Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Závěrečný díl vikingské odysey je plný nečekaných zvratů, Jaroslav Mostecký: Prokletí přízračných hřebců (Vlčí věk 3)

Mostecký Jaroslav: Vlčí věk 3 - Prokletí přízračných hřebců - nové vydání

Je to už sedm let, co dánský princ přišel o otce i o nárok na trůn. Nový král ho milostivě poslal do světa s tím, že pokud mu přinese hlavu jiného krále, získá zpět svou korunu. Leif Kozlovrah si hned zpočátku vybere příliš velké sousto v podobě samotného vladaře Franské říše. Přestože tehdy tak tak vyvázl se svým životem, neopustila Leifa naděje na triumfální návrat do Dánska.

Jenomže ani po všech prožitých dobrodružstvích není mladý Viking o nic blíž svému cíli. Zatím se mu povedlo jenom urazit pár nejmocnějších králů, vybojovat nespočet bitev a rozvrátit kult ušatých hadů na britských ostrovech. Jednomu by to snad i stačilo, ne tak Leifovi. Zatímco stále pokouší štěstěnu a přemítá, jak se dostat z Ostrovů, jeho nejvěrnější druh Helgi Trol pátrá po své ztracené milé, která jen s velkým štěstím uprchla uctívačům ušatých hadů.

Zpočátku se zdá, že by Irsko mohlo být oběma Vikingům o něco přátelštěji nakloněno než Británie. Ale to by nebyli hrdinové Jaroslava Mosteckého, aby se nezapletli do každého nebezpečí, kolem kterého projedou. Smrt na ně navíc nečíhá už jen z rukou ozbrojených nepřátel, ale i od příslušnic něžného pohlaví. Po stopách Leifa se jako vichřice žene princezna Arleta, odhodlaná za každou cenu získat srdce válečníka pro sebe. I kdyby ho kvůli tomu měla vyrvat Leifovi z těla.

Jaroslav Mostecký v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1963 v Zábřehu na Moravě.
  2. Vystudoval SPŠ Stavební v Šumperku.
  3. V minulosti spolupracoval s časopisem Pevnost.
  4. Typickým prvkem jeho děl je špatný konec hrdinů.
  5. Je podruhé ženatý a žije v Šumperku.

Arletě pranic nezáleží na tom, že Leifova láska patří tajemné bohyni vedoucí stádo přízračných koní. Princezna stále ještě dovede uplatnit svůj vliv a známosti k získání dostatku prostředků na zkrocení divokého Vikinga. A k zabití nesmrtelné bohyně. Irským ostrovem se tak velmi často ozývá zoufalé ržání umírajících koní, jichž princezna používá jako návnady při lovu sokyně.

Helgiho oddanost k Leifovi mezitím o něco ochladla, neboť tento slavný šermíř nade vše touží prožít klidný život po boku s milovanou ženou. Jeho vyvolenou však osud vláčí od jednoho neštěstí k druhému a není vůbec jasné, zda dotyčná nezačne náhodou v návalu zoufalství obviňovat za všechna prožitá příkoří toho, kdo se ji pokouší zachránit.

A přestože i na jediném ostrově toho mají hrdinové na práci dost, svět na oba Vikingy nehodlá jen tak zapomenout. Tedy, zejména dánský král, který by se navzdory svému slibu jen nerad loučil s korunou. Sám však dobře ví, jak nebezpeční jsou jeho protivníci. Z toho důvodu jim potají přichystá jedno obzvláště nepěkné překvapení.

Jaroslav Mostecký miluje šťastné konce asi jako Vikingové farmaření. Jistě, občas není zbytí, avšak i při sebebohatší sklizni může sem tam upadnout nějaká ta kapka krve. Nebo třeba nějaká ta končetina. Zpočátku sice chvíli trvá, než se hlavní hrdinové dostanou do tempa, ale jakmile se jim to povede, jen máloco dovede čtenáře odtrhnout od otáčení jedné stránky za druhou ve snaze dočíst se až k závěru a zjistit, jestli dánská koruna přeci jen nezmění majitele.

Prokletí přízračných hřebců je nade vše věrné svému názvu. Na čtenáře čeká další porce dobrodružství oblíbených Vikingů, přičemž každé z nich by nejspíš vystačilo na celý lidský život. Jenomže středověk byl ke svým lidem stejně milosrdný jako sám autor. A i když konec na první pohled vypadá poněkud nevesele (alespoň co se týče některých postav), připravované volné pokračování slibuje spoustu nových příběhů z dob, kdy Odinovi mořeplavci vládli světu.

  • Jaroslav Mostecký: Prokletí přízračných hřebců (Vlčí věk 3)
  • Epocha, 2016
  • Obálka: Lubomír Kupčík
  • 548 stran, 399 Kč (v eshopu Fantasye již za 359 Kč)
10. listopadu 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vlčí věk 3 - Prokletí přízračných hřebců - nové vydání

Vlčí věk 3 - Prokletí přízračných hřebců - nové vydání
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč