Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyslancova mise (Sonea – Trilogie Zrádkyň 1), Trudi Canavan

Canavan Trudi: Sonea - Trilogie Zrádkyň 1 - Vyslancova mise

Jak se žije černé čarodějce po její poslední bitvě, ve které, ač vyhrála, přišla téměř o vše, co je jí blízké? Na napínavou trilogii o Černém mágovi navazuje velice působivě napsaná Trilogie Zrádkyň.

Lorkinovi, inteligentnímu mladíkovi s rychlým a bystrým úsudkem, již nestačí bezúčelné sezení na zadku v jeho rodném městě a touží něco dokázat. Jakmile se mu tedy naskytne příležitost stát se asistentem nového velvyslance Společenství čarodějů v Sachace, neváhá a okamžitě se přihlásí jako dobrovolník. Tehdy se však jen domnívá, co všechno ho tam čeká…

Sachaka je zemí černých mágů a ke všemu zemí, se kterou bylo kdysi Lorkinovo království ve válce. Nynější mír je velice křehký a nestabilní; velvyslanec a jeho asistent se tudíž musí snažit nějakým způsobem neurazit ashaki – sachakanské šlechtice –, kteří mají prazvláštní způsoby chování. Aby toho nebylo málo, Lorkinovi rodiče kdysi porazili armádu sachakanských ichanů, již napadli Kyralii. Oba vyslanci jsou vystaveni hned několika problémům najednou. Jak se mají správně chovat v zemi, o níž jim předchozí velvyslanci řekli jen to nejnutnější? A budou se rody mstít za činy Lorkinových rodičů?

Mezitím se Sonea, Lorkinova matka, potýká s problémy ve Společenství čarodějů a řeší otázku zabijáka Zlodějů řádícího ve městě. S pátráním jí pomáhá jeden ze Zlodějů a její dávný přítel Cery. Dokonce i Cery má své vlastní problémy. Kdo vyvraždil jeho rodinu? A není to ten samý člověk, který už delší dobu likviduje všechny Zloděje?

Trudi Canavan na Fantasyi:

V prvním díle nové Trilogie rozvíjí australská spisovatelka Trudi Canavan příběh plný vnitřních rozporů, moci a bezmoci a v neposlední řadě se zabývá také patrnými rozdíly ve dvou různých společnostech. Nechybí tu ani problematika blízkých rodinných vztahů. Je nutno trpět za činy rodičů? Když si někdo nemohl vybít svou zlost na viníkovi, je správné si ji vybíjet na jeho dětech? Ačkoli sám není bez viny?

Fantasy Vyslancova mise má velké množství „dobrých“ částí. Autorka si dala vskutku záležet na výborném vypracování všech tří dějových linií. Každá z nich má svůj vlastní rozvíjející se děj a přitom nechybí prolínání s ostatními liniemi. Hlavní linie jsou navíc rozvětveny v bezpočet vedlejších linií, které dotvářejí ráz celého příběhu. Autorčino spisovatelské nadání se ale naplno ukáže při popisování subjektivních pocitů a myšlenek jednotlivých postav (možná právě proto se její knihy řadí mezi nejlepší fantasy dnešních dnů). Tohoto se spisovatelka zhostila vskutku nevídaným způsobem. Příběh dále dokreslují věrohodné dialogy, jež spolu s rozmanitostí charakterů tvoří velmi dobrou kombinaci. Některé nečekané zvraty v ději a chování postav jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

Na druhou stranu, kniha má několik nedostatků. Mezi prvními je třeba uvést velice chudý fantasy svět, jenž by ve správné fantasy neměl chybět. Několik království s mizivou historií, o nichž se čtenář téměř nic nedozví (nebýt přiložené mapy, ani jejich umístění), skutečně nemohou uspokojit náročného čtenáře, libujícího si v dějinách. Na rozdíl od svých současníků, již ztvárňují mágy a jejich (zlo)zvyky (Sapkowski, Pratchett,…), se Canavan rozhodla popsat jako „hodné“ nejen bílé, ale dokonce i černé mágy. Australská autorka nebere magii o nic vážněji, než kupříkladu zdravotnictví či bojové umění a to by mohlo být matoucí pro nejednoho milovníka „tajemného mágstva“.

Navzdory nedokonalostem je sumární posudek velice dobrý. Nelze sice očekávat bezpočet strhujících soubojů plných krve a ohnivých koulí spalujících ubohé oběti, ale za to jsou tu nevídaným způsobem vyvedené vnitřní pocity a myšlenky jednotlivých hlavních postav.

12. listopadu 2011, Jiří Jirkovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sonea - Trilogie Zrádkyň 1 - Vyslancova mise

Sonea - Trilogie Zrádkyň 1 - Vyslancova mise
  349 Kč