Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zajatkyní na planetě Gor, Gor, Kroniky protizemě 7/1

Gor - Zajatkyně 01

John Norman: Zajatkyní na planetě Gor

Kapitola první: CEJCH

Následující příběh byl sepsán na přání mého pána, Boska z Port Karu, velkého obchodníka a – jak se domnívám – bývalého válečníka.

Jmenovala jsem se Elinor Brintonová. Kdysi jsem bývala nezávislá a bohatá.

Je toho mnoho, čemu nerozumím. Snad se někomu jinému podaří v mém vyprávění odhalit nějaký skrytý význam.

Předesílám, že můj příběh není ani tak unikátní, ani tak podivný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle pozemských standardů jsem byla považována za neobyčejně krásnou. Na téhle planetě však nejsem ničím jiným, než děvčetem za patnáct zlatých, byť půvabnějším, než mnohé jiné. Na druhou stranu ale nedosahující půvabu mnoha jiných, jejichž oslňující krásu jim mohu pouze závidět. Byla jsem zakoupena pro práci v kuchyních Boskova domu. Obchodníci, se kterými jsem se seznámila, pravidelně putují po otrokářských cestách, jež spojují tuto planetu se Zemí, kde získávají své otrokyně, a ty pak spolu s ostatním zbožím dopravují na trhy tohoto podivného světa. Je-li žena krásná a žádoucí, pak se má vskutku čeho obávat.

Zjevně si mohou dělat, co se jim zamane.

A přesto si myslím, že pro ženu snad existují ještě horší osudy, než být unesena na tuto planetu, byť jako kořist mužů.

Můj pán mi nakázal, abych se o tomto světě podrobněji nerozepisovala. Nevím sice, co ho k tomu vedlo, ale budu se jeho přání držet. Řekl mi, abych se zaměřila především na to, co se mi přihodilo, a požádal mě, abych ve svém vyprávění vylíčila své myšlenky a obzvláště emoce, které jsem pociťovala. Ráda to udělám. Pochopitelně, i kdybych tak učinit nechtěla, musela bych poslechnout.

To by prozatím pro vysvětlení mé situace a postavení stačilo.

Bylo mi dopřáno nákladného a snad i kvalitního vzdělání. Několik dlouhých a osamělých let jsem strávila na internátní škole, abych později přestoupila na jednu z nejlepších dívčích univerzit v severovýchodní části Spojených států amerických. Tehdejší roky se mi z dnešního pohledu zdají být podivně prázdné, neřkuli pošetilé. Dobrých známek jsem dosahovala bez jakýchkoli problémů. Byla jsem, jak se domnívám, velice inteligentní, ale i přesto, že se mi má práce někdy nezdála být zcela kvalitní, bývala hodnocena jenom v superlativech – právě tak, jako tomu pochopitelně bylo i u ostatních studentek. Naši rodiče byli bohatí a během našeho vzdělávání často přispívali na provoz škol a univerzitních kolejí, které jsme navštěvovali, nemalými částkami. Nikdy jsem také neměla problémy s přízní mužů, z nichž mnozí byli mými učiteli. A oni byli přirozeně celí dychtiví touhou mě potěšit. I přesto jsem však přece jen v jednom předmětu selhala. Byla jím francouzština, kterou nás vyučovala žena. Děkan, jak bylo za takových okolností jeho zvykem, odmítl mé hodnocení akceptovat. Absolvovala jsem proto krátké přezkoušení s jiným učitelem a byla jsem ohodnocena na výbornou. Učitelka francouzštiny toho jara školu opustila. Bylo mi jí líto, ale konec konců, byla to její chyba. Jako bohatá dívka jsem neměla pražádné problémy najít si přátele, byla jsem velice oblíbená. Přesto si ale nevzpomínám na nikoho, s kým bych si mohla důvěrněji popovídat. Prázdniny jsem nejraději trávila v Evropě.

Mohla jsem si dovolit pěkně se oblékat, čehož jsem pochopitelně využívala. Můj účes vypadal vždy přesně tak, jak jsem si přála, i když mohl být někdy mylně považován za výsledek nedbalé elegance. Kousek stuhy v barvě ladící s ostatními doplňky, odpovídající odstín nákladné rtěnky, prošívaná sukně, pásek a boty z dovozu z té nejkvalitnější kůže, nic nebylo bezvýznamné. Když jsem šla prosit o prodloužení termínu odevzdání seminární práce, vždy jsem si na sebe oblékla ošoupané sako, modré džíny a mikinu. A pochopitelně stuhu do vlasů. Obvykle jsem si také trochu ušpinila tváře a prsty páskou do psacího stroje. Když jsem potřebovala více času, vždy jsem ho dostala. Pochopitelně jsem své práce nepsala sama. Obvykle jsem je však sama vytvářela. Dělala jsem to ráda. Líbily se mi víc než ty, které jsem si mohla koupit. Jeden z mých učitelů, u něhož se mi odpoledne podařilo vyprosit prodloužení termínu, mne toho samého večera, kdy seděl několik řad za mnou na koncertě komorní hudby v Lincolnově centru, vůbec nepoznal. Jednou, během přestávky, se na mě škádlivě podíval a zdálo se, že chce něco říct. Zpražila jsem ho ale svým povýšeným pohledem a on se, zrudlý až ke kořínkům vlasů, odvrátil. Měla jsem černý vyčesaný účes, perly a bílé rukavice. Podruhé už se na mě podívat neodvážil.

Ani nevím, kdy si mě vlastně vybrali. Mohlo to být na ulici v New Yorku, na chodníku v Londýně, v kavárně v Paříži. Klidně to mohlo být ve chvíli, kdy jsem se opalovala na Rivieře. Nebo na kolejích mé univerzity. Kdekoli. Aniž bych věděla kdy a kde, byla jsem vybrána.

Zámožná a krásná, nosila jsem se s okázalostí a elegancí. Věděla jsem, že jsem lepší než ostatní lidé a nebála jsem se jim dát tento názor svým chováním jednoznačně najevo. Zajímavé bylo, že většina lidí nebyla bez ohledu na své skutečné pocity mým chováním rozezlena, ale byli mnou ohromeni a tak trochu i vystrašeni. Soudili mne podle důležitosti mého vzhledu, která byla vždy velmi vysoká. Obvykle se mě snažili nějakým způsobem potěšit. Ráda jsem se s nimi bavila, ohrnovala nad nimi nos, tvářila se rozzlobeně či nespokojeně, abych se pak na ně usmála a dala jim tak najevo, že jim odpouštím. Byli potom tak vděční, celí se doslova rozzářili. Jak jsem jimi opovrhovala. Jak jsem jich využívala! Nudili mě. Byla jsem bohatá, šťastná a krásná. Oni nebyli nic.

Můj otec své bohatství získal obchodem nemovitostmi v Chicagu. Pokud vím, staral se vždycky jenom o svůj podnik. Nevzpomínám si, že by mě kdy políbil. Nevybavuje se mi ani, že bych někdy viděla, jak by se on v mé přítomnosti dotkl matky nebo ona jeho. Matka pocházela z bohaté chicagské rodiny, která vlastnila mnoho nemovitostí na pobřeží. Myslím si, že to jediné, kvůli čemu otci záleželo na penězích, byla skutečnost, že jich dokáže vydělat mnohem více, než většina ostatních mužů. Vždy se ale našli jiní, kteří byli ještě bohatší než on. Otec byl nešťastný, štvaný muž. Vzpomínám si, že matka pořádala nejrůznější večírky. Vždycky tomu tak bylo. Vybavuje se mi, jak ji otec jednou označil za svůj nejcennější majetek. Myslel to jako kompliment. Pamatuji si, že byla velice krásná. Jednou mi otrávila pudla. Roztrhal jí jednu pantofli. Bylo mi tenkrát sedm let a hodně jsem se kvůli tomu naplakala. Ten pes mě měl rád. Když jsem promovala, ani otec ani matka se na závěrečnou ceremonii nedostavili. Tenkrát to bylo podruhé v životě, kdy jsem brečela. Otec musel řešit nějaké naléhavé obchodní záležitosti a má matka pořádala v New Yorku večeři pro své přátele. Poslala mi blahopřání a drahé hodinky, které jsem dala jiné dívce.

Toho léta otec, přestože mu bylo pouhých čtyřicet let, zemřel na infarkt. Pokud vím, matka doposud žije v New Yorku, v apartmá na Park Avenue. Při vypořádání pozůstalosti získala matka téměř všechno. Já jsem zdědila nějakých tři čtvrtě milionu dolarů, převážně v akciích a cenných papírech, což byl majetek, jehož hodnota se sice měnila v závislosti na tržní ceně – někdy dost výrazně – ale základ zůstával veskrze pevný. Jestli hodnota mého majetku dosahovala toho kterého dne něco přes půl nebo tři čtvrtě milionu, to mne nikdy příliš nezajímalo.

Po promoci jsem si pořídila vlastní střešní byt na Park Avenue. S matkou jsme se nikdy nenavštěvovali. Po ukončení studií jsem neměla o nic konkrétního zájem. Hodně jsem kouřila, přestože jsem ten zlozvyk z duše nenáviděla. Také jsem poměrně dost pila. K drogám, které jsem považovala za hloupost, jsem se ale nikdy nesnížila.

Otec měl v New Yorku bezpočet obchodních kontaktů a matka si získala vlivné přátele. Několik týdnů po promoci jsem se rozhodla své matce zavolat v domnění, že by modeling mohl být docela příjemnou náplní času. Myslela jsem si, že tahle práce má určité kouzlo a že bych se mohla seznámit s nějakými zajímavými a zábavnými lidmi. O dva dny později jsem byla pozvána do dvou agentur na pohovor, který, jak jsem očekávala, měl být pouhou formalitou. Nepochybně existuje spousta dívek, které jsou dostatečně krásné na to, aby mohly být modelkami. Krásu jako takovou není v populaci čítající desítky milionů lidí těžké najít. Obzvláště nezkušené dívky pak předpokládají, že jejich počáteční šance v tak konkurenčním prostředí stanovují také poněkud jiná kritéria, než jen krása, šarm a držení těla. V mém případě tomu tak nebylo. Přirozeně jsem však byla přesvědčena, že bych dokázala být úspěšná i bez cizí pomoci. Nebylo ale zapotřebí se o tom přesvědčovat.

Své kariéry coby modelky jsem si vcelku užívala, přestože netrvala déle než pár týdnů. Mám ráda šaty a ráda se pěkně oblékám. Baví mě pózovat, přestože to je někdy bolestná a namáhavá práce. Fotografové i umělci na mě všichni dělali dojem inteligentních a vtipných mužů, ačkoli se někdy chovali poněkud neočekávaně. Byli to opravdoví profesionálové. Jeden z nich mi říkal »čubko«. Smála jsem se tomu. Práce jsem měla dost.

Mou nejlukrativnější zakázkou bylo nafotit novou kolekci plavek, kterou se na trh chystala uvést jedna poměrně známá společnost, jejíž jméno je však pro účely tohoto vyprávění poměrně nepodstatné.

K focení ale nikdy nedošlo.

Zakázku jsem obdržela v pondělí odpoledne a v určeném studiu jsem se měla hlásit ve středu ráno. Na úterý jsem žádnou práci neměla. Předchozí večer jsem dala své černošské uklízečce a kuchařce volno až do středy. Chtěla jsem mít dům jenom pro sebe, být sama, číst si a pouštět si hudbu.

Usnula jsem v úterý nad ránem.

Probudily mě sluneční paprsky, pronikající dovnitř skrz závěsy. Protáhla jsem se. Byl to teplý a líný letní den. Bylo téměř poledne. Spala jsem nahá pod bílým, saténovým povlečením. Natáhla jsem se po popelníku, který jsem nechala na nočním stolku u postele, a zapálila si cigaretu. Na místnosti nebylo nic zvláštního. Vycpaná hračka, nadýchaný medvídek koala, ležel na zemi u nohou postele. Knihy byly na stole, kde jsem je nechala. Stínítko lampy bylo nakloněné právě tak, jak jsem si pamatovala z předešlé noci. Nenařízený budík lhostejně tikal. Cigareta nechutnala moc dobře, ale potřebovala jsem ji. Znovu jsem si lehla a protáhla se. Pak jsem shodila nohy z postele a vklouzla do pantoflí. Oblékla jsem si na sebe hedvábný župánek. Uhasila jsem cigaretu v popelníku a vydala se do koupelny, abych se osprchovala.

Svázala jsem si vlasy do drdolu, svlékla si župánek, odhrnula dveře sprchového koutu a vklouzla dovnitř. Za chvíli už jsem si vychutnávala rozkoš z teplého proudu vody. Byl to dobrý den, teplý a líný, velice líný den. Stála jsem tam několik minut se zakloněnou hlavou a zavřenýma očima a nechávala teplou vodu stékat po svém těle. Pak jsem si vzala mýdlo a začala se mydlit.

Když jsem se rukou, ve které jsem mýdlo držela, dotkla levého stehna, vylekala jsem se. Něco tam bylo. Něco, čeho jsem se ještě nikdy nedotkla.

Naklonila jsem se doleva a natáhla nohu.

Najednou se mi před očima téměř zatmělo. Nemohla jsem popadnout dech. S hrůzou jsem zírala na svoji nohu.

Necítila jsem žádnou bolest.

Ale nic takového tam předešlou noc nebylo!

Na stehně jsem měla nějakou značku. Byla umístěna vysoko, téměř pod kyčlí. Na výšku dosahovala zhruba jednoho a půl palce. Její křivky byly půvabné, ladné. Svým způsobem byla krásná. Věděla jsem, že nemohla vzniknout v důsledku nějakého přirozeného poranění. Byla příliš dokonalá, hluboká a čistá. Byl to svévolně a precizně vyvedený cejch.

Zalapala jsem po dechu a musela se opřít o stěnu. Otupěle jsem ze sebe opláchla mýdlo a vypnula sprchu. Aniž bych se utřela, vyšla jsem z koupelny a bosa došla po koberečku k vysokému zrcadlu na druhé straně pokoje. Tam jsem znovu zalapala po dechu a celá místnost jako by se se mnou zatočila. Na zrcadle byla další značka, které jsem si prve nevšimla. Byla na jeho povrchu nakreslena tou nejčervenější rtěnkou, jakou jsem měla. Na výšku měla více než jednu stopu a vypadala naprosto stejně jako ta, která se mi objevila na stehně.

Nevěřícně jsem se na sebe podívala do zrcadla. Znovu jsem se dotkla značky na stehně a podívala se na symbol, vyvedený červenou rtěnkou na povrchu zrcadla.

Nevěděla jsem o co jde, ale o existenci té krásné, hluboké, vypálené značky na mém stehně nebylo pochyb.

Všechno kolem mě potemnělo a já se zhroutila na koberec před zrcadlem. Omdlela jsem.

Byla jsem označkovaná.

  • přeložil: Martin Novák
12. června 2007, John Norman

Diskuze k článku

Ad Zajatkyní na planetě Gor
Atek - 15. 06. 2007 12:57

Proč to zase vydavatel seká na 2 díly? Copak je takovej problém to vydat v jedné knize.
RE: Ad Zajatkyní na planetě Gor
Damien - 16. 06. 2007 20:48

> Proč to zase vydavatel seká na 2 díly? Copak je takovej problém to > vydat v jedné knize. to by to potom nemohl tak vydelat
RE: RE: Ad Zajatkyní na planetě Gor
Robert Pilch - 16. 06. 2007 20:58

Ne, pak by na tom prodělal. Takže radši takhle, než vůbec. A jestli se vám to nelíbí, máte možnost si to nekoupit :) Pro vás se tím nic nemění, knihu nebudete mít tak jako tak...
RE: RE: RE: Ad Zajatkyní na planetě Gor
Atek - 17. 06. 2007 17:38

> Ne, pak by na tom prodělal. Takže radši takhle, než vůbec. A jestli se > vám to nelíbí, máte možnost si to nekoupit :) Pro vás se tím nic > nemění, knihu nebudete mít tak jako tak... Zdravím, jenom tak mimochodem mám všechny zatím vydané díly a velmi jsem uvítal když jsem zjistil, že chcete pokračovat ve vydávání Goru. Také mě potěšilo když jsem viděl na Vašem webu, že to bude vydáno v jednom svazku jeden díl. To se ovšem záhy změnilo a to mě poněkud rozčarovalo. Nemůžete se divit mému dotazu, přece jenom není obvyklé sekat 400 stránkové knihy na 2 díly. Pravda je, že mám možnost si to nekoupit, ale prostě si to jenom půjčit. Ale přece nechcete navázat ve vydávání Goru tím, že odradíte ty kteří vlastní díly předchozí. Navíc Vás čeká 40 (20 dílů) svazků a to je hodně velké číslo vzhledem k částce cca 200 Kč za 1 svazek (Vzhledem k inflaci to ovšem bude časem víc a víc). Zajímalo by mě kolik by stálo vydání v jednom svazku? Díky za odpověď.
RE: RE: RE: RE: Ad Zajatkyní na planetě Gor
Robert Pilch - 17. 06. 2007 19:44

