Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z admirála Gearyho se v zájmu míru stane Tanečník mezi vejci, Jack Cambell: Tanečník (Ztracená flotila – Za hranicí 3)

Campbell Jack: Ztracená flotila - Za hranicí 03 - Tanečník

Poslední alianční flotila se pod taktovkou slavného Black Jacka pomaličku vrací domů. Jen s mírnými ztrátami překonala útoky hned dvou mimozemských civilizací. Třetí rasa vesmířanů má v plánu Gearyho posádku provázet až na území Aliance. Do hry nazvané „kdo zastaví flotilu“ se však neoficiálně vracejí Syndikové. Hlavní cenou jsou informace o ufounech převážené v zajaté vesmírné lodi.

Ctitelům akční fantastiky by se při pohledu na množství současné urban fantasy či dokonce její kolegyně z červené knihovny mohlo zdát, že dobrou hard sci-fi aby pohledal. Naštěstí se na pultech knihkupectví před časem začala objevovat série military science fiction od Jacka Campbella. Původně celkem maloformátový románový cyklus nazvaný Ztracená flotila se brzy dočkal svého pokračování v sérii Za hranicí.

Milovníci vesmírného nekonečna, vojenských insignií a boje za svobodu budou moci již potřetí ocenit větší formát knih i epicky laděné ilustrace (třebaže zpodobněný je patrně Black Jack, který většinou sídlí na kapitánském můstku). Ještě více ale jistě fanoušci přivítají košatící děj románu Tanečník, který je v cyklu Za hranicí pojat skutečně s velkým rozmachem a mnohem velkoryseji než v předchozí sérii.

Taneční pořádek se mění v závislosti na počtu mrtvých

Charizmatický, statečný a čestný generál John Geary slíbil posádce, že je vrátí domů, ať se děje cokoli. A tím cokoli se ukázaly být dvě rasy nepřátelských mimozemšťanů (enigmy a závy – zabijácké krávy), které s lidmi nekomunikují. Naštěstí jim alianční flotila zvládla frnknout před nosem a za nemalého přispění třetího druhu vesmířanů (Tanečníků) nastoupila cestu domů. Black Jack si dokonce odváží cenný závský suvenýr (kosmickou loď) a noví ufouní kamarádi jim hodlají dělat společnost až do Aliance. Což admirála samozřejmě těší, ale stále je příliš mnoho drobností, které mu dělají vrásky. Na jeho flotilu střílejí zjevní nepřátelé mimozemští i lidští (Syndikové útočí i přes mírovou smlouvu) a likvidují přechodové brány. Jenže znepokojující jsou i vesmírní milovníci vzorů a souvislostí. Jaké mají s flotilou i Aliancí záměry a opravdu nestojí o ukořistěnou loď? Kam a proč flotilu Syndikové ženou ničením vlastní budoucnosti? Je možné zvládnout nepřátele, spojence, rozpadající se lodě a deprimované mužstvo? To se Geary i všichni ostatní brzy dozvědí.

Cesta domů se mění v zábavný nikdy nekončící příběh

Když si, po skončení vesmírného konfliktu a návratu nečekaného šampiona, naivní zástupci Aliance mysleli, že se zadáním nesplnitelného úkolu admirála a jeho flotily navždy zbaví, nebyli dál od pravdy. Podcenili Black Jackovo odhodlání chránit Alianci a postarat se o jeho lidi i odpovědnost vůči zajatcům Syndiků. Nedocenili ani loajalitu jeho posádky, i když právě ta je děsila nejvíce. Admirálovi nedokázaly zlomit vaz politické intriky, ani horšící se morálka jeho posádky, přestárlá technika, dokonce ani kosmické boje. Na jeho straně stojí muži i ženy, v uniformě či bez, kteří by pro oblíbeného Gearyho prošli ohněm tam a zase zpět. Vědí, že to samé by on udělal pro ně.

Román pokračuje v líčení boje skutečného hrdiny, který staví zájmy druhých nad své vlastní, muže, jenž neustupuje tváří v tvář okolnostem, které se nedají změnit, ani těm, které ano. Vypráví o člověku, kterého nezastaví nepřátelé ani vlastní omezení, o člověku hodném následování, který sice pochybuje (občas trochu hodně, ale je tím lidštější), věřícím v dobro, přátelství a čest, ale mluví také o jeho přátelích a o jeho láskách.

Dokolečka dokola… To je skvělý nápad!

Dalo by se říci, že kostra příběhu Tanečníka je vlastně tatáž jako ve všech předchozích dílech – admirál s flotilou se (až na malé výjimky) vrací domů. To samo by ovšem na literární sérii nestačilo. Proto se v pokračujícím cyklu objevují i témata nová, která se dále rozvíjejí a objevují se stále další. Tak je tomu i ve třetím románu Za hranicí – naznačené hlavní linie se opět maličko rozvinou a pošlou na střídačku.

Může jít o tajemné mimozemšťany, kteří odkrývají kartu za kartou, a přesto nemá čtenář o jejich druzích jasno o nic více než na počátku, stejně jako o politické intriky z druhého konce galaxie, o něž hrdinný admirál stále zakopává, ale které zůstávající neměnnou hrozbou visící nad celou flotilou, která však nakonec jistě dopadne. Kromě rozehraných témat jsou zde i místní dějové „bojůvky“, které s přehledem zvedají čtenářům tep a udržují je v neustálém napětí.

Jack Campbell v pěti bodech

  1. Vlastním jménem John G. Hemry je autorem vojenské a válečné sci-fi.
  2. Při psaní využíval svých zážitků důstojníka amerického námořnictva, zejména v sérii Stark‘s War a Paul Sinclair (JAG ve vesmíru).
  3. Ztracenou flotilu napsal pod pseudonymem Campbell a jejích šest částí Neochvějný, Smělý, Odvážný, Chrabrý, Neúprosný a Vítězný vydal v letech 2006 až 2010.
  4. Kromě ní napsal i další dvě série – Za hranicí a The Lost Stars.
  5. Mimo sérií válečné sci-fi napsal i mnoho povídek a několik antologií.

Je vlastně úplně jedno, zda se jedná o adrenalinové osvobozující mise na povrchu planet, o neviditelný výsadek hledající spoušť atomové bomby nebo pátrání samého Black Jacka v lodi plné „duchů“ kteří dokáží zdeptat i výsadek mariňáků. Díky autorově vypravěčskému umu i literární dovednosti si čtenáři opravdu vychutnávají každou stránku.

Když se k tomu přidá ještě Campbellova významná zkušenost z jeho vojenské služby u maríny, je vymalováno. Je skutečně téměř hmatatelné, že autor ví, o čem píše. Fungují a baví nejen vypjaté akční scény, ale díky vojenskému slangu, postupu hrdinů či detailům z vojenského života nemají čtenáři problém vžít se do děje vzdáleného stovky světelných let. Autor dokáže skvěle vykreslit tísnivou atmosféru klaustrofobního výsadku, velkolepé kosmické bitvy a stejně tak psychickou deprimovanost lodníků, z nichž leckterý má za sebou fyzické nebo emoční rány. Přesto je v románu i místo pro odlehčení, když kupříkladu člen posádky vysvětluje Black Jackovi, jak to vypadalo, když šla „ke dnu“ skutečná pozemská loď.

Gearyho série je čtivá, zábavná a přes občasný patos (který ovšem dokáže i vymámit slzu v oku), umí na tváři čtenářů vyloudit nejednu emoci. Je prostě vidět, že i když se vyprávění o skromném zachránci vesmíru pomalu začíná stávat regulérním seriálem, rozhodně to nijak nesnižuje jeho hodnotu. Právě naopak – je jisté, že před čtenáři je ještě spousta objevování a čeká je příjemných mnoho hodin strávených nad stránkami Campbelových románů.

  • Jack Cambell: Tanečník (Ztracená flotila – Za hranicí 3)
  • FANTOM Print, 2015
  • překlad: Jiří Matyskiewicz
  • obálka: Michael Komarck
  • 304 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
7. června 2015, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ztracená flotila - Za hranicí 03 - Tanečník

Ztracená flotila - Za hranicí 03 - Tanečník
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 202 Kč