Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Williamsův Hardware: Nejlepší kyberpunk všech dob znovu česky, Walter Jon Williams: Hardware

502192_bg

To je ale svatokrádežný titulek! Nejlepší kyberpunk přece vždycky psal William Gibson! Nebo Neil Stephenson. Nebo Bruce Sterling. Kdo je tenhle Walter Jon Williams a proč by o něj měl kdo stát? Přistupte blíže, tady se budou dít věci.

Nakladatelství Argo poslední dobou dává vyváženě prostor kvalitním novinkám i reprezentativním návratům k osvědčené či zcela neznámé klasice. V intencích toho posledního jmenovaného před časem došlo na nové vydání ikonického románu Hardware, který u nás už sice vyšel v roce 1994, moc rozruchu ale tehdy neudělal a od té doby se nad jeho autorem (s výjimkou jedné bokovky ze světa Star Wars a několika povídek) zavřely vody. Nyní nadešel mimo jiné díky jím volně inspirované hře Cyberpunk 2077 jeho čas znovu, a to ve skvělém vázaném vydání s perfektní obálkou, výborným překladem a navíc s doplňkovou novelou Solip: System, která rozvíjí osudy jedné z vedlejších postav.

„Se svojím krystalovým implantátem klíďo rozmlátím cihlu!“ tvrdí televizní hvězda Knut Carlson, spokojený se svými augmentovanými karate reflexy. (str. 259)

Co tedy přesně Hardware nabízí? V první řadě plejádu obvyklých kyberpunkových prvků, které se v původním roce vydání 1986 ještě zdaleka neokoukaly: špína chudinských čtvrtí budoucnosti, drogy, prostituce, pandemie, loterie na to, kolik lidí dnes v noci zemře, pokročilé technologie dodávané kabelem přímo do mozku, stovky finančních mikrotransakcí během mžiku oka, zlovolné nadnárodní korporace, vyprázdněné mediální celebrity, rozpad USA i SSSR, válka s orbitálními prstenci, přenášení vědomí z jednoho těla do druhého. Prostě kyberpunk par excellence.

Walter Jon Williams v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1953 ve státě Minnesota.
  2. Jeho kyperpunková díla jsou dnes právem považována za klasiku žánru.
  3. Kromě science fiction je autorem i několika historických románů.
  4. Napsal přes dvacet knih a několik filmových a televizních scénářů.
  5. Žije se svou ženou v Novém Mexiku.

Při neutuchajícím proudu nápadů zároveň Jon Walter Williams nabízí i několik akčních dějových linií, které se navzájem různě prolínají ve stylu nikoli nepodobném Williamu Gibsonovi. Zatímco ranařka Sára se o sebe umí postarat už od chvíle, kdy se za ní jako čerstvou puberťačkou zavřely dveře bytu násilnického otce, její mladší gay bratr zoufale stojí o lidskou náklonnost a o dávku drog do takové míry, že by pro ně opakovaně zradil kohokoli včetně Sáry. Bývalý příslušník armádních složek Reno už nemá zrovna dvakrát funkční tělo a propadá se do digitálního světa. A jeho známý, námezdní pašerák Kovboj si zase umí hravě poradit v honičce s orgány státní správy, jedna zakázka na velice horké zboží z něj ale učiní cíl pro mnohem širší skupinu nepřátel. Do maléru s ním vletí i Sára, a to poté, co si ji najal jako bodyguardku.

Statistiky pro Tampu za minulou noc: 28 mrtvých v katastru města. Šťastní výherci inkasují při kurzu 15:1. Policie se odvolává na rekordní vlnu veder. (str. 142)

Odlišuje se tedy Hardware od literárních perel typu Neuromancera, Sněhu nebo Schismatrixu něčím zásadním? Pokud jde o dějovou skladbu či kulisy, pak spíše nikoli. Walter Jon Williams ovšem oproti výše citovaným přece jen vynáší jednu klíčovou kartu – je čtenářsky podstatně přístupnější. Zatímco mnozí kyperpunkeři kladli velký důraz na formu, místy do té míry, že převažovala nad obsahem, Williams se naopak drží při zemi. Tam, kde třeba Gibson nacpe tunu informací do jedné věty, autor Hardwaru vypráví čtivě, avšak s běžnou kadencí, kterou čtenáři snáze stráví. A přístupnější jsou i postavy, které dostávají dostatek prostoru na to, aby působily hodnověrně, a dokonce sympaticky. V neposlední řadě pak kniha nabízí i pro kyberpunkové romány relativně netypický pozitivní nádech, že i v krutém světě si člověk občas může najít chvíli na šťastné okamžiky (i když za ně možná časem opět zaplatíte).

Už tě unavuje, co dennodenně vidíš v zrcadle? MODERNBODY ti dá novou tvář! Tento měsíc sleva na fyziognomii celebrit! (str. 252)

Román Waltera Jona Williamse tak v součtu působí jako velmi přístupný kyberpunk pro ty, kdo tomuto žánru v knižní formě dosud nepropadli. Pro ty, kdo mají ikony subžánru přečtené od A do Z, zároveň představuje vítaný návrat k typickým kulisám s autorem, který jim možná dříve unikal. A samozřejmě pro fanoušky děl, která z Williamse přímo čerpají jako hra Cyberpunk 2077 nebo knižní série a seriál Půjčovna masa (Altered Carbon) pak jde jednoduše o povinnost, která díky novému českému vydání nikdy nebyla jednodušší. A kdoví, třeba budou prodeje Hardwaru natolik bohaté, že by se překladu mohl dočkat i další román ze stejného světa, Voice of the Whirlwind.

  • Walter Jon Williams: Hardware
  • Argo, 2022
  • překlad: Aleš Drobek
  • 408 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
20. března 2023, Jan Nohovec

Hardware

Hardware
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč