Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Záchrana světa leží na bedrech čtyř zázračných dětí, Brandon Mull: Zrození hrdinů (Spirit Animals 1)

Mull Brandon: Spirit Animals 1 - Zrození hrdinů

Erdas je kouzelný svět, ve kterém každé dítě touží vyvolat své spirituální zvíře. Na ty, jimž se to podaří, čekají velká dobrodružství. Těm, kteří toho nejsou hodni, zbývají jen oči pro pláč a závist pro ty šťastnější z nich. Teď ale přichází chvíle, kdy se všechno změní…

V různých zemích na různých kontinentech vyvolají čtyři jedenáctileté děti poprvé své spirituální zvíře. Schopnost toho dosáhnout je vždy velkou událostí, kolem které se dělá spousta povyku, ale tato čtyři konkrétní vyvolání jsou něčím, co se ještě nikdy nikomu nepodařilo. Zvířata, která se dětem zjeví, totiž vypadají úplně stejně jako ta vyobrazená na oficiálních vlajkách, obrazech a sochách. Objevují se v příbězích, písních, pohádkách. Na světě není nikdo, kdo by o nich neslyšel. Zvířata, která kdysi patřila mezi Velké strážce Erdasu a padla během obrovské bitvy proti Požírači, jsou zpátky.

Návrat padlých hrdinů ovšem není tím jediným. Šušká se i o návratu Požírače, který před mnoha staletími uvrhl Erdas do chaosu ve snaze ovládnout ho. Nahrává tomu i fakt, že na dvou kontinentech už vypukla válka, která se závratnou rychlostí šíří dál. Dá se proto předpokládat, že náhlé zjevení Čtyř Padlých znamená jediné: Jsou tu, aby se znovu postavili Požírači a tentokrát ho sprovodili ze světa jednou provždy.

Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan se v tu ránu ocitají přímo uprostřed veškerého dění. Všichni lidé spoléhají na to, že se spolu se svými spirituálními zvířaty postaví nepřátelům a ochrání Erdas před jeho úplným zničením. Tyto čtyři vyvolené děti jsou odvezeny ze svých domovů a podrobeny rychlému tréninku. Musí si zvyknout na náhlou slávu, nezhroutit se pod zvědavými pohledy a hlavně ustát očekávání obyvatel Erdasu. A tím to pro ně ani zdaleka nekončí. Dostaly k dispozici pouze pár týdnů na to, aby se naučily spolupracovat se svými zvířaty a hlavně sami se sebou, což jim dává pořádně zabrat. Každý z nich je zcela jiný a stejně tak tvrdohlavý.

Brandon Mull v pěti bodech

  1. Žije s rodinou nedaleko ústí jistého kaňonu.
  2. Je ženatý a má s manželkou čtyři děti.
  3. Na střední a vysoké škole psal krátké povídky.
  4. Umí žonglovat.
  5. Svou knižní prvotinu Fablehaven, která se stala bestsellerem, napsal na přání.

Prostor věnovaný hlavním hrdinům je přibližně stejný, protože se každá kapitola zaměřuje na jednoho z nich. Čtenář tak má možnost všechny pořádně poznat a udělat si o nich vlastní obrázek. Dá se ovšem předpokládat, že si každý najde nějakého hrdinu, který mu poleze – alespoň ze začátku – lehce na nervy, protože se většina z nich projevuje mírně namyšleně (snad až na Conora).

Popisy událostí jsou napsané velmi obratně – stručně a jednoduše, aby se v nich mladší čtenáři neztráceli – a přesto se v nich objevuje všechno podstatné a nic není opomínáno. Co ovšem autor vynechával, to byly jakékoli pocity hrdinů. Občas se zdá, že jsou děti snad z kamene, protože s takovýmhle průběhem děje by měly projevovat přinejmenším strach z toho, co se bude dít dál. V drtivé většině případů jsou ale klidné jako stojatá voda. Jediný z nich, kdo alespoň občas projeví nějakou emoci (ať už podezření nebo sarkasmus), je Rolan.

Spirit Animals představují opravdu kouzelný příběh, který zabaví jak děti, tak i dospělé s dítětem v duši, a bude bavit opravdu dlouho, protože se jedná o sedmidílnou sérii. Ze začátku může mít čtenář sice trochu problém se všemi jmény postav a názvy měst a zemí, ale postupem času a s pomocí nakreslené mapy na začátku knihy se brzy zorientuje.

Celá série na sebe láká tím, že každý díl napsal jiný autor, takže čtenáři budou moci sledovat vývoj a změny ve stylu psaní. Zvědavost a očekávání jsou proto veliká. Sedm knih je ovšem velký počet, takže se zároveň objevují i obavy, zda to není pro tento námět zbytečné natahování. Ale to ukáže až čas.

  • Brandon Mull: Zrození hrdinů (Spirit Animals 1)
  • Fragment, 2015
  • překlad: Jakub Kalina
  • 208 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
27. dubna 2015, Adéla Kolářová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Spirit Animals 1 - Zrození hrdinů

Spirit Animals 1 - Zrození hrdinů
249 Kč 224 Kč