Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Za komunismu bylo líp! Vážně? Udělejme si malý výlet…, Ondřej Hübl: Opona

Hübl: Opona

Dystopický thriller od Ondřeje Hübla nastavuje nemilosrdné zrcadlo lidským vlastnostem, charakterům a mezím, kam je člověk schopen pod tlakem okolností a vlastních motivací zajít. V obavách o budoucnost se vrací do minulosti, aby poukázal na fakta, na která se rádo zapomíná. A možná ukázal i něco víc…

Josef Karl. Miliardář, zkušený podnikatel s dobře zavedenou firmou, šťastný manžel a starostlivý otec pubescentní dívky tvoří uvěřitelnou hlavní postavu knihy. Své podnikání má pevně v rukou, o totéž se snaží ve své rodině. Manželství by potřebovalo snad jen více času… Možná nějakou dovolenou a dcera o něco větší péči. Na prvních stránkách se společně s rodiči totiž dozvídáme, že se jejich Luisa zhlédla v krajně levicových ideálech. Ba co víc, je jí odporné vše kapitalistické, včetně jejího bohatého otce. Oba problémy za Josefa vyřeší reklama na výlet, lépe řečeno týdenní pobyt v Československu padesátých let. Všichni budou spolu a dcera alespoň uvidí, jaký dělali svinstva a změní názor, anebo ne?

S větrem o závod

Román Opona je od začátku do konce zběsilou jízdou nemilosrdných zvratů, které se neočekávaně valí na čtenáře jeden po druhém. Sotva si jakž takž zvykneme na čtvrtý, naservíruje nám autor pátý a šestý. Logická návaznost či pocit reálnosti jdou místy stranou, a ponechávají tak prostor kolotoči dějových zvratů, který zrychluje až do konce. Některé události či jejich sled mohou působit jako autorova touha učinit každý odstavec knihy za každou cenu zajímavým, rozhodně se však ději nedá upřít spád.

Ondřej Hübl v pěti bodech

  1. Český textař, scénárista a spisovatel.
  2. Narozen 21. srpna 1976 ve Valticích (Jižní Morava).
  3. Spoluautor řady reklamních spotů mobilního operátora T-Mobile.
  4. Spoluautor a scenárista televizního seriálu Zkáza Dejvického divadla.
  5. Oponu původně psal jako dramatickou minisérii pro režiséra Jiřího Stracha.

Další věcí, která se autorovi rozhodně nedá odepřít, je schopnost vtáhnout čtenáře do dobové atmosféry. Hübl patrně využívá toho, že minulý režim sám zažil a vše doplňuje o všeobecný rozhled a patrně nezanedbanou přípravu, díky čemuž působí popisovaný svět minulosti solidním a uvěřitelným dojmem.

Hurá, jdeme poslouchat!

Audioknihou Opona provází posluchače hlas Lukáše Hlavici, známého například mistrovským zpracováním Kunderovo Nesmrtelnosti. Ani jemu není v případě tohoto titulu co vytknout. Jeho příjemný projev je střídmě prokládán zvukovými efekty či hudbou a celek tvoří velmi sympatické audioknižní zpracování.

Oponu lze doporučit každému čtenáři, který se nebojí místy obětovat perfekcionismus příběhu za nové emoce a další vývoj situace. Coby thriller obstojí kniha solidně. Chcete prožít nahuštěnou jízdu minulostí? Vzhůru na výlet!

  • Ondřej Hübl: Opona
  • OneHotBook, 2022
  • Načetl: Lukáš Hlavica
  • Obálka: Jana Vahalíková
  • Délka: 12:02 h, 349 Kč
29. září 2022, Jiří Sejkora