Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vstupte do fascinujícího světa džinů na pozadí steampunkového Egypta, P. Djèlí Clark: Vládce džinů

big_vladce-dzinu-5Lk-487641

Egypt patří mezi světové velmoci, které technologicky předčí v podstatě jakoukoli jinou zemi na planetě. A z velké části za to vděčí přítomnosti Džinů, kteří před 40 lety vstoupili na jejich půdu portálem mystika al-Džáhize. Od té doby představují v podstatě plně integrované členy společnosti, kteří pomáhají Egypt maximálně rozvíjet. Co se ale stane, když Káhiru začnou ohrožovat tajemné vraždy a po ulicích se šíří zvěsti o návratu dávno ztraceného súdánského mystika?

Agentka Fátima je nepostradatelnou součástí Ministerstva kouzel, alchymie a nadpřirozených entit. Její začátky však byly značně trnité, protože do svého zaměstnání nastupovala jako jedna z mála žen, a setkávala se tak s řadou stereotypů a podceňování. Svou pozici si ale už dávno vydobyla, a to i spolu s možností namísto oficiálních uniforem nosit stylové obleky a pracovat vždy sama. Jenže to druhé se má brzy změnit, když jí přiřadí novou parťačku, Hadíu, již jde asi nejlépe popsat jako chodící ztělesnění nadšení, jisté míry naivity a zapálení pro její novou práci. A obě ženy rovnou čeká případ jejich dosavadní kariéry, když se přichomýtnou k masové vraždě, kde mezi oběťmi je i britský diplomat.

Kromě toho, že si tenhle zločin koleduje o mezinárodní diplomatický skandál, ochomýtají se kolem něj i zvláštní okolnosti spojené se způsobem úmrtí obětí. Všichni totiž zemřeli za přičinění magie, což může znamenat jediné – vrah má co dočinění s magií džinů. Aby toho nebylo málo, začínají se Káhirou šířit zvěsti o návratu Al-Džáhize. Muže, jenž otevřel tajemný portál a pak nenávratně zmizel. Jenže teď má být zpátky a svou pozornost zaměří na rozdmýchání nespokojenosti už u tak nespokojené části egyptské společnosti – těch nejchudších.

P. Djèlí Clark ve svém Vládci džinů umě kombinuje směsici detektivky, fantasy, historického románu a do jisté míry i romance, a to vše na pozadí steampunkového Egypta pár let před začátkem první světové války. Jeho ústřední ženské hrdinky zcela s přehledem táhnou celý děj a rozhodně jim nechybí velká dávka komplexnosti s příměsí charakterového vývoje. Potěší i povedená love story mezi hlavní hrdinkou a její trochu záhadnou přítelkyní. O něco komplikovanější je to s ústředním záporákem. Autor velice dlouho tají jeho pravou tvář, byť pozorný čtenář na skutečnou totožnost přijde poměrně brzy a pak už jen netrpělivě čeká na potvrzení své teorie. Toho se dočká v poslední třetině knihy, kdy se děj překlene do svého závěru. Samotné odhalení sebou ale mimo jiné přináší rozklíčování skutečných motivů a důvodů, proč to všechno vlastně dělá. Paradoxem je, že v tu chvíli do teď fascinující a do té doby na hraně šedi pohybující se postava ztrácí podstatnou část svého kouzla a nahrazují ho poměrně přízemní důvody k páchání zla.

P. Djèlí Clark v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1971 v New Yorku, kde také žije dodnes.
  2. Velkou část svého dětství ale strávil na ostrovech Trinidad a Tobago, odkud pocházejí jeho rodiče.
  3. Získal řadu cen za své novely Bubny černého boha (2018), Děsy z tramvaje 015 (2019) a Mrtvý džin v Káhiře (2016). Všechny jsou zasazené do stejného světa jako Vládce džinů.
  4. Vládce džinů (2021) pak představuje jeho první román, který vydal.
  5. Phenderson Djèlí Clark či P. Djèlí Clark jsou jeho pseudonymy. V občance figuruje jako Dexter Gabriel.

Jde však pouze o drobnost, protože jinak se Vládce džinů čte v podstatě jedním dechem. Hodně tomu přispívají také samotní džinové, jejichž existence zpravidla generuje spoustu zábavy, a zde tomu není jinak. Autor si navíc šikovně pohrává s myšlenkou, že tyto magické bytosti nemusí nutně být jen otroci nebo nepřátelé lidstva, ale naši spoluobčané, kteří vykonávají zcela běžná zaměstnání od architektů, přes pekaře či třeba knihovníky.

Vládce džinů představuje povedený exkurz do steampunkového Egypta počátku dvacátého století, kterému nechybí kvalitní detektivní zápletky, troška té romance, a hlavně svět plný fascinujících džinů. Tím vším pak čtenáře provázejí propracované hlavní hrdinky, kterým sekunduje více méně povedený záporák, jemuž lze odpustit i jistý pokles zajímavosti v momentě, kdy dojde k odhalení jeho identity a motivů. Příběh navíc funguje zcela uzavřeně, takže zůstává na autorovi, zda se do něj rozhodne ještě někdy vrátit. My bychom byli rozhodně rádi…

  • P. Djèlí Clark: Vládce džinů
  • Host, 2022
  • překlad: Jakub Němeček
  • obálka: Stephan Martiniere
  • 456 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
29. dubna 2023, Adéla Košařová

Vládce džinů

Vládce džinů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč