Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Závěr Bílého písku nakonec zachraňuje celé sérii reputaci, Brandon Sanderson: Bílý písek 03

21450-1591788237_full

Když v lednu letošního roku přišlo nakladatelství Talpress s úvodním dílem komiksové trilogie Bílý písek, fanoušci Brandona Sandersona jásali nadšením. Bohužel se tato série po úvodních dvou knihách nakonec dočkala lehce rozporuplných reakcí. Přesto, o necelý rok později, přichází čas vydat se na tajemnou planetu Taldain naposled, abychom byli svědky samotného rozuzlení příběhu nezdolného Kentona a jeho dunmistrů…

Třetí kniha plánované trilogie by tak měla být vyvrcholením celého příběhu, jenž staví na základech úžasné kosmírské série Brandona Sandersona. A stejně jako v případě úvodních dvou dílů i tentokrát usedl do scénáristického křesla Rik Hoskin, jenž nám pod taktovkou samotného autora odhaluje další utajené části rozsáhlého Sandersonova Kosmíru.

Po pravdě, autor čtenáře v předchozích dvou knihách příliš nepřesvědčil. Zatím se tak zdá, že Sandersonův svět není komiksovým adaptacím zrovna přívětivý. Toto médium má zkrátka svoje určitá specifika, se kterými je potřeba počítat. A jakkoli se Hoskin v předchozích knihách snažil, zatím mu to moc nevycházelo. Nyní však přichází čas na třetí díl a spolu s ním i kvalitativním vzestup minimálně o dvě třídy.

Osudný okamžik, který rozhodne o osudu všech dunmistrů, se nezadržitelně blíží. Kenton se snaží vše udržet pohromadě, byť to rozhodně není jednoduchý úkol. Politických i osobních soupeřů přibývá a aby toho nebylo málo, stále mu někdo usiluje o život. Rozhodne tak jediný okamžik, v němž si mladý Kenton sáhne až na úplné dno, aby se mohl postavit protivníkům z vlastních řad a objevit pravdu o přepadení, které připravilo o život jeho otce a téměř zničilo dunmistrovství jako takové.

Část čtenářů po dvou rozporuplných knihách bezpochyby nad touto sérií již zlomila hůl. Na jedné straně je to vcelku pochopitelné, na straně druhé je to však maličko škoda, jelikož právě s třetí knihou přichází rozuzlení. Nelogičností ubývá, věci začínají do sebe více zapadat, a i samotný příběh je daleko více konzistentní a má určitý drive, který vás bude nutit číst dál. Právě tyto aspekty z velké části v předchozích knihách chyběly, o to více tak vyniknou v závěru celé série.

Hoskinovi se tak po nemalých peripetií podařilo vše ukočírovat až do úspěšného konce, který nakonec reputaci této série do určité míry zachraňuje. Bílý písek jde už od samotného počátku tak trochu svou vlastní cestou, nevsází na přehršel akce a ukázku fantastických schopností jednotlivých postav. Naopak se vydává cestou politikaření a intrik. Díky tomu nemá příběh samozřejmě takový drive, jako kdyby zde byl výraznější důraz na akční pasáže, jako osvěžení to ale vcelku dobře funguje. Pro lepší pochopení a vůbec celkově lepší dojem ze série však doporučím číst celou sérii najednou než po jednotlivých knihách. Jedině tak totiž dokáže Bílý písek alespoň trochu obstát.

Stále zde ale zůstává spousta věcí nezodpovězených a na samotném konci knihy je jasně vidět, že tady zbývá obrovský prostor pro případné pokračování. Ostatně, Sandersonův Kosmír má obrovský potenciál, takže je to vcelku pochopitelné. Osobně bych však případnou další knihu svěřil nějakému zdatnějšímu scénáristovi, který se dokáže alespoň vzdáleně přiblížit Sandersonovu mistrovství. Hoskinovi se to i přes veškerou jeho snahu bohužel nepovedlo.

Specifickou kresbu, která tuto sérii doprovází již od samotného začátku, již tentokrát necháme zcela stranou. Té se sice i nyní ujal zcela nový kreslíř, konkrétně Fritz Casas, avšak také jeho styl je velmi specifický a pokračuje ve stopách svých předchůdců.

Bílý písek tak nakonec dospěl ke svému konci. A jakkoli mohou být reakce na tuto sérii různorodé, je vlastně dobře, že zde tento kousek vyšel. Fanouškům Brandona Sanderona ukazuje svět tohoto autora ze zcela nové perspektivy. A naopak komiksovým nadšencům přináší vcelku zajímavý fantasy příběh, který se na stránkách komiksu u nás zase tak často neobjevuje. Nakolik je však tato série nakonec kvalitní, již lze ponechat na každém čtenáři, rozhodně ale mohla dopadnout hůř. Její závěr leccos zachránil…

  • Brandon Sanderson: Bílý písek 03
  • Talpress 2020
  • Překlad: Milena Poláčková
  • 180 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
24. ledna 2021, Petr Čapek

Bílý písek 03

Bílý písek 03
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč