Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vydejte se na pouť proti času, Ray Bradbury: Sem přichází něco zlého

sem prichazi neco zleho

Green Town je městečko jako každé jiné. Obyčejné, ospalé a zdánlivě naprosto nehodné pocty, které se mu dostalo. A navíc v říjnu. Přijela pouť a než si někdo uvědomí, že s ní není něco v pořádku, bude již pozdě.

Will a Jim jsou obyčejní třináctiletí chlapci. Kamarádi od útlého dětství, kteří milují dobrodružství a neustále si nějaká vymýšlejí. Tentokrát ale dostanou příležitost užít si zábavy na několik životů dopředu. Stejně jako většina obyvatel Green Townu jsou i oni přitahováni tajemnou poutí a jejími fascinujícími atrakcemi. A zdá se, že potulní umělci, akrobaté a kejklíři jsou obdobně fascinováni obyčejnými lidmi. Když se ukáže, jak nebezpečné toto okouzlení může být, pokusí se oba chlapci nejprve uniknout nechtěné pozornosti majitelů pouti. A nakonec, když naděje na útěk zmizí jako dětská představivost, rozhodnou se svým protivníkům postavit. Naštěstí na to nebudou tak úplně sami, což je jedině dobře, neboť se právě zapletli s bytostmi, které se specializují na lidská přání. A jestli je dětská mysl něčeho plná, pak jsou to právě sny a přání.

Ray Bradbury v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1920 ve státě Illinois.
  2. Kdyby nikdy neobjevil psaní, stal by se kouzelníkem.
  3. V roce 1938 začal publikovat sci-fi povídky ve fanzinech.
  4. Byl nominován na filmového Oscara za svůj animovaný film Icarus Montgolfier Wright.
  5. Svou sbírku knih věnoval veřejné knihovně v rodném Waukeganu.

Ray Bradbury zvolil velice poetický tón celého vyprávění. Jako by vše v tomto příběhu bylo kouzelné. Od úsvitu přes návštěvu knihovny až po projížďku na pouťovém kole. I když to poslední je spíš děsivé, neboť tohle kolo dokáže vracet či přidávat čas. Je to svým způsobem značně symbolické. Stejně jako možnost překlenout zbytky dětství a dospět doslova v okamžiku. Důležitou roli v tomto konkrétním dobrodružství hraje i Willův starší otec (který by věkem mohl být dědeček), jehož mysl si stále pamatuje, jaké to je být mladý. Do jisté míry tak jde o příběh třech mladíků, z nichž jeden se nachází v dospělém těle. Díky tomu ale má mnohem větší pochopení pro to, jak svět funguje. A mohl by se stát přesně tím důvodem, proč celý tento výlet do nadpřirozena zakončí happyendem.

Kdo by nechtěl vrátit čas? Anebo trochu jej popohnat, aby se konečně dočkal dospělosti. Majitelé pouti, zdá se, mají lidské tužby dokonale přečtené. A jsou ochotni za jejich splnění nabídnout zajímavý obchod… Autor se rozhodl dát svým vzpomínkám na dětství vlastní příběh. A ačkoli téma tajemného cirkusu či zábavní pouti nepatří mezi nejoriginálnější, je-li takový námět správně uchopen, jde vždy o velice zábavné čtení. A člověk ani nemusí znát zpaměti jisté koncepční album Alice Coopera, aby věděl, že nic není zadarmo a každé splněné přání bude stát mnohem víc, než co jsou lidé ochotni zaplatit. Otevřením této knihy ovšem riskujete jen to, že ji odložíte pouze jednou. Po jejím dočtení.

  • Ray Bradbury: Sem přichází něco zlého
  • Kniha Zlín, 2022
  • Obálka: Milan Malík
  • Překlad: Jarmila Emmerová
  • 280 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. října 2023, Tomáš R. Tokoš

Sem přichází něco zlého

Sem přichází něco zlého
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč