Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z deníku démonky: Ohnivé YA od české autorky, Monika Šurinová: Z deníku ohnivé démonky

Šurinová Monika: Z deníku ohnivé démonky

Vivian je na první pohled obyčejná sedmnáctiletá holka, která navštěvuje střední školu, má tři nejlepší kamarádky a problémy s otravnými kluky. Když se člověk však podívá blíže, neuvidí jen krásnou dívku, ale démonského teenagera, který žije v domě se sukubou. A teď má před sebou Vivian náročnou zkoušku, která ji může stát i život… všechno by však bylo v podstatě fajn, kdyby setkání s léčitelem Tirou nezměnilo její svět.

Na obálce knihy mladé české spisovatelky se čtenář dočte, že se jedná o „dechberoucí fantasy, která kromě akce a napětí nabízí také ohromnou porci romantiky“. Co už se ale nedočte, že autorka se snaží řídit podle úspěšných „klasik“ v rámci amerických YA fantasy a nijak zvlášť se jí to nedaří.

„Co s tím všichni mají?! To že nosím podpatky a minišaty mě přeci hned neřadí mezi druhořadý školní běhny. Holky na to mají stejný názor. Navzájem se snažíme chránit před touhle nežádoucí pozorností, ale copak se to dá?“

Hrdinka je samozřejmě velmi krásná a úžasná, lepší než všichni ostatní, se super kámoškama, hroznou existencí puberťáka – budiž, její adoptivní sukuba na hlídání pracuje v pornoprůmyslu, to už si jeden může stěžovat – a nulovým milostným životem, kterým brzy otřese setkání s Ním. No… už jen anotace „o obyčejné“ dívce nás koneckonců mohla varovat.

„Je nám 17 a náš výcvik se již blíží ke konci. To ovšem neznamená, že se nás starší démoni nesnaží neustále poučovat.“

V knize se nachází spousta začátečnických chyb, jak se dá u prvotiny očekávat, a taky správných nesmyslů, které občas bijí do očí… Často člověk najde vykřičníky, nejlépe v kombinaci si otazníky, rozepsat se u čísla ve větě je také moc složité a nesmyslnými dialogy, co s příběhem nemají absolutně nic společného, se to v knize jen hemží. Krom toho ta záplava dialogů působí dětinsky dokonce i na půdu střední školy.

„Hej! Co se děje, Viv?! Vždyť máš ještě horší náladu, než když si odcházela!“

Hrdinka je většinu doby spíše otravná a nesympatická, na což si už ale čtenář podobných knih dávno zvykl, ale její vypravování je jednoduché a rychlé, takže nezdržuje. Tím pádem kniha nestačí nudit a člověk tak nemá tolik prostoru zabývat se otázkou, proč nadějní čeští autoři produkují mutanty amerických young adult sérií, místo aby zkusili alespoň trochu novoty a možná si vysloužili špetku uznání za snahu.

Mezi ostatními skvosty v žánru kniha vyčnívá minimálně tím, že se dá bez větší újmy na zdraví dočíst do konce a příběh nejen, že existuje, ale dokonce s přimhouřeným okem i funguje a postupně graduje. Mladším ročníkům by se kniha mohla líbit, však jim bude připomínat to, co už jednou někde četli a líbilo se jim. Tak proč se pokoušet o něco nového?

Prostředí školy bylo ve fantasy pro mladé oblíbené vždy a nejspíš ještě dlouho bude. Kamarádky s prazvláštní mocí, kolem kterých pobíhají různí hezcí kluci, to se počítá. A když se k tomu přičte dojemná romantická linie, kniha má potenciál, aby si vybudovala slušnou fanouškovskou základnu. V tomhle ohledu však autorka pravděpodobně narazí na problém s propagací, která by čtenáře oslovila, protože ke knize člověk ani se strýčkem Googlem nenajde nic podrobnějšího než lehce zavádějící anotaci a nefunkční blog. A propagace je základním kamenem úspěchu.

Z deníku ohnivé démonky je prvotinou, na které je to velmi poznat. Jedná se o jednoduchou romanticky laděnou fantasy s formátem blogové povídky, která je jednoduše a čtivě psaná, oplývá hezkou a poutavou obálkou, a když ho do ruky dostane patnáctiletá fanynka Stmívání, určitě bude z takového dárku nadšená. Jedná se také o úvod série, a tak můžeme jen doufat, že autorka se poučí ze svých chyb a jednoho dne se jí ten fantasy román napsat povede.

  • Monika Šurinová: Z deníku ohnivé démonky
  • CPress, 2015
  • obálka: Petr Heteša
  • 182 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
27. srpna 2015, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Z deníku ohnivé démonky

Z deníku ohnivé démonky
189 Kč 170 Kč