Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Všechny barvy Batmana, Kolektiv: Batman v černé a bílé

kolektiv: Batman v černé a bílé

Černobílá. Barevná kombinace, která k Batmanovi sedí jak víko na popelnici. Tóny, které dokážou vystihnout pravou podstatu jeho duše. Ambiciózní sborník, nazvaný prostě Batman v černé a bílé.

Editor Mark Chiarello zjevně není muž malých snů a plánů. Dokázal sehnat dohromady ta největší jména v komiksu – ať už třeba kreslíře, o kterých možná běžný smrtelník málokdy slyšel, ale v branži jsou považováni za legendy, nebo spisovatele Gaimanova formátu – a spojit je pod jediným cílem. Zadání bylo zdánlivě jednoduché: vytvořte Batmanův příběh v černé a bílé barvě. Rozsah všech povídek je přitom rovných osm stran, takže ve většině případů jde o přímočaré vyprávění, často se silným tahem na branku v podobě překvapivé pointy.

Původně čtyři svazky jsou kombinované ze zcela nových příběhů (první a čtvrtý svazek) a povídek převzatých z Batman: Gotham Knights, kde vycházely jako bonusový strip. To ale jen na okraj pro fanoušky publikační historie. Důležité je, že to vše nakonec vyšlo v jediné pořádné knize a v českém překladu.

A je to rozhodně jeden z těch lepších komiksových sborníků. Opravdu jde vidět poctivý editorský dohled a především silná základní myšlenka. Například v porovnání s před pár lety vyšlým Joker 75, který kombinoval dnes už téměř nečitelné staré komiksy a z kontextu vytržené kousky příběhů novějších, jde vyloženě o sborníkovou superstar.

Ono barevné zadání kupodivu drží celý sborník dost silně pohromadě a autoři se nemusí omezovat (a rozhodně tak nečiní), co se týče tématu, tónu vyprávění, humoru či brutality. Batman přeskakuje žánry, chvíli paroduje sám sebe, aby vzápětí zvážněl jako sama temnota… Většina z těch mnoha a mnoha povídek je navíc opravdu kvalitní a nápaditá. Editoři rozhodně neměli potřebu zařazovat slabší kusy čistě kvůli objemu.

Představte si, že „komiksová postava“ je zaměstnání podobné jako filmový herec a Batman s Jokerem jsou ve skutečnosti kolegové od fochu. Nebo netopýra v souboji s nacisty. Nebo Bruce Wayna v kápi, který nikdy nevyrostl z puberty a nejraději má komiksy se Supermanem.

Každý si tu vybere svou oblíbenou netopýří polohu a každému utkví jiné příběhy, ale zklamán by neměl odejít nikdo. I pokud vám knihovna praská ve švech a vybíráte si jen ty nejlepší příběhy s netopýrem, Batman v černé a bílé ostudu rozhodně neudělá. Najdete jich tady totiž na zhuštěném prostoru více než dost.

  • Kolektiv: Batman v černé a bílé
  • Crew, 2019
  • Scénář: Různí
  • Kresba: Různí
  • 416 stran, 789 Kč (v e-shopu Fantasye již za 710 Kč)
4. ledna 2020, David P. Stefanovič

Batman v černé a bílé

Batman v černé a bílé
Vložit do pytle na zboží  Koupit 789 Kč 710 Kč