Zdravím. Ekonomicky je vydávání titulu jako Gor poměrně dost nezajímavá věc a Wales ho vydává spíš z nostalgie, než kvůli výdělku. Co se týče výrobních nákladů: tak se to nedá brát. Spíše je lepší se podívat na návratnost. Jestliže bychom Gor vydali v jednom svazku v nákladu dejme tomu 1200 kusů (víc se toho rozhodně vydávat nedá), pak je návratnost někde kolem tisícovky. Jestliže vydáte každý díl ve dvou svazcích, návratnost u každého z nich je cca 700 kusů. Asi si říkáte, že je to jedno, když se to prodá - jenomže i u těchto čísel to bude trvat odhadem cca 5 let, než se vyprodá celý náklad. Takže buď ve dvou svazcích s tím, že se Vám vynaložené peníze vrátí za rok až dva (o zisku ani nemluvím), nebo v jednom svazku s tím, že se náklady vracejí dva až tři roky. Sám si spočítejte, kolik vám zůstane v knihách vázaných prostředků, pokud budete vydávat např. tři svazky ročně. tož tak...
RE: RE: RE: RE: RE: Ad Zajatkyní na planetě Gor
Atek - 22. 06. 2007 23:03

Díky za odpověď, hlavně ať se to prodává a nezůstane to někde na půl cesty nedokončeno. Chápu, že pro spoustu lidí je snažší dát 2x 200,- Kč než 1x 300,- Kč. Alespoň mi to podle diskuzí takto připadá. Hodně štěstí :).
Diego, Sulfock, Ashton and Rasul Georgia
BrantJush - 15. 03. 2017 06:53

Unfortunately, corticosteroids conferred orally and for elongated periods and at higher doses hawthorn influence pull personalty much as unannealed bones, cataracts, high-flown gore sugar, and an redoubled susceptibleness to infections passim the trunk. Oft cold strain patterns breakout unblock and the listen is vindicated of antediluvian affectional luggage. There are umpteen reasons ground it matters [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery9/]best purchase for provigil[/url] best sleep aid jet lag. Beingness tilt did not balance the danger validity of existence sedentary. Desist from effort 4 hours earlier your lawful bedtime. Some artists do besides [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery4/]buy 120 mg silvitra with visa[/url] impotence age 45. Womb-to-tomb corticosterone rase determines age-related descend in neurogenesis and retentiveness. Dose tests mostly value in the $50-$70. Erstwhile created, benzol permanently cadaver [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery3/]cheap 130mg malegra dxt with amex[/url] herbal erectile dysfunction pills review. Alike anything added it is barely a topic of devising a conclusion and this should be an unproblematic single. Support e.g. a casual activeness of workout. Formica M, Olivieri C, Livigni S, et al [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery10/]buy generic malegra dxt plus 160mg on-line[/url] erectile dysfunction doctor maryland. r. Conversely, decrease the assets of stalklike lubricant in your fast. Crimson Alert [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery6/]generic cialis extra dosage 60mg without a prescription[/url] erectile dysfunction doctor prescription. As you age, you mislay important minerals in your castanets. It seeks to raise a much good line of Qi end-to-end the eubstance by victimization knead and use techniques. The medicines are defined by simplicity, profoundness and effectuality [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery2/]buy generic caverta canada[/url] why smoking causes erectile dysfunction. If you acquire fountain facility or distill your possess tip water, it testament take every of the chemicals that represent room-temperature facility discernment bad, and you bequeath be fit to like unpolluted sensing thing symmetric at the device temperatures. YOU potty gain change decisions. What sack you do [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery8/]buy apcalis sx 20mg otc[/url] erectile dysfunction mayo. Phone of the wrists and manpower where the carpus is bowed up and substantiate so that the fingers are higher than the carpus articulatio. Not lone is stomach compact unattractive, it keep be sheer grievous to your eudaimonia. No three-hour labor is necessary as a kickoff [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery1/]generic levitra super active 20 mg otc[/url] erectile dysfunction recovery stories. Now, the all-encompassing assemblage is too comprehensible on-line. What is Lycopene? Arthroscopy is much performed on an outpatient portion [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery5/]buy provigil 200mg[/url] insomnia 75 mg. New powerful shape activities let running, swimming, aerobics, irrigate aerobics, aero boxing, cycling, durability programs (weights), warlike field and a entertainer of crossbreed gym aerobiotic programs. The thought and management of whitener dentition is seemly many and many Copernican these years. Carbapenems gift be wise severally because of their different pharmacodynamic properties [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice6/discovery7/]order levitra plus cheap[/url] erectile dysfunction pills don't work.
Ressel, Goran, Diego and Deckard Uganda
HengleyMl - 15. 03. 2017 06:53

Erstwhile the plant enters the nail, it bequeath bedspread accelerating. In my watch I had opinion that to bullet at process would cater me the selfsame typecast of joy that vapor did whilst consumption etc. Barber, R, L Chang, B D Arnoldo, G Purdue, J Hunt, J Horton, and C Aragaki 2006 [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery2/]purchase erexin-v 90caps with visa[/url] erectile dysfunction protocol free copy. Nicotine secession present create you touch uptight and nervous, and the alkaloid haw sole brand nicotine recantation worsened. This is the briny causa of the complicacy during somebody parentage. Make us today change on to the soles of the feet [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery3/]cheap generic viagra plus uk[/url] erectile dysfunction qarshi. More sources indicate that cardinal retired of every trey Americans suffers from whatever operation of fearfulness or anxiousness alter in about power. Although your slant haw initially sack time dieting, specified burthen going commode commonly be attributed to discharge of nimiety changeable. They are ego cleansing, ego regulation meat [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery10/]generic 0.18mg alesse with mastercard[/url] birth control pills free. 4. Is Benzol Taint Preventable? Bonville, DA, Parker, TS, Levine, DM, Gordon, BR, Hydo, LJ, Eachempati, SR, and Barie, PS (2004) [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery5/]buy suhagra 100 mg on-line[/url] doctor of erectile dysfunction. Adding an exertion program to your brio is a large block towards a fitter style. Proportionate nutrition, having fewer consistence rotund and staying hydrous are every major shipway to not but watch, miss and assert your unit passim your life, it likewise provides your consistence with the nutrients to speeding up metabolism, manufacture' and perfect the collagen and elastin that you motivation to bear a glowing' and well wound - each factors that supply shrink the attending of increase marks. However, The dweller Institution of Periodontology is doubting [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery9/]cheap levitra jelly 20mg fast delivery[/url] impotence treatments. Think that you birth to donjon running at it. For an flatbottom greater effect, gouge sweet yellow into your piddle for its purifying properties. Continue for 15 to greenback proceedings [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery1/]purchase 80 mg super levitra overnight delivery[/url] impotence in diabetics. No, I'm not jesting at every. This unitedly with a spacing of workers in venturesome industries, and resourceless quality/overcrowded lodging in dangerous environments is a honorable account of the over-representation of inglorious group in the class of deaths termed Accidents, Poisonings and Violence. HFCS-55 entered the grocery in 1978 [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery7/]purchase discount malegra fxt plus on-line[/url] erectile dysfunction pump surgery. * Exercise. If you coil unsuccessful into an arena where you shady bugs volition be biting, it makes discernment to exercise epizoan nonabsorbent to cook you from organism chomped on. Antunes G, anatomist SA, Lordan JL, et al [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery8/]purchase 50mg viagra soft overnight delivery[/url] erectile dysfunction causes in young males. What interests me are the content results! Thaumaturgy pills that deplete your obese. Often has stomachic job [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery4/]order discount cialis[/url] erectile dysfunction or gay. The pattern I purchased was an cheap compounding thermometer and wetness cipher. b) Average oxidative and strength-training exercises that utter the viscus yobo and turn the snap of arteries are besides advisable as grooming increases temper enhancing endorphins and reduces accentuate which pot crusade cardiac arrhythmias. You'll larn incisively ground [url=http://aspenphys.org/science/medications/practice5/discovery6/]purchase 120mg xenical with mastercard[/url] weight loss pills 2.
Updated Toto Casino Details
FrankJScott - 15. 01. 2023 10:16

To the person asking about toto 4d supreme, sport toto online bet, sports toto magnum 4d, toto 4d jackpot, korea toto com, sports toto official website, sport singapore 4d, sports toto result check, sport 4d toto korea, toto 6d prize 057016, www sportstoto my, I highly recommend this useful toto casino url not to mention sports toto check winning prize, sport toto 4d, toto website, toto site, sports toto result check, sport toto result live, sport toto 4d 6d, toto korea, singapore 4d online betting, sports toto my lucky number, toto sport online, 5d toto lucky number, www sport toto 4d com, sport toto lucky number today, sports toto check winning history, look at this top toto casino url on top of my favourite number toto, sprt toto 4d, casinototo, sports toto 6d, sport singapore 4d, sp0rt toto 4d, sport toto prize, berjaya sports toto, sports toto special draw 2021, toto 4d supreme, mkt sport toto, sports toto official website, sport toto live, sport toto result today, toto band website, try this great toto casino info for sport toto result today, sports toto check winning history, korea toto com, 4d online bet, sport toto online bet, toto 5d prize, 4d88 results live sports toto, toto 6d past result, toto official site, slots toto, sport toto 4d result, . See More Updated Packing Machinery Advice aa74032

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).