Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyvolená dívka, jež má změnit budoucnost ve světě tonoucích, Maria Dahvana Headley: Magonie

Maria Dahvana Headley: Magonie

Aza netouží po ničem jiném než být normální teenager. Avšak zdá se, že je jí tahle banalita lidské existence naprosto upřena. Trpí totiž velice vzácnou nevyléčitelnou nemocí, syndromem „Azorai“. Jen si to představte, jak ironicky to zní, má nevyléčitelnou chorobu, která nese její jméno, je zkrátka a dobře výjimečná. Nicméně, ona o žádnou pozornost navíc nestojí. Daleko milejší by jí bylo, kdyby se přestala dusit a lapat po dechu, kdyby se mohla dožít svých šestnáctých narozenin a hlavně, kdyby přestala trávit většinu svého volného času zavřená v nemocničních prostorách.

Blíží se den jejího narození, podle lékařů se má jednat o osudový zlom, po kterém už ji čeká jen smrticí nicota. Jenže dívka si nechce připouštět žádné chmurné myšlenky, a to i přesto, že se její zdravotní stav s každým dnem stále více a více zhoršuje. Snaží se užít si každou minutu svého bytí, zamilovává se do svého nejlepšího přítele, s nímž prožívá normální středoškolský románek. Zdá se, že má zas jednou štěstěnu na své straně. Jenže pak se na nebesích objeví obrovská loď a všechno se rázem změní!

Hned na první pohled vás kniha asi ničím nezaujme. Smutný příběh o holce, která trpí tělesnými neduhy, to už není žádný nový námět. Takovýchto knih bylo v žánru young adult vydáno opravdu nepřeberné množství. Nač se tedy zdržovat s Magonií? Nenechte se však zastrašit a zmást – pod průměrnou anotací se totiž skrývá nevšední fantasy příběh, který si o vaši pozornost přímo říká.

Maria Dahvana Headley přichází na scénu se zcela novým a neotřelým příběhem. Pro své čtenáře si totiž vytvořila krásný alternativní svět, který velice lehce a zároveň smysluplně propojila se světem obyčejných smrtelníků. Jedná se o dílo, které zcela jistě vybočuje z řady poměrně zažitých stereotypů. Žádné klišé, protáhlý děj či nudné černobílé postavy tu rozhodně nehledejte. Autorka vyrukovala se zcela novou magií a dimenzí, již obývají ptačí lidé, kteří se už po celé generace skrývají před svými „tonoucími“ pronásledovateli.

Maria Dahvana Headley v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka, memoáristka, redaktorka a dramatička.
  2. Narodila se 21. 6. 1977 v Estacade v Oregonu.
  3. Jedná se o jednu z nejprodávanějších autorek v New Yorku.
  4. Svou tvorbou se zaměřuje především na mladé dospělé.
  5. První z díl z duologie Magonie získal na Databázi knih vysoké ohodnocení.

Hlavní hrdinka Aza Ray je jedním slovem skvělá. Jedná se opravdu o sympatickou postavu s jemným srdcem, ale zároveň funkčním mozkem, který se nebojí použít. Je sice statečná, ale rozhodně se nejedná o žádnou Wonder Woman či namyšlenou hloupou nánu. Kdepak, Aza je jiná, milá a milující. Umí se rozhodnout, co je dobré a co špatné, ale zároveň se nebojí přiznat svou chybu či případný neúspěch. Lze se s ní opravdu lehce ztotožnit a držet jí v důsledku toho palce, aby došla ke svému šťastně až na věky.

Ačkoli zpočátku mohou mít čtenáři nejspíše problém se do Magonie pořádně ponořit, jelikož je spisovatelka vrhne rovnýma nohama přímo do středu děje, aniž by cokoliv vysvětlila, tak vězte, že se celkem rychle zorientujete. Něco málo přes tři sta stran poměrně rychle uteče a vy se zaručeně budete těšit na pokračování.

Magonie tak nabízí hlavně originální zpracování, které ve světě fantasy nemá zcela obdoby. Pilotní díl rozhodně nasadil vysokou laťku, a to nejen pro tuto sérii, ale i pro celý žánr jako takový. Rozhodně se jedná o dílo, které by nemělo uniknout vaší pozornosti.

  • Maria Dahvana Headley: Magonie
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 320 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
7. prosince 2017, Anastasja Višťalová

Magonie 01

Magonie 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč