Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyhnankyně moří: Relaxační četba na nedělení odpoledne, Jeffe Kenedy: Vyhnankyně moří (Kronika Dasnarie 02)

80BE57AC-5B7C-450B-982A-77056FF07762

Když čtenáři viděli Jennu naposledy, podařilo se jí úspěšně utéct od jejího starého a hlavně extrémně krutého, násilnického manžela, který na ni zanechal nejen šrámy na těle, ale hlavně na duši. Z naivní dívky se tak v tu ránu stal člověk, jehož realita udeřila opravdu tvrdě do tváře. Podaří se bývalé plaché princezně najít nový smysl života? A zvládne Jeffe Kennedy posunout svoje dílo o stupeň výš nebo bude kvalita stejně kolísavá jako v prvním díle?

Vyhnankyně moří navazuje v příběhu tam, kde Vězenkyně koruny skončila – tedy na palubě lodi Valerie, díky níž se Jenně podařilo uniknout nezáviděníhodnému osudu plnému celoživotního mučení. Nyní se však před mladou ženou otvírá nová výzva – a to co učinit s náhle nabytou svobodou? Celý život jí ostatně bylo vštěpováno, že jejím hlavním účelem je být dobrou manželkou (a umět obstojně tančit). Nic z toho ale není dvakrát praktické, když se máte najednou uplatnit v reálném světě.

Jeffe Kennedy v pěti bodech

  1. Jeffe Kennedy je 56letá americká autorka pocházející z Colorada.
  2. Vystudovala neurofyziologii na University of Wyoming, od roku 2008 se ale naplno věnuje psaní.
  3. Na svém kontě už má více než 16 románů, které se řadí jak do žánru fantasy, tak erotické literatury.
  4. Trilogie Kronika Dasnarie je první, která z jejích početných sérií vyšla přeložená do češtiny.
  5. Momentálně žije v Santa Fe, v Novém Mexiku, se dvěma Mainskými mývalími kočkami, spoustou volně pobíhajících ještěrek a s (dle jejích slov) velmi pohledným partnerem.

Naštěstí se jí ale na lodi pod nohy doslova připlete Kaja – kněžka a válečnice v jedné osobě, která okamžitě prohlédne Jenny ne úplně přesvědčivý převlek, kdy se snaží vydávat za mladého muže. A rozhodne se ji v opravdu krátkém čase naučit všechno, co umí. Pokud si pokládáte otázku, čím Jenna válečníci natolik zaujala, aby dívce předala své těžce vydobyté know-how – ano, není to nic jiného než tanec, k němuž se hlavní hrdinka uchyluje v podstatě kdykoli, kdy se octne v úzkých nebo potřebuje udělat dojem. Nutno říct, že v některých pasážích to působí až komicky, ale síla tance zjevně jednoduše nezná mezí.

Z Jenny se tak v řádu pár dní stává kněžka Ivariel – zcela oddaná bohyni Danu, pro kterou složila slib mlčenlivosti, cudnosti a neutuchající víry v bojové umění. Kaja pro její novou identitu ještě zajistí práci v podobě ochranky jedné karavany a sama se vydá plnit jiné povinnosti. Protagonistka zůstává tedy opět sama i se svým vnitřním monologem, co by tak měla se svým životem podniknout dál. S jejími myšlenkami si musí rovněž vystačit i čtenář, protože slib mlčenlivost znamená, že hlavní hrdinka 90% knihy nepromluví ani slovo.

Tančit, mlčet a meditovat

Jennino marné pátrání, kudy se vydat dál, velice dobře charakterizuje i samotnou knihu. Nejde o to, že by se Vyhnankyně moří špatně četla – děj utíká a krátký rozsah zajišťuje, že se čtenář octne na konci ani neví jak. Problém je, že pokud by měl zodpovědět otázku, o čem kniha byla, půjde o opravdu krátkou odpověď. V románu se totiž z hlediska ústředních dějových linek nestane po většinu času vůbec nic. Jenna putuje, přemýšlí, kouká, tančí, mlčí… V podstatě se po tom traumatu z minule ocitá na takové relaxační dovolené a my s ní. Dějové vlny pak stejně jako v prvním díle rozproudí akorát závěr, kdy si Jeffe Kenedy pomůže takovým lehkým deus ex machina, když se zničehonic objeví jistá postava a Jenna si tak nějak odběhne to v rychlosti vyřešit, aby se zase mohla vrátit ke svým odpočinkovým aktivitám.

Pokud tedy hledáte opravdu oddechové dílo, v kterém se nebudete stresovat dějovými zvraty a postačí vám se jen tak nechat spolu s hlavní hrdinkou táhnout proudem okolností, budete nad míru spokojeni. Vyhnankyně moří totiž poskytuje přesně to a nabízí takový relax na jedno nedělní odpoledne. V případě, že ale čekáte propracované fantasy se zajímavými zvraty, toto dílo vaše nároky stěží uspokojí.

  • Jeffe Kenedy: Vyhnankyně moří (Kronika Dasnarie 02)
  • Fantom Print, 2022
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Zuzi Maat
  • 240 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
21. května, Adéla Košařová

Vyhnankyně moří

Vyhnankyně moří
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 209 Kč