Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vzhůru na palubu dálky volají, tvým domovem bude … Salamis, Jakub Mařík: Ve stínu slunce (UTSS Salamis 01)

Mařík Jakub: Ve stínu slunce

Románový debut Jakuba Maříka, který slavil úspěchy se svými povídkami, může leckoho překvapit. A to hned ze dvou důvodů – za prvé jde o vesmírnou military sci-fi a za druhé ji vydalo nakladatelství Mystery Press, které se věnuje zejména detektivkám. Pro zasvěcené ta druhá informace zas až takovým překvapením není, protože Mystery Press vede bývalý dlouholetý šéfredaktor Pevnosti Tomáš Němec. Bylo tedy spíše otázkou času, kdy se zde nějaká ta sci-fi objeví.

Abychom byli fér, je nutno dodat, že i Ve stínu slunce má svou detektivní linku, která zpočátku hraje až překvapivě velkou roli. Ve světle dalších událostí ale vyznívá do ztracena, pouze jako odrazový můstek pro následující kolotoč událostí. A i když pátrání po vraždě, která se stala na uzavřené vesmírné lodi během bitvy s nepřátelskou civilizací záhadných Korzárů, je zajímavým nápadem, pro fanoušky detektivek kniha určena rozhodně není. Mnohem více si pošmáknou ti, kteří si vždycky přáli, aby Enterprise byla válečnou lodí nebo ti, kteří chtěli vyslat Hornblowera do vesmíru.

I proto se záhy detektivní linie opouští a přechází se ke klasické zápletce o tom, jak porazit s malou lodí s malým počtem děl loď o dost větší s větším počtem děl. Jde o sci-fi, takže je jasné, že lodě budou upgradované a budou využívat různých udělátek, ale základní strategie zůstává stejná – kdo má víc děl/torpédome­tů/stíhaček, vyhrává. A pokud jich máte méně, budete muset přijít s nějakým vymakaným plánem – například se schovat ve sluneční koroně. Aby to ale bylo komplikovanější, tak Korzáři mají patrně na palubě své špehy/spojence, kteří se pokouší loď sabotovat zevnitř.

Ze Star Treku si potom Mařík bere jinou klasickou zápletku, a to poznávání a objevování neznámé civilizace. Ačkoli je Salamis bojová loď, její hlavní úkol není likvidovat korzárská plavidla, ale poznat zejména Korzáry samotné. Za tímto účelem je také vybavená experimentálním prototypem štítu, který jí velmi dobře poslouží. Nejenom bojem živa je Salamis.

Možná jste si všimli, že zatím jsme nejmenovali jedinou postavu, za to už poněkolikáté zmiňujeme loď. Lehký křižník Evropské unie UTSS Salamis je ukázkovým kolektivním hrdinou. Samozřejmě zde nalezneme spoustu postav s o trochu více či méně propracovanými charaktery, z nichž lehce vyčnívá velitel mariňáků Marhoul. I když ani ne tak propracovaností charakteru, jako prostorem, který dostane, a tím že je to Čech, což je sice trochu laciný způsob, jak na postavu upozornit, ale funguje.

Ne, že by se tedy občas nezableskla nějaká zajímavá nebo emotivní scéna, ale jednotlivé postavy prostě nejsou důležité a jejich vztahy jsou poměrně ploché. Na druhou stranu jde o první knihu série, a je možné, že s dalšími díly bude i tato rovina obohacena. Také nedoporučuji se s postavami příliš sžívat, protože padají jako mouchy do piva. To ovšem není žádný div, koneckonců jsou to všechno vojáci uprostřed válečného konfliktu s nemilosrdným nepřítelem.

Co se týče světa Salamis, tak o něm je zatím možné říct velmi málo. Příběh se odehrává v nedaleké budoucnosti (22. století), přičemž základní vývoj lidstva podle všeho prošel otřepanou historií – objev vzácné energeticky vydatné látky (transolarit), který lidstvu umožnil stavět vesmírné lodě a pomocí skokových motorů objevovat vzdálené vesmírné končiny. Asi nejoriginálnějším prvkem je na vesmírnou sci-fi relativně low tech setting. Když pomineme skokovou technologii a štít, tak narazíme na v podstatě soudobou techniku – konvenční kulomety, torpéda, děla, stíhačky atd.

Podstatně záhadnější jsou Korzáři. Ti, aniž by měl čtenář na počátku nejmenší ponětí proč, používají proti lidem z neznámých důvodů jejich vlastní lodě a zbraně. A i když i tato záhada má již mnohokrát řešení, vše působí poměrně logicky a jednotlivé prvky do sebe výborně zapadají.

Hodně tomu napomáhá i to, že Mařík velmi dobře píše, a i s otřepanými tématy a motivy umí pracovat. Osvěžující je střídání pohledů řady postav nebo mísení různých žánrů, i když tady je nutno uznat, že to nefunguje tak hladce, jak by mělo. Poměrně dlouho budovaná detektivka je rychle utnuta a vyložena na závěr tím nejjednodušším možným způsobem.

Ve stínu slunce je každopádně velmi dobrý počátek nadějné vesmírné ságy a je proč se těšit na další díly. Pokud se Salamis bude každým dalším dílem prohlubovat a obrousí některé drsné hrany, mohla by se dostat mezi vlajkové lodi českých vesmírných moří.

  • Jakub Mařík: Ve stínu slunce (UTSS Salamis 01)
  • Mystery Press, 2020
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 288 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
4. listopadu 2020, Jan Červenka

UTSS Salamis 01: Ve stínu slunce

UTSS Salamis 01: Ve stínu slunce
Vložit do pytle na zboží  Koupit   329 Kč