Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zastávka Nádraží Perdido, která se nesmí minout, China Miéville: Nádraží Perdido

Miéville China: Nádraží Perdido (nové ilustrované vydání)

Středozemě, Západozemí, Narnie, Bradavice, říše Fantasie. Každé významné fantasy má svůj propracovaný svět, kam by se čtenář chtěl vypravit. Nový Krobuzon je místo, které by mezi kultovními destinacemi nemělo chybět!

Nádraží Perdido. New weird. China Miéville. Tři klíčová spojení, která na počátku nového tisíciletí resuscitovala fantasy žánr. Kombinace fantasy, sci-fi, hororu, steampunku, precizního překladu a krásných ilustrací Edwarda Millera vytvořila nevšední čtenářský zážitek. China Miéville patří mezi přední představitele tohoto žánru, a díky rozsáhlému románu Nádraží Perdido přivedl do vod fantastiky čtenáře, kteří by se do nich jen tak neodvážili.

Metropolis Nový Krobuzon je epicentrem imaginativního světa China Miévilla, kde bok po boku mohou žít démoni, mutanti, lidé, zombie a jiné tajemné rasy. Město jako žijící organismus přes tisíce let ovládá parlament v čele s nekompromisní milicí. Tisíce let fungující vzorec dostávají první trhlinu, když se na území města dostane tajemné zboží.

Izák Dan den Grimnebulin je geniální vědec, který se potajmu schází se svou přítelkyní Lin a snaží se proniknout do vyšších akademických sfér. Izákův poklidný život se obrátí naruby v momentě, kdy na dveře zaklepe Jagharek s žádostí o pomoc, jež může být jeho poslední.

Lin, způli člověk a kudlanka, je odpadlíkem vlastní rasy. Tajně se schází s Izákem a snaží se umělecky angažovat. Život se jí zkomplikuje v momentě, kdy se dostane do spárů děsivé mafie mutantů. Tři na první pohled nesouvisející dějové nitky, které se scházejí v děsivém nádraží Perdido a uvedou do chodu soukolí, které otřese celým Novým Krobuzonem.

China Miéville v pěti bodech

  1. Je předním představitelem žánru new weird.
  2. Na román Nádraží Perdido volně navázal romány Jizva a Železná rada.
  3. Poslední počin, povídkový sborník Tři okamžiky výbuchu, připravuje Euromedia Group v dubnu 2019.
  4. V pestré tvorbě lze také nalézt knihu pro děti Un Lun Dun, v níž dvojice kamarádek bojuje proti masožravým žirafám a ozbrojeným popelnicím.
  5. V současné době se věnuje odborné činnosti a jeho poslední počinem byla novela The Worst Breakfest.

Nádraží Perdido má pomalejší rozjezd a prakticky každá stránka s popisem si vyžaduje nutnou dávku pozornosti. Miéville od začátku umně splétá rozmanité dějové klubko střídající žánry, bohaté na načekané zvraty a uvěřitelný vývoj postav, jenž se v žánru jen tak nevidí. Pouze v Novém Krobuzonu je možné potkat zamilovaný pár muže a poloviční kudlanky, jejichž klientem je obrovský opeřenec a spojencem oživlé smetiště. Autorova imaginace nezná mezí a stejně tak dávka napětí, která s každou další kapitolou stoupá, až vyvrcholí v osudovém finále.

Existují autoři, kteří nejsou schopni na poli jedné strany popsat okolí a zaujmout. China Miéville je schopen své čtenáře přenést v časoprostoru a pohltit poetickým popisem okolí města. Nový Krobuzon je ponuré, dehtem prolezlé město, které místy připomíná Dickensovo poetický Londýn, Pratchettovu ztřeštěnou Zeměplochu a drsnou, nekompromisní Kingovu Temnou věž. I přes tento mix je Nádraží Perdido jedním z nejoriginál­nějších fantasy románů, které kdy žánr nabídl. Miéville nejdříve seznámí čtenáře do detailu s fungováním města, jeho mytologií, životy rozličných ras a tvarů, a politickou situací, aby následně rozehrál osudovou hru o všechno.

Nádraží Perdido je žánrový chameleon, jenž v sobě spojuje klasický motiv antiutopie, surrealistické prvky a neobvyklé fantaskní výjevy. Jde o román, který se vyplatí číst po malých dávkách. Nasávat atmosféru města, prožívat veškerá dobrodružství hlavních postav a bát se každého dalšího zvratu. Perdido je román, na který se nezapomíná.

  • China Miéville: Nádraží Perdido (ilustrované vydání)
  • Laser, 2018
  • Překlad: Milan Žáček
  • 684, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
3. dubna 2019, Ladislav Svatoš

Nádraží Perdido (nové ilustrované vydání)

Nádraží Perdido (nové ilustrované vydání)
499 Kč 449 Kč