Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Za oponou Batmanovy show, Ed Brubaker & Greg Rucka: Gotham Central 3 – V rajonu šílenství

Brubaker Ed & Rucka Greg: Gotham Central 03 - V rajonu šílenství

Zkratka MCU je v hlavách komiksových fandů spjatá především s termínem Marvel Cinematic Universe. V komiksech konkurenčního vydavatelství DC se však objevuje ve zcela jiném kontextu. MCU neboli Major Crimes Unit, česky Oddělení závažných zločinů, je oddělení gothamské policie, které se ujímá těch nejproblematič­tějších případů. V samostatné komiksové sérii Gotham Central mu vdechují život scenáristé Greg Rucka a Ed Brubaker.

Že není MCU žádná flákárna, to už jaksi vyplývá z podstaty věci. V Gothamu, městě zločinu, se neustále něco děje, a místní detektivové tak musejí makat na dvě směny, aby nával případů zvládli. K těm nejlepším patří Crispus Allen a jeho parťačka Renee Montoyová. Možná i proto se právě tato dvojice objevuje hned ve dvou z celkem čtyř příběhů sebraných ve třetím booku série nazvaném V rajonu šílenství.

Kryju tě, parťáku

V tom prvním příběhu Montoyová málem přijde o život a Allen o odznak při přestřelce mezi zabijáky jednoho z gothamských gangů a maskovaným pošukem Black Spiderem. Křivácký technik Jim Corrigan ze zajišťování stop totiž nechá na internetu zmizet jeden z projektilů z místa činu a Allen, který do jednoho z padouchů prakticky vyprázdnil zásobník, je postaven mimo službu, dokud se okolnosti střelby neobjasní, respektive dokud se neprokáže její oprávněnost. Z byrokratické pasti, do které se její kolega dostal, poté co jí zachránil krk, musí Allena vytáhnout Montoyová. A cesta vede přes grázlíka Corrigana.

Druhá epizoda, v níž oba policisté hrají prim, zavádí Montoyovou do jejího bývalého okrsku, kde se obyčejný pochůzkář Andy připletl k vyřizování účtů mezi několika mladistvými. Během jejich pronásledování dojde v zapomenuté sklepní laboratoři k požáru a policista utrpí rozsáhlé popáleniny, které jej změní k nepoznání. Zdá se však, že nejde o klasická zranění, ale podivnou mutaci. Snad by s její léčbou mohl vypomoci tip od majitele laboratoře, není s ním ale zrovna lehká domluva. Paralelně s pokusem o záchranu strážníka Andyho čtenář sleduje osobní drama detektiva Montoyové.

Ed Brubaker a Greg Rucka v pěti bodech:

  1. Ed Brubaker je americký scenárista a šestinásobný držitel prestižní Eisnerovy ceny, kterou si vysloužil mj. za práci na též u nás vydaných komiksech Criminal a Captain America.
  2. Začínal jako scenárista komiksových kriminálek, např. Lowlife či Scene of the Crime.
  3. Kromě původních sérií píše i superhrdinské komiksy jako Batman (DC), Captain America či Daredevil (Marvel).
  4. Greg Rucka je zkušený americký komiksový scenárista a romanopisec.
  5. Rucka pracoval mj. na sériích Action Comics, Detective Comics či Wonder Woman. Pozornost si zaslouží i jeho Eisnerovou cenou vyznamenaná série Queen & Country.

Možná mají scenáristé Allena a Montoyovou v oblibě, titulní příběh svazku se nicméně soustředí na jinou vyšetřovatelskou dvojici, Marcuse Drivera a Josephine „Josie Mac“ MacDonaldovou. Ty čtenář už také dobře zná z předchozích komiksů. Do klína tentokrát Marcusovi s Josie Mac spadne případ z nejvyšších společenských vrstev. Obětí neznámého vraha či lupiče se totiž stal prominentní televizní kazatel a prvotní stopy ukazují na kočičí krásku Catwoman, jejíž jméno je prakticky synonymem pro neuzavřené případy. Josie Mac se však na této verzi zločinu něco nepozdává, a tak nedbá na nepříznivou statistiku a zarputile se pustí do vyšetřování zdánlivě jednoznačného případu. Za odměnu se jí dostane pomoci z nečekané strany.

A aby byl přehled v recenzi kompletní, je třeba zmínit ještě drobný příběh příznačně nazvaný Zhasínáme. V něm scenárista Greg Rucka zpracovává víceméně interní epizodu z policejní stanice, kde se rozhodli jednou provždy odstranit batsignál ze střechy budovy. Krok komisaře Akinse, s nímž někteří policisté nesouhlasí, by měl dát každému jasně najevo, že Batman není spřízněncem policie, ale jen dalším pošukem, jehož řádění za sebou nechává zem smáčenou krví. Konverzační komiks vhodně doplňuje zmíněnou trojici akčnějších a detektivněji laděných příběhů.

Život policistů v Batmanově stínu

Chce se říct, že všechny čtyři epizody, zobrazující střípky z osobního i profesního života několika gothamských detektivů, nakukují za oponu. Ukazují totiž čtenáři to, co se děje v ulicích, zatímco si Batman létá někde v batmobilu nebo v lepším případě bojuje s nebezpečnějšími záporáky o dva bloky dál. Greg Rucka společně s legendárním Edem Brubakerem (Criminal, Fatale, Captain America atd.), který je spoluautorem celkové koncepce série a v tomto čísle scenáristou příběhu o zavražděném kazateli, se pokoušejí čtenáři ukázat, jak to vypadá tam, kam sluneční paprsky mainstreamového superhrdinského komiksu nedopadají. V jednotlivých příbězích hledají oba scenáristé odpovědi na otázku, jak žijí a pracují ochránci pořádku krčící se s větší či menší nelibostí v Batmanově stínu. Přitom samotného Batmana tvůrci Gotham Central nekritizují ani nedemýtizují, spíše jen odhalují rub téže mince, kterou už čtenář tolikrát viděl z té lesklejší strany.

Třebaže se zmínění policisté vydávají do ulic Batmanova Gothamu, superhrdinských elementů je v komiksech minimum a tvoří pouze pozadí povětšinou velmi lidských a všednodenních příběhů z policejního oddělení. Gotham Central tak v lecčems připomíná spíše nějaký oblíbený televizní seriál s detektivy v hlavní roli než superhrdinský spektákl z pláten kin.

A to je dobré chovat od prvopočátku v paměti a ke komiksu podle toho i přistupovat. Ten, kdo dychtí po skákání z římsy na římsu a odvážných honičkách v batmobilu, si v něm na své rozhodně nepřijde. Pokud se naopak čtenáři klasické superhrdinské komiksy už trochu zajídají a rád by se na ně podíval z trochu jiného úhlu, řekněme čerstvýma očima, nejspíš si bude u série Gotham Central spokojeně pomlaskávat. Pravda, i jednotlivé příběhy se drží tak nějak při zemi, takže z nich nesálá pocit výjimečnosti a nebývalé podívané. To se ale od civilněji laděné série snad ani čekat nedá, jinak by přišla o svou neokázalost a věcnost. Gotham Central i kvůli tomu zůstává tak trochu nenápadné čtení na pomezí mezi superhrdinským komiksem a policejní detektivkou, tedy přesně tam, kde chce být.

25. října 2020, Jakub Ehrenberger

Gotham Central 03 - V rajonu šílenství

Gotham Central 03 - V rajonu šílenství
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč