Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zahrada nesmrtelnosti pokračuje. Vydejte se na útěk společně s Rein!, Lauren DeStefano: Horečka (Zahrada nesmrtelnosti 2)

lauren-destefano-zahrada-nesmrtelnosti-horecka

Rein se podařilo nemožné: dokázala utéct od svého manžela Lindena i jeho šíleného otce, pana Vaughna. Společně s Gabrielem se vydávají na strastiplnou cestu s jediným cílem, dostat se zpět domů, kde je Reinin bratr Rowan. Ale ve Vaughnově sídle byla Rein zavřena téměř celý rok Jak moc se za tu dobu život změnil?

Rein žije v budoucnosti, od naší současnosti vzdálené jen několik generací. Poté, co vědci geneticky upravili embrya, aby byla odolná všem nemocem, se cosi zvrtlo a následující generace začaly umírat. Ženy se dožívají pouhých dvaceti let a muži na světě zůstávají jen o pět let déle. Hledá se lék, ale lidskou populaci je potřeba udržet. Bohatí muži si kupují nevěsty, novodobé otrokyně, které mají jen jediný účel: rodit děti a dělat svému pánovi a vládci radost.

Tak skončila i Rein, jednoho dne šla do práce a už se nevrátila. Nyní, když strávila téměř rok jako manželka Lindena Ashbyho, se jí konečně podařilo utéct a společně se svým přítelem Gabrielem se vydat na cestu domů. Cestou musí překonat mnoho nástrah a hrůz. Je ale ochotna vytrpět cokoliv, jen aby mohla pokračovat dál? Nezastaví se před ničím, jen aby byla opět se svým dvojčetem, milovaným bratrem Rowanem. Jenže kolik věcí se za celý ten dlouhý rok stihlo nenávratně změnit?

Druhý díl napínavé trilogie z budoucnosti se téměř vyrovná prvnímu dílu, ale jenom téměř. Za začátku kniha pokračuje ve stejném duchu, v jakém se nesla i jednička. Nechybí akce ani pořádné napětí, ale v momentě, kdy se Rein dostane k v opiovém kouři věčně zahalené, pološílené madam Soleskiové a jejím děvčatům, začne děj postupně upadat a příběh se mění v popisy symptomů nemocí, trápení a beznaděje. Děj se v celé své zajímavosti a napětí vrátí až na posledních několik stránek. Naštěstí to ale stojí to za to, protože se nejen konečně něco děje, a vyvolává to velké očekávání třetího, závěrečného dílu, ale téměř to navodí dojem, že člověk zase čte první díl. Tak moc působivá je situace, která nastala.

Lauren DeStefano v pěti bodech

  • Pochází u New Havenu v Connecticutu.
  • Získala bakalářský titul z angličtiny.
  • Psát začala už v dětství.
  • V současné době píše beletrii pro teenagery.
  • U nás se proslavila svou trilogií Zahrada nesmrtelnosti.

Zahrada nesmrtelnosti – Horečka může být pro někoho zklamáním, protože zajímavosti, napětí a akčnosti předchozího dílu se jí dosáhnout nepodařilo. Čtenář se začíná ztrácet v popisech nemocí, halucinací a přestává se orientovat v ději, protože hranice mezi realitou a vidinami je jen velice tence vyznačená. A když ani hrdinové neví, co je realita a co ne, jak se v tom má vyznat čtenář. I přesto stojí za to knihu si přečíst, nejen proto, že bez informací, které jsou v ní obsaženy si nelze vychutnat závěrečný díl, ale i proto, že není vyloženě špatná. Jen průměrná.

Velmi příjemně působí fakt, že v tomto díle čtenáři více dozví o prostředí, v němž hrdinové žijí. Opět se jedná, jak už je v dystopiích obvyklé, o místo, kde přežijí jen ti nejsilnější. Všemu vládnou starší, dospělí z původní generace, kterým lék nebyl podán. Dříve to možná byli normální lidé, ale když museli po mnoho let sledovat umírání svých blízkých, přátel a zaměstnanců, začali v mnoha případech šílet. A nejhorší na tom je, že se jedná o projevy šílenství, které se sice na první pohled neprojevují, ale o to více jsou nebezpečné, protože přichází nečekaně.

Druhý díl hodnocení celé série snížil, nicméně posledních pár stránek Horečky, které odpovídají kvalitě tomu, na co si čtenář zvykl v prvním dílu, slouží jako skvělý úvod pro závěrečný třetí díl, který v originále vyjde v únoru 2013.

  • Lauren DeStefano: Horečka (Zahrada nesmrtelnosti 2)
  • Fortuna Libri, 2012
  • překlad: Milena Pellarová
  • obálka: Fortuna Libri
  • 352 stran, 247 Kč
21. února 2013, Aneta Procházková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).