Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vynálezce zázraků H. G. Wells, H. G. Wells: Sebrané povídky H. G. Wellse 01 – Vynálezci zázraků

Wells H. G.: Sebrané povídky H. G. Wellse 01: Vynálezci zázraků

Máte rádi návraty ke kořenům žánru? Pak byste neměli nechat bez povšimnutí knihu Vynálezci zázraků – první část sebraných spisů povídek pana Herberta George Wellse.

Je to vždycky zvláštní pocit, číst žánrové příběhy starší než století. Propracovaností, stylem, narativem i nápady se povětšinou nerovnají tvorbě, která spatřila světlo světa o dekády později (nebo stále spatřuje), ale přes jistou naivitu obsahují takovou porci okouzlení a nadšenosti, že se jim čtenář ubrání jen těžko.

Mezi takové bezesporu patří Herbert George Wells. Člověk, který napsal takové klasiky, vepsané do kamenných desek žánru, jako Válku světů, Stroj času, Neviditelný nebo Ostrov Dr. Moreaua, je v podstatě nesmrtelný. Kolik filmových adaptací si jeho díla vysloužila, kolik následovníků k „Bertiemu“, anglickému otci science-fiction (o tenhle titul se dělí s Francouzem Vernem), po němž je pojmenován dokonce i jeden kráter na Měsíci, vzhlíželo a nechalo se jím inspirovat.

Mnohé z jeho nejslavnějších děl jste četli. Koneckonců, v posledních sto letech i u nás vycházely poměrně nahusto – a to i v době komunistické cenzury, u které měl Wells plusové bodíky za své socialistické názory a „fandění revoluci“ – osobně se setkal dokonce i s Leninem.

Sbírka povídek Vynálezci zázraků však přináší texty, z nichž většinu jste s velkou pravděpodobností ještě nečetli. Ta je souborem dvou z raných Wellsových sbírek povídek – Ukradený bacil a jiné příběhy a Příběh Gottfrieda Plattnera a další povídky. Více než třicet kratších textů (většina povídek je v rozmezí 10–20 stran) vás seznamuje nejen se zdařilým vypravěčským talentem tehdy mladého autora, ale také s nadšením, které zas a znovu prožíval.

Z textů je totiž jasně cítit ta radost z poznávání, touha „pochlubit se“ tím, co nového se dozvěděl, snaha každou jednu novinku, kterou si kde přečetl/zaslechl/doz­věděl/zjistil převést do příběhu, i kdyby jen jako vedlejší motiv. Ať už jde o umělé diamanty, „magické“ přístroje, či Evropanovi záhadné (po)tvory živočišné říše. Ne vždycky jde přitom o příběhy žánrové. Mnohem více než science a fiction je společným jmenovatelem jednotlivých textů Wellsův humanismus a velký smysl pro humor. A samozřejmě – dobrodružství.

První ze tří svazků Wellsových sebraných spisů máme za sebou. Na další dva se stále můžeme těšit.

20. října 2018, Josef Horký

Sebrané povídky H. G. Wellse 01: Vynálezci zázraků

Sebrané povídky H. G. Wellse 01: Vynálezci zázraků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč