Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Západozemí ochromila válka. Kdo usedne na Železný trůn tentokrát?, George R. R. Martin: Hostina pro vrány (Píseň ledu a ohně 4)

Martin George R. R: Píseň ledu a ohně IV. - Hostina pro vrány - váz. - (Argo)

Západozemí se otřásá v základech. Chlapecký král i král na severu jsou mimo hrací pole a královna v exilu stále dává dohromady neporazitelnou armádu a víc než politika ji zajímají otroci. Stannis je bůhví kde, a Železný trůn tak stojí před novým pánem. Získat ho ale nebude snadné. Boj o přežití teď hraje hlavní roli.

Hostina pro vrány nás již po čtvrté vítá do světa plného intrik, zrady a politikaření. Tady je téměř jedno, zda vlastníte draky nebo tlupu nemrtvých. Zde se boj o moc vyhrává zákeřností, podrazem a ostrou břitvou ukrytou ve stínech. Hostina pro vrány se časově nijak neposouvá oproti předchozí Bouři mečů a obě knihy jsou rozdělené podle postav a lokací. Ve čtvrté knize tak potkáte postavy, které jsme v Bouři prakticky neviděli – jako Cersei, Jamieho, Aryu, Sansu nebo Brienne. Své čtenáře pak Martin zavede do Králova přístaviště, Řekotočí nebo na Železné ostrovy.

Píseň ledu a ohně je série slavná nejen díky svému seriálovému zpracování a nečekaným zvratům. Disponuje také do detailů zpracovaným světem a historií, vystupuje zde obrovské množství hlavních postav a ještě více postav vedlejších. A je opravdu dobré si zmíněné protagonisty pamatovat, protože se objevují ve všech dílech a téměř nikdo tu není jen tak. Každý má svou důležitou roli a je jedno, zda se jedná o hlavního vypravěče nebo obyčejného sluhu. Osudy všech jsou nějakým způsobem provázány a často sehrají i důležitou roli.

George R. R. Martin v pěti bodech

  1. Vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Patrně nejznámější je díky sérii fantasy románů Píseň ledu a ohně.
  2. Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, Ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.
  3. Mezi hlavní témata v Martinových povídkách patří osamělost, spojení, láska předem odsouzená k zániku, idealismus, romantismus a protiklad tvrdé pravdy a milosrdné lži.
  4. Napsal scénáře mnoha televizních seriálů, mezi něž patří nová řada Zóny soumraku a Krásky a zvířete.
  5. Sestavil více než dvacet antologií, k nimž se řadí i patnáct titulů ze sdíleného světa série Divoké karty.

Hostina pro vrány by se dala rozdělit na dvě části. Ta první je hodně odlehčená, pomalu připravující živnou půdu pro polovinu druhou. Na dějové zvraty z Bouře mečů se tu neodkazuje, Hostina si jede svou vlastní cestou. Občas bohužel zdlouhavou a lehce i nudnou. Jestli je to samotnými vypravěči, kteří nejsou tolik zajímaví nebo tím, že na jiné části Západozemí se nedějí tolik významné a šokující události, je už na čtenářském posouzení. Zpracovat do detailů každou maličkost ale nemusí být v každém případě předností.

Rozvláčnou první polovinu pak nahradí zajímavější a akčnější část, kde je nejvíce pozornosti věnována Arye a jejímu výcviku v Braavosu a sourozencům Lannisterovým. Jamie a Cersei jsou postavy, které od prvního dílu prošly obrovským posunem i změnou. A výrazně je na nich ukázáno, že lidé nejsou nikdy čistě černobílí, záleží vždycky na okolnostech. Díky událostem z minulého dílu se tak Jamie postupně dostává do pozice oblíbené postavy a jeho činy jsou víceméně jasně obhajitelné. Cersei je zase na jednu stranu matka, která pro své děti udělá první poslední, na stranu druhou patří mezi nejvíce mocichtivé a manipulativní postavy ságy. Její krutost se dá také odůvodnit, ale zároveň se nabízí otázka, proč to neudělat jinak. Proč nehledat jiné řešení. Bezchybné a méně smrtonosné. Zaslepenost je ale často hodně silný nepřítel a své loutky umí vést nepěknou cestou.

Hostina pro vrány sice pokrývá stejnou časovou dobu jako Bouře mečů, ale takové kvality nedosahuje. Obsahuje spoustu vycpávkových scén a předlouhých popisů. Na druhou stranu je ale Martinova schopnost rozpitvat každý charakter do sebemenších kousků naprosto geniální a málokterý spisovatel je mu v tomto roven. Pokud ale čtenář dojde až k tomuto dílu, není mu autorův styl cizí. Každý si najde své oblíbené části a oblíbené vypravěče. Jedna velká dějová linka je tak u konce a postupně se posouváme dál, k očekávanému Tanci s draky.

  • George R. R. Martin: Hostina pro vrány (Píseň ledu a ohně 4)
  • Argo, 2018
  • Překlad: Michala Marková
  • Obálka: Marc Simonetti
  • 800 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
9. května 2020, Tereza Vršková

Píseň ledu a ohně IV. - Hostina pro vrány - váz. - (Argo)

Píseň ledu a ohně IV. - Hostina pro vrány - váz. - (Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 888 Kč 799 Kč

Píseň ledu a ohně IV. - Hostina pro vrány - brož. - (Argo)

Píseň ledu a ohně IV. - Hostina pro vrány - brož. - (Argo)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč