Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte ve světě, kde chřipka není k smíchu, Stephen King: Svědectví

9788075932358

Rok 1990 není zrovna šťastný. Spojenými státy (a později i zbytkem světa) se prožene superchřipka, která téměř vyhladí celou lidskou populaci a přeživších nechá jen tolik, aby si mohli v hloučcích u ohňů povídat legendy o civilizaci. Jenomže potom se objeví On a začne budovat svůj nový svět. A kdo se k němu nepřidá, bude litovat, že byl imunní vůči pandemii.

Říká si Randal Flagg. Trpělivě čeká, až se objeví panika, armáda, násilí, chaos a města se nakonec změní v hromadné hroby. Cestuje po Státech a hledá ty, kteří mu pomohou stát se pánem světa. Kdo si nestěžuje a věnuje svůj čas práci pro zářnou budoucnost lidstva, má se dobře. Kdo byť jen lehce poruší pravidla, skončí ukřižovaný. Když má Flagg dobrý den.

Všichni musí tvrdě pracovat, aby obnovili civilizaci. A následně vyhladili své soky z východního pobřeží. Ti nemají žádného Flagga. Jen jednu starou Afroameričanku, která je přesvědčena o tom, že ji Bůh vyvolil k tomu, aby lidem ukázala cestu ke spáse. Její víra (s trochou nadpřirozeného zjevování se ve snech) přivábí tisíce lidí. Jenomže zatímco oni ustanovují první komisi pro zvolení demokratické rady, v Nevadě pod Flaggovou vládou vzniká malá armáda, včetně tanků a letectva. Zdá se, že tento boj dobra proti zlu skončí poměrně jednoznačně.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Než se Svědectví stane příběhem boje následníků Boha proti ztělesnění ďábla (v podobě Randala Flagga), dostanou čtenáři možnost seznámit se se všemi protagonisty, kterých je dost na zdůvodnění rozsahu přes tisíc stran. Stephen King nikam nespěchá a svůj rozvětvený příběh začne v okamžiku, kdy se virus smrtící chřipky ještě ani nerozšířil. Postupně se propracovává všemi fázemi malého konce světa a nechává své hrdiny sledovat, jak se všechno kolem nich hroutí. Jakmile se usadí prach, začne cestování. Nikdo nechce umřít sám a bez pocitu, že se pokusil obnovit civilizaci. Většině lidem se zdají podivné sny, v nichž je buď pronásleduje tajemný muž nebo jim stará žena radí, aby se vydali k jejímu domovu. Až je takhle autor všechny rozdělí a nechá je trochu si užít společnosti ostatních přeživších, začne ten pravý boj o přežití.

Stephen King zabalil Svědectví do mnoha vrstev symboliky. Flaggova Nevada připomíná Třetí říši. Sám Flagg, obdařen nadpřirozenými schopnostmi, zpočátku nabírá na síle, aby ho později tato moc pohltila natolik, že se nevyhne chybám a podceňování nepřítele. Ten představuje skupinu natolik rozmanitou, až je zřejmé, že nebýt společné hrozby, už dávno by si každý našel svůj kout, kde by žil o samotě nebo v malé komunitě. Všichni se dali dohromady díky staré ženě, která sice nepřednáší Desatero, ani nezakládá inkvizici, ale přesto je její víra nad všechnu logiku.

Dokonce i když to vypadá, že by mohla svou oddaností k Bohu zničit to málo, co její lidé stihli vybudovat. A přestože je celá ta úmorná (pro hrdiny, nikoli čtenáře) a spletitá cesta od epidemie k finálnímu boji dobra se zlem zajímavá a plná napětí a osobního obětování, závěr stihne autor v takřka sprinterském tempu. V jednu chvíli se schyluje k velkému konfliktu a najednou se zametá nepořádek. Mezitím se pochopitelně ještě některé postavy snaží přežít následky boje proti těm druhým, ale v tu chvíli už je jasné, že jedna z komunit je odsouzena ke znovuvybudování Spojených států.

Svědectví má všechno, co lze od Kingova románu očekávat. Pečlivě budovanou atmosféru, gradující tempo, lehké záblesky nadpřirozena a jako kontrast k nim lidská přirozenost a zlo ukryté v každém z protagonistů. Celý příběh, poprvé vydaný v roce 1979, by nejenže vydal na trilogii, ale dokázal by fungovat i bez onoho černobílého boje dobra a zla. Což jenom dokazuje to obrovské množství nápadů a energie, jimiž King disponoval v první polovině své kariéry.

  • Stephen King: Svědectví
  • Beta – Dobrovský, 2020
  • Obálka: Jan Patrik Krásný
  • Překlad: Tomáš Zábranský, David Záleský
  • 1053 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
15. ledna 2021, Tomáš R. Tokoš

Svědectví

Svědectví
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč