Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vzpomínka zvaná Říše: Vynikající dílo v kulisách vesmírné space opery, Arkady Martineová: Vzpomínka zvaná Říše

Martineová Arkady: Vzpomínka zvaná říše

Mahit Dzmarové už od útlého mládí snila o tom, jak jednou vstoupí na půdu Města, centra Teikskalánské říše, a stane se nedílnou součástí místního bohatého kulturního života. A nyní má konečně možnost si to všechno splnit, když se sem vydává pracovat jako čerstvě jmenovaná velvyslankyně vesmírné těžební stanice Lsel. Jenže se sny to bývá někdy složité, obzvláště když dlouholetá pečlivě budovaná představa narazí na skutečný obraz reality, který je plný intrik, nebezpečí a děsivých tajemství… To vše, a ještě mnohem víc nabízí geniální Vzpomínka zvaná Říše.

Mahit přijíždí do hlavního města rozsáhlé Říše, aby nahradila svého předchůdce Yskandara v pozici velvyslance. Ten totiž náhle zemřel a oficiální vyjádření zní, že šlo o akutní alergickou reakci na pozřené jídlo. U člověka, který strávil v Teikskalánu bezmála desetiletý, se podobný způsob úmrtí zdá přinejmenším podivný, a mladá velvyslankyně tak mimo jiné musí odhalit, co za jeho smrtí skutečně stálo.

Prvně se ale bude muset zorientovat v nesmírně složitém kulturním prostředí, kde i nepatrná grimasa, pohyb či úklona nese nějaký význam, a to nemluvě o tom, že tu všichni holdují šifrám, a to ideálně zaneseným formou nějaké intelektuální básně. Celá tahle aklimatizace má být usnadněna prostřednictví imaga – tajné technologie, která umožňuje vám nahrát do hlavy „osobnost“ některého z vašich předchůdců (zpravidla spíše v pracovním než rodinném slova smyslu), která vám pak poskytuje svoje znalosti, vědomosti, vzpomínky, a dokonce může dočasně převzít i ovládání vašeho těla. Nicméně poslední slovo má vždy samotný hostitel. Mahit takto dostane k dispozici o 15 let mladší verzi já svého předchůdce, který ji ale z neznámých příčin brzo po příjezdu tak trochu vypoví službu, a mladá žena se musí v tom všem zorientovat bez jakékoli pomocné ruky od vlastních lidí.

Důmyslné intriky, vygradované napětí a výborná love story

Stejný úkol čeká i na čtenáře, pro něhož bude zpočátku nejsložitější zapamatovat si (a ideálně příliš nezkomolit) všechna místní jména a názvy. Nejen postavy tu totiž mají skutečně nezvykle zvolená jména, která jen podtrhují celkový dojem z neznámé kultury. Naštěstí jde ale spíše jen o počáteční kulturní šok, který překonáte zhruba ve stejnou dobu, jako se to podaří i hlavní hrdince. Zde si zaslouží krátkou ale podstatnou zmínku skvělý český překlad Vratislava Kadlece.

Arkady Martineová v pěti bodech

  1. Arkady Martineová, vlastním jménem AnnaLinden Weller, je americká historička, urbanistka a spisovatelka.
  2. Narodila v roce 1985 v New Yorku do ruské židovské rodiny.
  3. Má bakalářský titul z náboženských studií, magisterský titul z arménských studií a Ph.D. ze studia středověké Byzance.
  4. Do světa fantasy a sci-fi přispívá svými texty už od roku 2012. Vzpomínka zvaná Říše je její románová prvotina.
  5. Žije v San Franciscu se svojí manželkou, spisovatelkou Vivian Shawovou.

Mahit Dzamarová naštěstí nebude na všechno sama – bude mít totiž k ruce svoji kulturní prostřednici, Teikskalánku s prozaickým jménem Trojí Posidonie, jejichž vzájemná nepopíratelná chemie a výborně napsané interakce výrazně podtrhují celkový zážitek. Společně se pak pomalu ale jistě zamotávají do místní politické a diplomatické scény a stránku po stránce je jasnější, že přitom někomu sakra nepříjemně šlapají na kuří oko. Netřeba se ale obávat, že se celá kniha nese pouze v tónu intrik a manipulací, byť v podání Arkady Martineová by toto samotné patrně stačilo na podstatně rozsáhlejší knihu a stále by vás to bavilo. Autorka má ale skutečný talent na to vychytat, kdy je na čase přišlápnout plyn a vygradovat napětí. A to i když rozehrává příběh odehrávající se v opravdu krátkém časovém úseku (ostatně první 4 dny strávené Mahit v Teikskalánu se rovnají přibližně 200 stranám textu).

Konec, který vám nedá spát

Výsledný závěr Vzpomínky zvané Říše pak promyšleným, zábavným a chytrým způsobem spojuje dosud rozpletené tkaničky dějových linek a vezme čtenáře na neskutečně chytlavou jízdu. Posledních 150 stran v podstatě nelze přečíst jinak než vcelku, a to i za cenu toho, že budete číst dlouho do noci.

Arkady Martineová vytvořila skvělé dílo, které promyšleně a zároveň nenásilně rozehrává vysokou a napínavou hru v prostředí fascinujících kulis nesmírně zajímavé vesmírné kultury. Všechno podtrhují výborné postavy v čele s hlavní hrdinkou, jejíž nepopiratelná chemie a přirozeně se rozvíjející pouto s její kulturní prostřednicí jen přispívají k rychlosti, s jakou čtenář otáčí zběsile stránku za stránkou. Pokračování s podtitulem A Desolation Called Peace již v zahraničí vyšlo a nyní nezbývá než čekat, až se objeví i v českých knihkupectvích. Tohle malé vesmírné dobrodružství si totiž pozornost rozhodně zaslouží.

  • Arkady Martineová: Vzpomínka zvaná Říše
  • Host, 2021
  • Překlad: Vratislav Kadlec
  • Obálka: Jamie Jones
  • 480 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
16. září 2022, Adéla Košařová

Vzpomínka zvaná Říše

Vzpomínka zvaná Říše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč