Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zamilovaní lidožraví pekelníci invazi nacistů nečekali. Ubrání se?, Roman Bureš: Inferium

Bureš Roman: Inferium

Spisovatel Roman Budeš se ve fantastické komunitě prosadil svou originální sérií Propast času, která mimo jiné stavěla na střetu kultur z odlišných konců všehomíra. V románu Inferium proti sobě opět postaví nesrovnatelné – Peklo a Třetí říši. Komu z nich budete fandit, to je jen na vás.

Jen si to představte. Pekelná sféra existuje jako obyčejná fantasy/steam­punková říše s farmáři i velkým městem, panovníkem a válkami, ekonomikou a železnicí. Místo dobytka mají démoni padlé lidi, kteří se rodí ze samotné země, bučí, nemusí nikdy pít ani jíst a především jim jejich tělo dorůstá kdykoli, kdy si z nich někdo ukrojí porci k obědu. No není to krása?

Idyla v Inferiu naneštěstí skončí, když umírající statkář odkáže svému vnukovi oblek z dračích kůží a nakáže dokázat to, co on už nesvede. Najít místo, kde se pekelná báň dotýká země. Mladý Samael, toho času student v hlavním městě, nevymyslí nic lepšího, než se na dobrodružnou výpravu vydat i se svou milou Lilith. Vysoko v horách najde místo, o kterém děda mluvil, a… hopla, nebeskou bránu protrhne.

Zachrání tak život druhému z hrdinů, telepatií nadanému dlouhověkému Rónanovi, který sice mezi smrtelníky strávil už tisíciletí, ale přesto se kvůli záchraně malé židovské holčičky před nacisty nešťastně přimotá až do plynové komory vyhlazovacího tábora. Díky Samaelovi sice Rónan i holčička přežijí, rozpoutá se ale mnohem rozsáhlejší problém – střet nacistů se samotným Peklem.

O lidském dobytku ve stínu Říše

Román Inferium je vlastně rozšířenou povídkou O lidském dobytku, která vyšla před časem v objemné náckovské antologii Ve stínu říše. Tam, kde povídka skončila – u protržení pekla – však příběh knihy teprve začíná. Nacisti totiž brzy zjistí, že i démoni se dají zabít, když na ně vytáhnete správný kalibr, a tak to v pekelné sféře začne pořádně svištět. Už za úvodní nápad a fungování světa za světem by si autor zasloužil medaili za originalitu, s postupujícími stranami a postupující invazi nacistů mezi nepřipravené démony však na sebe Roman Bureš kupí další a další bizarní nápady, až se čtenář nestačí divit.

Roman Bureš v pěti bodech

  1. Rodák z Kladna, v jehož okolí dodnes s rodinou žije.
  2. Počátky jeho literární kariéry se datují do roku 2012, kdy začal postupně psát povídky.
  3. Jeho dosud nejrozsáhlejším dílem je sci-fi trilogie Propast času, jež pojednává o vysokoškolačce Toně, která zjistí, že za jihočeskými humny se objevila anomálie časoprostoru a vedle sebe tu existují římští legionáři i tanky z druhé světové.
  4. Kromě fantastických románů píše i historickou fikci z dob antiky, kam patří knihy Legionář, Zuřící lev a nově i Leon.
  5. Mezi jeho vášně patří kromě psaní i cestování, antika a bojové sporty.

Kdyby to náhodou bylo málo, atraktivitu příběhu s několika zvraty umocňují i sympatičtí hrdinové a posléze i jejich vzájemné sbližování. Zatímco mladý a dobrodružství chtivý farmářský synek Samael se snaží z maléru vytřískat, co se dá, aby si ho přítelkynin otec co nejvíc vážil, mladá a útlocitná Lilith, která ještě před výpravou vyvěšovala po městě plakáty, že i lidský dobytek má svá práva, překvapeně poslouchá Rónana a jeho vyprávění o tom, co všechno lidé ve svém skutečném světě vybudovali – a napáchali.

Satira či vážně míněný příběh?

Během celého čtení si člověk vlastně říká, jestli má být Inferium bizarní satirou, která si vynalézavě pohrává se zažitými motivy, anebo vážně míněným příběhem o tom, jak by peklo mohlo vypadat. Výsledek je vlastně někde napůl: brilantní samostatný román má skvělý spád, přitažlivé postavy i fascinující svět – a především příval originálních nápadů. Co by za to dal kdejaký autor s desítkami knih na kontě.

  • Roman Bureš: Inferium
  • Epocha, 2019
  • Obálka: Žaneta Kortusová
  • 408 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
7. ledna 2020, Jan Nohovec

Inferium

Inferium
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč