Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z návštěvy kožoměnecké slavnosti ve znamení spojenectví chicagských paranormálů se brzy stává Divoká karta jejich nepřátel, Chloe Neill: Divoká karta (Upíři z Chicaga 9)

Neill Chloe: Upíři z Chicaga 09 - Divoká karta (VYJDE cca 6.12.)

Smrtící události u Cadoganů, při nichž byl Ethan nucen zlikvidovat upířího zrádce, na svou dohru nenechaly dlouho čekat. S konečným řešením nenávisti vůči krvesajům chce starostka Chicaga začít u cadoganského Mistra. Ten již oficiální zatykač na svou hlavu nemůže ignorovat a přes mnohé výhrady se nechá přesvědčit k taktickému ústupu. Azyl v luxusním vlkodlačím sídle však není ideálním tahem k záchraně. Ba právě naopak.

Oblíbená autorka knih žánru populární městské fantasy, Chloe Neill, po více než roce udělala radost i tuzemským čtenářům. V češtině vyšlo již osmé pokračování její nejznámější série, výmluvně pojmenované Upíři z Chicaga. Příběhy se totiž odehrávají v současném (i když trochu jiném) Větrném městě a líčí soukromá i profesní dobrodružství krvesajů z Domu Cadoganů a jejich více či méně nadpřirozených spojenců i nepřátel.

Zatím poslední várka život i duši ohrožujících dramat z (ne)života upíří Ochránkyně Merit a jejího miláčka Ethana, jež fanoušci (či snad hlavně fanynky) cyklu tolik milují, přináší ústředním postavám zajímavé možnosti volby i nečekanou magii. V knize Divoká karta mají naštěstí k ruce přátele nejpovolanější – modrovlasou čarodějku, jejího partnera nejen v magii, oblíbeného hackera, bývalého ombudsmana, vlkodlačího šéfa a další přátele i bývalé soky.

Útěk před nebezpečím může lehce vést do ještě vražednější pasti

Navzdory očekávání se situace u Cadoganů nevyvíjí dobře. Třebaže Prezídium již tolik nedští síru a oheň, smrt zrádce má nečekané důsledky. Paranormální xenofobka Kowalczyková vyrazila do útoku s obviněním z vraždy, což Ethana Sullivana po nedávném vzkříšení může dovést k neodvratnému konci. Vzepřít se zákonům lidí je ale nepřijatelné, proto jedinou možností je únik na území spojenců – pochopitelně s Merit po boku. U kožoměnců ovšem upíry nevítá úplně každý. Přesto jsou i s čarodějnými přáteli (Mallory a Catcherem) přizváni k nadcházejícím Lupercaliím. Tajemných oslav společných kořenů, jara a magie se účastní i kamarád všech Jeff, žurnalista Nick nebo jejich blízcí.

Kožoměnci si užívají vzájemnou blízkost, štědrý piknik i spojení magie každého zúčastněného paranormála a nevšímají si plíživých cizích kouzel. Brzy však na ně zaútočí tvorové, v jejichž existenci dosud žádný nevěřil a viník brutálního násilí se zdá být očividný. Pokud tedy chtějí cadoganští a mágové vyváznout, musejí najít původce zlých čar. A to ještě Ochránkyni trápí zvláštní věštba či kariéra jejího milého. Nepřijít o život je tak spíše bonus.

Zábavné upíří kočkování neztrácí ani podeváté nápaditost či dech

Nejnovější vyprávění ze světa Upírů z Chicaga, v němž by snad někteří čtenáři chtěli žít, ale většina postav by jim to dost možná vymlouvala, nese podtitul Divoká karta. Příběh se nese ve stejném duchu jako předchozí knihy o bývalé studentce a novopečené upíří Ochránkyni bojující za přijetí všech dobrých nadpřirozených bytostí lidskou populací. Koneckonců, Meritin dědeček se ještě před její přeměnou zabýval něčím velmi podobným a své úsilí neukončil ani v ilegalitě.

Snahy Ochránkyně se bohužel zdají být často vskutku herkulovské, protože jí pod nohy házejí klády snad úplně všichni, bez ohledu na paranormální či nemagickou příslušnost. Naštěstí se o mírovou spolupráci ne-lidské a člověčí komunity nepokouší sama. Přestože k tomu byli upíři spíše donuceni okolnostmi poté, co byla vyzrazena jejich existence, snaží se dívčin Mistr nejen o přijetí lidmi, ale také o reformu celé zubaté hierarchie i ustálených krvesajských zvyků.

Proto jsou Cadoganové ze všech čtyř upířích komunit v Chicagu hlavním cílem lidských xenofobů či nepřátel otevírání se veřejnosti. I kvůli tomu, když Ethan a Merit prosadí cokoli novátorského (spojenectví s kožoměnci a jinými paranormály, vztahy s Prezidiem), se objeví další hrozba buď pro Cadogany, upíry všeobecně, pro všechny nadpřirozené, nebo dokonce svět jako takový. Přesto se zamilované duo nenechá odradit a pomalu tvoří základy lepší budoucnosti pro všechny.

Působit druhým bolest je neodpustitelné, bez ohledu na důvody

Fanoušky cyklu čeká ve svazku Divoká karta (i s ohledem na příběh maličko zvláštní překlad originálního názvu Wild Things) nejenom další porce stále trvajících mezidruhových potíží a úplně nové trable s Prezídiem (jež na první dobrou působí jako super řešení), ale také rozšíření obzorů v souvislosti s perzekucemi nepohodlných občanů či bytostí žijících kolem Větrného města. Když se ještě ukáže, že některé dříve vyřešené problémy mohou Merit a Ethana bodnout do zad, je o zábavu postaráno.

Díky/kvůli epizodičnosti, která je základem cyklu, se i v tomto dílu některé dějové linie rozvíjejí a jiné zatím čekají na střídačce, podobně je tomu i s postavami. Díky tomu může autorka stále více rozvíjet zdejší prostředí i vztahy jednotlivých komunit a přibližovat je čtenářům, seznamovat je s dalšími nadpřirozenými bytostmi či druhy magie, a ještě ve spletitých základních problémech hlavních postav najde i samostatnou výzvu do každého dílu.

Chloe Neillová v pěti bodech

  1. Narodila se a vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě.
  2. Když nepopisuje Meritina či Lilyina dobrodružství, ráda peče nebo slídí na internetu po dobrých receptech a skvělém grafickém designu.
  3. Při zdravém rozumu ji udržuje trávení času s jejími chlapci – nejoblíbenějším fotografem (jejím manželem) i jejich psy – Baxterem a Scoutem.
  4. Je členkou skupiny Science Fiction & Fantasy Writers of America a Romance Writers of America.
  5. Kromě Upírů z Chicaga (prozatím třináct dílů), navazujících Heirs of Chicagoland (dvě knihy) či kratších příběhů ze světa chicagských krvesajů (High Stakes, Howling For You, Lucky Break, Phantom Kiss, Slaying It) tvoří i další série – Devil´s Isle (tři svazky), Dark Elite (také tři díly), za něž získala ocenění New York Times and USA Today Bestselling Author.

Zároveň se ctitelé vedlejších postav mohou těšit na možné setkání s jejich oblíbencem. Ochránkyně i Mistr se totiž pravidelně ocitají v neřešitelných situacích, a tak se jim rozšiřující se mužstvo spojenců z širokého spektra již známých postav rozhodně hodí. Protože autorka upustila od repetice předchozího děje, mohl by se návrat skrz několik svazků zdát náročný. Když je ale třeba obsadit hrdinu z předchozího děje, umí Neillová čtenářům pár větami účinně a přirozeně osvěžit paměť.

Děje se to velmi šikovně a zapadá do každého samostatného vyprávění. Milovníci Upírů z Chicaga se tedy opět dočkají gejzíru vášnivých emocí, přátelského škádlení, nenávistného intrikování, důkazů loajality i zrady a hlavně neočekávané smrtící hrozby, která čeká za humny a mohla by zatopit všem, kdo se přátelí s lidmi. Především se ale Ochránkyně a její Mistr budou s nožem na krku snažit přerušit spirálu utrpení, která hrozí poznamenat nespočet paranormálních společenství.

Ještěže mají v rukávech pár trumfů z předchozích dramatických událostí a nebojí se je využít. Díky tomu by se mohli i z téhle mezidruhové lapálie dostat se zdravou kůží a vypadá to, že ani v dalším svazku s originálním názvem Blood Games se od lídra Cadoganů s Merit nečeká řešení oficiálních konfliktů paranormálů a lidí. Problém je, že se budou muset utkat s vražedným maniakem a jeho dalším terčem se může stát kdokoli bez ohledu na příslušnost – třeba upíří Ochránkyně.

  • Chloe Neill: Divoká karta (Upíři z Chicaga 9)
  • Fantom Print, 2019
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Tony Mauro
  • 256 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
5. srpna 2020, Olga Buriánková

Upíři z Chicaga 09 - Divoká karta

Upíři z Chicaga 09 - Divoká karta
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 209 Kč