná, když se může vrátit zpět do anglických kopců.

V. E. Schwabová je mistrná vypravěčka. I když má kniha něco málo přes 600 stran, příběh je neskutečně čtivý a rychle odsýpá. K jeho komplexnosti napomáhá i fakt, že se tu střídá hned několik vypravěčů. Ke Kellovi, Lile, Rhyovi či Alucardovi se přidávají i další vedlejší postavy, které v Zaklínání světla mají daleko důležitější úlohu – král Maxim Maresh, jeho manželka či samotný Holland, který čtenářům retrospektivně poodhaluje svou minulost a to, jak se vlastně dostal do spárů dvojčat Daneových. Oproti předchozím dílům je ten závěrečný o poznání temnější. Kromě spousty zvratů je třeba počítat i s tím, že oblíbení hrdinové mohou kdykoli zemřít. Schwabová je totiž také mistryní nečekaných zvratů.

Co bude dál?

Autorka se rozvíjení svých hlavních postav věnovala především v prvních dvou dílech. V Zaklínání světla dostávají prostor spíše ty vedlejší, u těch hlavních se Schwabová soustředila především na vztahy mezi nimi. K tomu neodmyslitelně patří i romantika, která krásně doplňuje a odlehčuje příběh. Na své si přijdou i milovníci LGBTQ+ vztahů, Schwabová jeden takový zařadila i do své trilogie. I když je na trhu spousta fantasy, Odstíny magie zaujmou především originálním a komplexním světem, celou řadou promyšlených postav, trochou té romantiky a zajímavým systémem magie.

Co se týče vydání autorčiných dalších knih, budoucnost je nejistá. Román Neobyčejní, který taktéž vyšel u Arga, stále čeká na překlad druhého dílu, o jehož vydání zatím žádné informace nejsou. Fanoušci se tak buď mohou vrátit k autorčině duologii pro náctileté Archiv, která vyšla u nakladatelství CooBoo, či zabrousit do zahraničí a zkusit knihy v originále. K sérii Odstíny magie momentálně vychází prequel v podobě grafického románu, která se zaměřuje na mládí krále Maxima Mareshe (v originále Steel Prince). Mimoto Schwabové také vychází middle grade série Cassidy Blake, jejíž první díl City of Ghosts vyšel minulý rok.

Zaklínání světla nabízí závěr epické série s promyšleným fantasy světem, propracovanými postavami a systémem magie a kapkou romantiky.

  • V. E. Schwabová: Zaklínání světla (Temnější tvář magie 03)
  • Argo, 2019
  • překlad: Lukáš Houdek
  • obálka: Dreamstime
  • 616 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
17. ledna 2020, Kateřina Kopišťová

Temnější tvář magie 03 - Zaklínání světla

Temnější tvář magie 03 - Zaklínání světla
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč