Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Výlet do Incké říše skrz Animus, Anthony Del Col, Conor McCreery, Neil Edwards: Zapadající slunce (Assassin's Creed 2)

Del Col Anthony a McCreery Conor: Assassins Creed 02 - Zkouška ohněm

Velkolepé herní universum Assasin's Creed už dávno není jen o hrách, jak to je ostatně s každou druhou úspěšnou značkou. Mimo jiné do něj byl třeba zasazen děj komiksu Zkouška ohněm, který u nakladatelství Crew vyšel nějaký ten pátek zpátky. Teď vychází pokračování komiksové série a druhý díl v sobě skrývá dalších pět sešitů, které nesou společný název Zapadající slunce.

Příběh navazuje chvíli poté, kdy byla nyní trojčlenná buňka asasínů v závěru předchozího dílu opuštěna. Teď jsou všichni v Mexiku a jejich největší šancí je pokusit se zajmout vysoce postavenou templářku, aby zjistili, co všechno vlastně zrádce Joseph prozradil. Jenže Galina je zraněná a jejich přítomnost v Cancúnu není ani zdaleka tak utajená, jak si všichni ze začátku namlouvali. A tak jim brzo po krku kromě templářů půjde i místní kartel.

Samozřejmostí je dějová linka odehrávající se v minulosti. Char se totiž mimo jiné rozhodne vypátrat hackerskou skupinu Erudito, jenže informace o ní jsou chráněny heslem. Nápověda ale nápadně zní jako přezdívka jedné její dávné předkyně, o které Charlottě kdysi vyprávěla babička. A tak se Char rozhodne tentokrát pomocí Animu podívat do Incké říše (jak ostatně už napovídá název celého komiksu), kde obsadí tělo své dávné předkyně Quily, která je chaski – kurýr doručující zprávy. Když se ji ale nedopatřením dostane do rukou zpráva mluvící o smrti císaře, musí začít jednat.

Hlavní hrdinka, Charlotta de la Cruz, je bohužel stejně jako v předchozím díle místy značně nesympatická. Navzdory nelehké situaci celé asasínské trojice na útěku stále jedná dost tvrdohlavě a impulzivně. A tak ve výsledku vlastně může za nemalou část problémů, které se v druhém díle komiksu řeší. Je ovšem velmi zajímavé sledovat ji v porovnání s jejím inckým alteregem Quilou – její chování totiž Char na rozdíl od činů Toma Stoddarda (asasína ze Salemu z předchozího dílu) vůbec nekomentuje, a tak působí dojmem, že se s Quilou ve spoustě věci ztotožňuje. Čtenář tak může pozorovat, že obě postavy (přestože odděleny nespočtem let) mají vlastně leccos společného.

Autoři v pěti bodech

  1. Anthony Del Col a Conor McCreery společně stojí také za počiny jako je Kill Shakespeare či Sherlock Holmes vs. Harry Houdini.
  2. Anthony vystudoval Canadian Film Centre, aktuálně žije v Brooklynu se svojí ženou Lisou.
  3. Conor McCreery se většinu svého života věnoval filmu a žurnalistice, než se pustil do projektu Kill Shakespeare. Nyní žije v Torontu.
  4. Neil Edwards pracoval mimo jiné pro Marvel, DC či Disneyho.
  5. Edwards má na svědomí třeba díly Justice League či Adventures of Superman.

Děj se v Zapadajícím slunci začíná rozjíždět trochu více ve velkém a čtenáře jistě napadne spousta dalších otázek, na které by chtěl znát odpovědi. Samozřejmostí je i řádný cliffhanger na závěr. Některé momenty v příběhu ale působí jako až příliš podezřelá náhoda, a tak poněkud kazí požitek z děje. Stejně jako tomu bylo u předchozího dílu, je v komiksu přítomen i několikastránkový popis reálií, ve kterých se historická dějová linka odehrává. Jedná se o zajímavé shrnutí, i když by bylo čtenářům víc k užitku na začátku knihy než na konci.

Kresba je dynamická, což je patrné převážně při akčních scénách, které v sobě skutečně mají část kouzla a energie počítačové předlohy. Bohužel občas jsou skoky mezi panely příliš dlouhé či zmatené a čtenář má tak chvíli problém se zorientovat, co se vlastně mezitím na scéně stalo. Pochválit si rozhodně zaslouží zvolená barevná paleta – každý už jen podle tónů barev hravě pozná, v jaké dějové rovině se děj nachází. Jako bonus na závěr jsou v knize i další alternativní obálky k jednotlivým sešitům, které Zapadající slunce tvoří. Některé z nich jsou velmi povedené a je docela škoda, že oficiální obálka je oproti nim poněkud nijaká.

Vzhledem k návaznosti na předchozí díl rozhodně nejde Zapadající slunce doporučit těm, kteří ještě neměli tu čest se Zkouškou ohněm. Kdo už si ovšem začátek série přečetl a byl s ním spokojený, tomu se nejspíše zalíbí i pokračování. Příběh se posune o něco dál a prostředí Incké říše také neurazí. O žádný převrat ve světě komiksů se ale nejedná a kdo není zarytým fanouškem série, toho by mohla lehce odradit ta spousta drobných nedostatků, kterými Zapadající slunce trpí.

  • Anthony Del Col, Conor McCreery, Neil Edwards: Zapadající slunce (Assassin's Cre­ed 2)
  • Crew, 2017
  • překlad: Martin D. Antonín
  • obálka: Neil Edwards
  • 128 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
3. června 2017, Jan Holan

Assassins Creed 02 - Zapadající slunce

Assassins Creed 02 - Zapadající slunce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč