Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet…, Stephen King: Mlha

King Stephen: Mlha - brož.

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet se nachází Zóna soumraku. Na první pohled je docela obyčejná, ale na ten druhý se v ní začnou dít podivuhodné věci.

Stephen King se nikdy netajil svou láskou k seriálu Zóna soumraku, který byl vysílán v Americe od roku 1959. Za zrodem seriálu stál scénárista a producent Rod Sterling. Kingovo dětství bylo ve znamení pulpových románků. V teoretickém díle Dance Macabre odhalil, že jeho inspirací byl vždy tento seriál. Povídková sbírka Mlha je toho důkazem.

Sbírka vyšla poprvé v roce 1985 pod názvem Skeleton Crew a jednalo se teprve o druhý povídkový sborník. Kingovi se do něj zprvu nechtělo, neboť chvíli před ním vydal velmi úspěšnou Noční směnu. Naštěstí jej silný redakční tým přesvědčil a fandom může být rád, protože se – společně se Směnou – jedná o jeho nejlepší povídkovou práci. Hned „otvírák“ sbírky se řadí k tomu nejlepšímu, co kdy King napsal, a zasloužil by si i románovou podobu.

Titulní novela Mlha je nejdelší a posloužila v roce 2007 jako předloha úspěšného stejnojmenného filmu od dvorního režiséra Franka Darabonta uznávaných Kingovek (Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle budiž toho příkladem). Příběh se zaměřuje na skupinku lidí uvízlých v malém obchodě, zatímco venku dopadla na širé okolí hustá mlha. V sněhově bílé smetaně obchází temné stíny, které si brousí zuby a drápy na ukryté obyvatele maloobchodu. Stephen King na poměrně malém prostoru demonstruje své spisovatelské umění. Postupná profilace postav, davová hysterie a stupňující se paranoia, strach z neznáma a v neposlední řadě děsivé bytosti skryté pod rouškou mlhy. V rukou začínajícího autora mohl námět dopadnout jako jednoduché béčko, ale díky precizní práci s řemeslem je z toho vybroušený klenot bibliografie krále hororu.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. Úspěšně spolupracuje se svými syny. S Joe Hillem vydal krátkou povídku Ve vysoké trávě a s Owenem Kingem román Růženky.
  4. V 2017 vyšla filmová adaptace kultovního románu TO, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  5. Posledním česky vydaným románem je Billy Summers.

Pravděpodobně nejkontroverznější povídkou z celého souboru (pravděpodobně i tvorby) je Nezmar (v jiných vydáních Typ pro přežití). King měl po dopsání v 80. letech velký problém povídku udat. Každý od ní dal ruce pryč a v porovnání se současnými měřítky stále balancuje na hraně. Čeho je člověk schopný, aby mohl přežít na pustém ostrově bez jídla a bez vody? Byl by schopný si ublížit, aby přežil? Stačí dvě věty a každému je jasné, proč byl problém materiál udat. King jednotlivé nápady konzultoval s lékaři, aby vdechl této neředěné noční můře punc realističnosti. Naturalismus v čiré formě.

Povídka Prám si pro změnu bere na mušku subžánr splatter, ač v tomto případě není vrahem maskovaný šílenec, ale podivuhodná skvrna na hladině jezírka. V rukou nezkušeného autora by se námět povídky mohl lehce zvrtnout v survival béčko. King se ale zaměřil na psychologii postav, a proto je při pozdějším masakru jednotlivých postav čtenáři líto. Budoucí autoři tohoto subžánru by si z této povídky měli brát příklad. Naposledy se tomu přiblížil Ti West se svým X.

Naprosto odlišným kouskem je Babička. King vzdává hold gotickým duchařinám, folklóru hororu, a velmi pečlivě buduje atmosféru strachu kolem umírající babičky a vyděšeného vnuka. Co když vaši příbuzní nejsou tím, čím se zdají být a pohádky jsou skutečně založeny na pravdě? Povídka Babička patří svou atmosférou k tomu nejhutnějšímu, co kdy King vytvořil.

Silná čtveřice textů je pouze dezertem z nabízené hostiny. Povídková sbírka nabízí také i dvě básně, přičemž jedna z nich je věnována synu Owenovi. Stephen King povídky miluje a nikdy je nebral jako pouhé cvičení řemesla jako mnoho jiných autorů. Navázal tím na silnou tradici amerických spisovatelů první poloviny 19.století. Povídky mohou být jako můstek mezi psaním velkých románů nebo rozjezdová dráha pro něco většího. Samotnému Kingovi se často stalo, že námět povídky byl natolik lákavý, až z něj vytvořil román.

Sborník Mlha patří po právu k tomu nejlepšímu a chytře pracuje s odkazem Zóny soumraku, z níž není návratu. Naštěstí každá mlha může brzy odejít. Kdo by také chtěl zůstat uvězněný v povídce Nezmar, která děsí i samotného maestra?

  • Stephen King: Mlha
  • Beta Dobrovský, 2021
  • Překlad: David Petrů
  • 551 stran, 479 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
7. října 2022, Ladislav Svatoš

Mlha - brož.

Mlha - brož.
329 Kč 296 Kč