Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vrány jsou plné čarodějných tajemství, Danielle Paigeová, Kass Morganová: Vrány (Vrány 01)

Morganová Kass a Paigeová Danielle: Vrány 01

První ročník na vysoké škole skýtá mnoho útrap a nebezpečí pro všechny mladé dívky, které se snaží získat místo v některém z dívčích spolků, najít nové kamarádky a spokojeně proplouvat studiem. A to i v případě, že daný spolek nepředstavuje jen krytí pro pravé čarodějnice.

Nový začátek, po ničem jiném Vivi netoužila. Studium na vysoké škole jí tohle přání mělo vyplnit, dát šanci najít si nové přátele, které nebude muset z minuty na minutu opustit kvůli zlé předtuše své matky. Pro svůj nový život si Vivi vybere sesterstvo Kappa Rho Nu, nejproslulejší dívčí spolek na škole s legendárními večírky a beneficemi. Za závojem prestiže a úspěchu se však skrývá tajemství, které by nečekala ani v nejdivočejších snech.

Naopak Scarlett Wintersová, dcera bývalé předsedkyně spolku, ví o všech tajemstvích a zároveň i jedno sama skrývá. Tajemství, které jí ale může zabránit v naplnění matčiných ambiciózních tužeb a získání funkce předsedkyně. Během zasvěcení jsou Scarlett a Vivi zařazeny do dvojice a společně přicházejí na to, že svět čarodějného sesterstva je mnohem temnější, než čekaly, plný krvavých přísah, zrady a především tajemství.

Kass Morgan, autorka známého young adult sci-fi Prvních 100, které získalo vlastní seriál, tentokrát spojuje síly se spisovatelkou Danielle Paige, jež už má za sebou také zkušeností se psaním YA literatury, ačkoliv pro českého čtenáře není tak známá. Společně vytvořily magický svět v reálném světě.

Kass Morgan a Danielle Paige v pěti bodech

  1. Kass Morgan je autorkou série PRVNÍCH STO, která měla svůj seriál na stanici CW
  2. Studovala literaturu na Brownu a Oxfordu, žije v Brooklynu.
  3. Její knihovna je tak přeplněná, že se bojí, že se jednou zhroutí a pohřbí ji.
  4. Danielle Paige napsala příběh na motivy pohádky Sněhová královna s názvem Ledová jako sníh.
  5. Kromě psaní young adult literatury se věnuje i práci v televizním průmyslu. Několikrát byla nominována na cenu za původní scénář.

Co se týče kulis, mají Vrány všechno. Nádech tajemna a atmosféra utajeného spolku, tarotové karty i různé druhy magie, včetně té černé. Autorky dokázaly vypíchnout i důležitost rodinných vazeb, mezigenerační vztahy a nezapomínají i na rodiče, které většina young adult knih úplně vynechává. V knize i vzhledem k čarodějnému námětu jsou vztahy mezi matkami a dcerami velmi důležité.

Příběh a propracovanost postav už je bohužel věc druhá. Děj je velmi předvídatelný a dalo by se říct, že vlastně i dost tuctový. Hodně se klade důraz na tajemno, které ale není zas až takovým tajemstvím. A postavy… těch je tu, kromě těch dvou hlavních, opravdu hodně. Ale jejich základními charakteristikami je v podstatě jen barva pleti. Čtenář vždy ví, jakou barvu kůže postava má – pravdě podobně i proto, že obě autorky pocházejí ze dvou ras a přeci jen se stále jedná o americkou literaturu – ale už se nikdo nevěnuje snaze je odlišit zajímavými povahami či čímkoli, čím by čtenáři uvízly v hlavě.

Na to, že se kniha odehrává ve vysokoškolském dívčím spolku, je určena spíš pro mladší čtenáře young adult. Příběh, charaktery, a i zmíněné fungování magického světa, je popsáno tak jednoduše, že se jedná o doopravdy nenáročné čtení. Kniha je velmi čtivá, i když občas to může kazit přeskoky mezi vyprávěním dvou hlavních postav, jež každou psala jiná autorka, což se naneštěstí snadno pozná.

  • Danielle Paige, Kass Morgan: Vrány (Vrány 01)
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Petra Miketová
  • 392 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 356 Kč)
13. srpna 2022, Nela Libovická

Vrány 01

Vrány 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč