Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte ve světě, kde kreativita má svou melodii, Karel Doležal: Zombie, chiméry a rock’n’roll

Doležal Karel: Zombie, chiméry a rock´n´roll

Být kreativní je obtížné. Zvlášť když je vaším oborem hudba a vy chcete pro svou kapelu jenom to nejlepší. Naštěstí existuje způsob, jak si zajistit služby toho nejlepšího básníka na celém… Minimálně v celé Praze. Jen ho bude třeba najít a přemluvit.

Axel je obojživelník. Moc jich v Praze není, ale o to pravdivěji působí tvrzení, že i jiné bytosti dovedou ocenit pořádnou rockovou hudbu. A co víc, Axel má krom obdivu k muzice i vlastní kapelu. Ta sice zatím příliš známá není, ale to se má brzy změnit. Jen co najdou toho úplně nejinspirativ­nějšího člověka. Až se jim to podaří, bude jejich kapela slavná a nikdo z nich nebude muset ani trochu pracovat. Nepočítáme-li rozdávání úsměvů a autogramů. Potíž je v tom, že Axel není zdaleka jediným, kdo tohoto inspirátora hledá. A ne všichni mu chtějí potřást pravicí.

Praha v podání Karla Doležala připomíná spíš hlavní město podivností než město plné turistů a laciných suvenýrů. Narazíte zde na bezpočet zvláštních bytostí, realita místy existuje ve vícero rovinách (a občas má dovolenou) a metro obsluhují opravdoví červi. Na každém kroku lze nalézt něco jedinečného, vymykajícího se všemu kromě autorovy představivosti. A přestože má hlavní hrdina k dispozici pomoc neméně podivných přátel, nebude hledání ztraceného básníka žádná sranda. Tedy, sranda to bude, ale spíš pro čtenáře. Přičemž platí, že informovaní čtenáři si pochopitelně užijí mnohem víc zábavy. Kniha je totiž přímo prošpikovaná narážkami a nápady, které udělají radost zejména těm zasvěceným. Nicméně i laik si důvod ke smíchu najde.

Karel Doležal v pěti bodech

  1. Od roku 2010 se jeho povídky pravidelně objevují v literárních soutěžích a sbornících.
  2. Je jedním ze tří zakladatelů literárního webu Triumvirát.
  3. Živí se jako překladatel.
  4. Je ženatý a má dva syny.
  5. V současné době pracuje na pokračování svého debutového románu.

Tento románový debut místy připomíná průvodce fantastickými lokalitami. Téměř na každé stránce se objeví něco exotického, co je třeba náležitě dokumentovat. Čtenáři se tak spolu s hlavními postavami docela projdou a podaří se jim zavítat i mimo hlavní město. Nicméně v tomto případě platí, že samotná cesta je cílem. Pramálo záleží na tom, kde se ukrývá grál v podobě inspirativního básníka. Nebo proč bylo třeba, aby se schovával. Mnohem důležitější je provést čtenáře skrz labyrint více či méně originálních nápadů. Tento přístup nefunguje špatně, ovšem v některých částech příběhu je patrný větší důraz na humorné vsuvky či situace než na samotný děj. S ohledem na výsledek Axelova pátrání lze s nadsázkou říct, že Doležalova prvotina je dobrý, byť místy rozsáhlejší, úvod do originálního a fascinujícího univerza.

Ačkoli některým čtenářům může připadat, že autor svými nápady provedl kobercový nálet a množství využité představivosti by za normálních okolností vydalo na pět knih a dva komiksové sešity, najdou se i takoví, kterým tato koncentrace rozhodně udělá radost. Ať už tím, že odhalí původ inspirace jednotlivých postav nebo zjištěním, jak pečlivě zde autor propojil příběh se svými oblíbenými skladbami. Zombie, chiméry a rock’n’roll je povedenou jednohubkou, která má potenciál stát se hlavním chodem.

18. března 2020, Tomáš R. Tokoš

Zombie, chiméry a rock´n´roll

Zombie, chiméry a rock´n´roll
Vložit do pytle na zboží  Koupit 250 Kč 225 Kč