Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zapomenutý trumf V měsíčním svitu , Dean Koontz

Koontz Dean: V měsíčním svitu

Někdy se prostě stane, že si člověk žije ten svůj rutinní život. Má pohodu, teda v rámci možností. No a pak z ničeho nic zazvoní u dveří psychopat. Například šílený vědec. A je po pohodě, respektive začíná románový příběh. Je to na palici, ale takové věci se prostě stávají.

Dylen je malíř. Život dekadentního umělce plný divokých pitek, povolných studentek dějin umění a jiných drog není jeho šálek kávy. Jeho mladší bratr Shepard trpí zvláštní formou autismu, tudíž se o něj po smrti rodičů musí starat. Občas lituje, že mu něco (pravděpodobně povolné studentky dějin umění a další) v životě uniká, ale svého bratříčka má rád i tak.

Jilly je stand-up komička. V životě neměla nic zadarmo. Tatínek ji měl rád až moc a svou (byť zanedbatelnou) popularitu si musela tvrdě vymakat. Dopředu ji hnal především strach z rodinného prokletí obřího zadku, se kterým si doposud věděla rady, ale s přibývajícími lety zadek roste a roste…

A této dvojici, nebo spíše trojici (počítají se autisti?) hlavních hrdinů se jejich životní idylka zvrhne právě klasickým náhodným setkáním s šíleným vědcem. Na památku dostanou malou včeličku super tajné látky, která jim změní život. Toliko na úvod k hororové svižné zápletce.

Koontz Dean R.: Manžel

Recenze na knihy Deana Koontze na Fantasyi:

Na první pohled zaujme Koontzův styl, z něhož je cítit protřelost zkušeného spisovatelského řemesla víc, než náročnost profese řidiče náklaďáku z jeho měsíc nepraného negližé. Popisy jsou barvité a solené lehkým nenuceným humorem, který kontrastuje s děsivou atmosférou příběhu. Hezky štymuje dvojice normálně komunikujících hlavních postav. Optimista a filosof života plný víry Dylen, ladí k napruděné, sarkastické a skeptické Jilly, jako Taťka Šmoula ke Gargamelovi. Číst dialogy takových postav je radost pro čtenářovo oko.

Řemeslné kostře knihy v podobě postav a dialogů, skutečně není co vytknout. Je vidět, že to není žádný debut. I u nás v nakladatelství BBart vyšlo již čtrnáct autorových knih. Slušná řádka pro překladovou literaturu. Ovšem někdy sei ty nejznamenitější trumfy můžou obrátit proti jejich majiteli, a to především v situaci kdy zůstanou nevytažené v ruce a jenom se jimi chlubíte okolo stojícím dámám. To, co je v knize zábavné, čtenářsky výživné, bylo zabaleno příliš tělnatým sněhulákem protahovaných popisů. Sledovat cestu portálem do neznámé krajiny a zase zpátky je sice vzrušující, ale když zabere dvacet stran a několik kapitol, aniž by měla výraznější význam pro děj knihy, může dojít ke vzniku nudného zívnutí. Pokud tímto způsobem následuje řešení napětí takřka všech akčních scén, už si čtenář zákonitě musí klepat na čelo.

V balastu se ztrácí i pointa příběhu. Nevadilo by, že se nejedná o nic složitějšího než o pohádku o princi Bajajovi. V kombinaci s rozsahem románu (nikoli středně dlouhé povídky), je to už opravdu na pováženou. Kniha stavící na popisech není hříchem. Bohužel Koontzova lehkost se postupně proměňuje v rozplizlost. Možná je na vině překlad, který nedokázal přenést jazykovou barvitost mateřštiny, jenže to se z překladu nikdo nedozví.

Dean Koontz v pěti bodech:

  1. Narodil se a vyrůstal v Pensylvánii roku 1945, vystudoval Shippensburg University. Než se stal spisovatelem živil se jako sociální pracovník a učitel angličtiny.
  2. Dean Koontz se zaměřuje předevšim na psychologický horor a příběhy s nadpřirozený­mi prvky.
  3. Bylo prodáno na čtyři sta miliónů kopií jeho knih, které byly přeloženy do třiceti osmi jazyků.
  4. I když se ohlas na českém knižním trhu jen těžko dá srovnat s tím mezinárodním, můžete si přečíst česky téměř dvě desítky jeho knih, úspěch autor zaznamenal především s románem Tikot.
  5. Žije v jižní Kalifornii se svou manželkou Gerdou a zlatým retrívrem Trixie.

Knihu Deana Koontze V měsíčním svitu si vychutnají milovníci pomalého, loudavého čtení. Budou mít čas promyslet si a vychutnat jazykově zajímavé momenty knihy. Třeba neustálé opakování slov a frází autistického Sheparda vstupujícího do obvyklých dialogů je velice zajímavým momentem. Ovšem spíš se dá kniha shrnout jako promarněná příležitost. Je v ní spousta originálních prvků, zabity jsou jakousi odbytostí. Pravděpodobněji čtenář od knihy odejde naštvaný a s pocitem zapomenutého trumfu, který chtěl vidět na stole.

  • Koontz, Dean: V měsíčním svitu
  • Nakladatelství BBart; 2011
  • Překlad: Zuzana Pokorná
  • Obálka: Bohumil Fencl
  • 366 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye za 242 Kč)
16. ledna 2012, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).