Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte ve světě, kde je magie opravdu drahá, Vítejte ve světě, kde je magie opravdu drahá

dcera kosti tonouci cisarstvi

Říše Fénixe má velmi bohatou historii. A značně nejistou budoucnost. Císař žije v ústraní a většinu faktického vládnutí za něj obstarávají jím vyrobené biologické konstrukty. To by možná nebyl zase takový problém, kdyby každý takový konstrukt neodčerpával životní energii dárcům kostních úlomků (čti: poddaným). Argument ochrany před tajemnou hrozbou proti takovému plýtvání lidskými zdroji neobstojí. Už jenom proto, že většina obyvatel říše považuje tyto hrozby za legendy. Je tedy pouze otázkou času, kdy dojde k otevřenému povstání. Zdá se, že jedinou nadějí na záchranu říše (a hlavně vládnoucí dynastie) je císařova dcera. Pokud zvládne dva nelehké úkoly: najít ztracené vzpomínky a zdědit trůn.

Lin je sice jediným potomkem současného císaře, ale před pěti lety přišla o paměť, a teď se zoufale snaží najít způsob, jak i přes tento handicap obstát v otcových zkouškách, po nichž by mohla být jmenována jeho nástupkyní. Aby to neměla zase tak jednoduché, musí soupeřit s Pa-jenem, kterého císař adoptoval jakožto záložní řešení. I on má před sebou ještě mnoho zkoušek, ale prozatím se jeví jako velice schopný. V otázkách magie a tvorby konstruktů dokonce mnohem schopnější než Lin. Jeden z nich bude vládnout říši, toho druhého nejspíš čeká o něco méně šťastný osud.

Jovis je pašerák. Podle některých ten nejlepší. Rozhodně je ale nejhledanější. Jeho životní poslání představuje najít unesenou ženu, která před mnoha lety zmizela beze stopy. Má ovšem tu smůlu, že ať už se objeví na kterémkoli z plovoucích ostrovů říše, zaplete se k nějakému dobrému skutku. Tu zachrání nějaké dítě před odběrem kostního úlomku, tam si osvojí magické zvířátko schopné mluvit lidskou řečí, a dokonce se mu čas od času podaří vypomoct i povstalcům. Nic z toho mu sice milovanou osobu nevrátí, ale kdoví, třeba ho přeci jen dostihne karma.

Falue je dcerou guvernéra jednoho z ostrovů. Její otec holduje večírkům a zábavě, ona dává přednost šermu. Oba jsou ve svých zájmech velice dobří, byť guvernér rozhodně nepracuje s tréninkovými nápoji. Falue na svůj první opravdový boj teprve čeká. A vzhledem k horšící se politické situaci nebude muset čekat dlouho. Ne snad proto, že by se nechala unést stejnou vidinou spravedlivější společnosti jako její přítelkyně pocházející z mnohem skromnějších poměrů. Ale nové pořádky mají tendence nechovat v potomky vyšších vrstev společnosti zrovna v lásce.

Duna je neznámou dívkou žijící na neznámém místě. Stejně jako ostatní obyvatelé nemá ani ona žádnou představu o tom, jak nebo proč se zde ocitla. Doufá ale, že s trochou zvědavosti (a notnou dávkou štěstí) se jí může podařit odhalit pravdu. V tom horším případě se vždycky může vrátit ke každodennímu sběru ovoce.

Andrea Stewart ve čtyřech bodech

  1. V dětství se s rodiči často stěhovala.
  2. Od malička se zajímala o literaturu.
  3. Její román Dcera kostí byl nominován na Locus Award za nejlepší debut.
  4. V současné době žije v Kalifornii.

Dcera kostí je první knihou chystané série a celkem bez obtíží zvládá plnit základní principy většiny Young Adult titulů – totiž zkombinovat zajímavý námět s průměrným provedením. Na upadajícím císařství, které kromě rebelů pravděpodobně bude muset časem čelit i nějaké tajemné invazi, není nic objevného. Přesto jde o poměrně solidní základ pro příběh o dívce, jež musí soupeřit nejen s otcem a jeho adoptivním synem, ale i sama se sebou, aby přežila (a stala se budoucí císařovnou). Když se k tomu přidá velice zajímavé pojetí magie, připomínající spíš něco mezi nekromancií a programováním, je výsledkem poutavý námět.

Tato kniha však není bohužel jen o jednom velkém příběhu. Střídání protagonistů po jednotlivých kapitolách, které ve většině případů navíc končí nějakým tím cliffhangerem, může působit spíš rušivě. Zejména když by úplné vyškrtnutí dvou ze čtyř hlavních postav nemělo žádný vliv na děj. Když se k tomu přidá dlouho očekávatelný závěr, jistá naivita některých protagonistů (stačí říct, kdo jste a obyvatelé říše vám nadšeně pomohou, přestože jim za to hrozí smrt), nemluvě o některých nejasnostech ohledně využití magie kostí (jeden úlomek = jeden příkaz; co se stane s konstruktem, když dárce kostního úlomku zemře?), nemůže mít Dcera kostí větší ambice nežli stát se jen další z řady knih typu přečíst a zapomenout. Pokud ovšem nemá autorka v rukávu nějaký ten trumf pro další díly.

  • Andrea Stewart: Dcera kostí (Tonoucí císařství 1)
  • Host, 2022
  • Obálka: Lauren Panepinto
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • 460 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
3. května 2023, Tomáš R. Tokoš

Tonoucí císařství 1 - Dcera kostí

Tonoucí císařství 1 - Dcera kostí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč