Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vzducholodě, upíři, magie a honba za literaturou ve světě Neviditelné knihovny, Genevieve Cogman: Neviditelná knihovna 1 (Neviditelná knihovna)

Cogman Genevieve: Neviditelná knihovna 1

Na pultech knihkupectví je už pár týdnů možné zahlédnout titul Neviditelná knihovna s lákavou obálkou a ještě lákavější anotací, slibující pořádně dobrodružné čtení. Jméno autorky sice českému čtenáři nejspíše vůbec nic neřekne (ještě aby ano, když se jedná o její první dílo přeložené do češtiny), ale přesto si tato kniha pozornost bezpochyby zaslouží.

Svět Genevieve Cogmanové bude hned na první pohled imponovat jakémukoli vášnivému čtenáři – děj se totiž točí okolo Irene, knihovnice s velikým K. Ta je součástí záhadné Knihovny, místa mimo realitu, jejíž zaměstnanci procházejí různé alternativní světy, aby z nich zpět donesli důležitá díla literatury a uložili je v Knihovně. Ať už se jedná o vědecká pojednání, tajemné grimoáry nebo třeba sbírku básní.

Krátce po návratu z jedné mise je Irene přidělen tajuplný učedník a je spolu s ním vyslána do jednoho z alternativů, aby získala místní speciální verzi pohádek bratří Grimmů. Jenže zmíněný cizí svět patří k těm, které jsou zamořeny zrádným chaosem, a tak se po steampunkovém Londýně prohání i nevypočitatelní fae, upíři či vlkodlaci. Když na místě zjistí, že hledaný svazek byl ukraden a jeho původní majitel skončil s hlavou nabodnutou na kůl, nezbyde jim nakonec nic jiného, než se spojit s místní alternativou Sherlocka Holmese a pátrat společně.

Genevieve Cogman v pěti bodech

  1. Britská autorka fantasy a stolních RPG her.
  2. Dělala mimo jiné na herních systémech GURPS, Exalted a The Dresden Files.
  3. Neviditelnou knihovnu vydala poprvé v lednu roku 2015.
  4. Další knihy ze série nesou název The Masked City a The Burning Page.
  5. Žije v severní Anglii a pracuje pro National Health Service.

Je patrné, že vzhledem k volnosti, kterou autorka při vytváření universa měla, hraničí občas rozmanitost prostředí až s přeplácaností (A co draci? Zmínil jsem draky?). Když se ale člověk přes to přenese, dostane vlastně svět velmi sympatický, se spoustou zábavných motivů, které pod vedením Cogmanové dávají pohromadě smysl. Trochu ale zamrzí nevyužitý potenciál prostředí Knihovny samotné, o které by se zvědaví čtenáři určitě chtěli dozvědět více – přece jen, steampunková Anglie tady už byla.

Čas s knihou příjemně ubíhá, protože ta se čte od první stránky velmi lehce, přitom ale zápletka rozhodně není jednoduchá, ani nepůsobí prvoplánově. Asi tak od poloviny začne Neviditelná knihovna nabírat tempo a pátrání po vytouženém díle doprovází nejeden nečekaný dějový zvrat, který postavám pěkně zamíchá s kartami. Příběhu velmi pomáhá i to, že trio hlavních hrdinů spolu navzdory svým odlišnostem dobře funguje.

Jak se čtenář blíží k poslední stránce, vrcholí i akce a autorce se podaří příběh zakončit uspokojivě a v souladu s gradací předchozích událostí. A co víc – během několika posledních stránek si Genevieve Cogmanová připraví i živnou půdu pro pokračování. Druhý díl trilogie nese název Maskované město a nakladatelství Omega by ho mělo vydat někdy ke konci letošního roku. Neviditelná knihovna není bezchybná, ale je velmi podařená a z myšlenky agentů získávajících literární díla zkrátka zaplesá srdce každého milovníka knih.

  • Genevieve Cogman: Neviditelná knihovna 1 (Neviditelná knihovna)
  • Omega, 2017
  • překlad: Kateřina Heřmanová
  • Obálka: Jiří Miňovský
  • 288 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
30. března 2017, Jan Holan

Neviditelná knihovna 01

Neviditelná knihovna 01
299 Kč 269 Kč