Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte v tak trochu jiném pohádkovém světě, Naomi Noviková: Ve stínu Hvozdu

Noviková Naomi: Ve stínu Hvozdu

Každých deset let přijde Drak a vybere si jednu dívku, která s ním potom musí odejít do věže. Co na to, že Drak je čaroděj a nepotrpí si na lidském mase? Nikdo s určitostí neví, co nebohou dívku čeká za zdmi věže. A tentokrát by měl ukázat na krásnou a šikovnou Kasiu, která se na svůj těžký úděl chystá celý život. Proto jsou všichni překvapeni, když si Drak nakonec odvede její kamarádku.

Agnieszka ve spoustě věcech připomíná protiklad své dokonalé přítelkyně. Věčně neupravená, zdánlivě nešikovná a s pořádně prořízlou pusou. Však taky není jediná, kdo musí u Draka ve službě čelit neznámému. On sám zjistí, že si možná vybral pomocnici, která mu snadno přeroste přes hlavu. Už jenom proto, že Agnieszka umí ovládat magii. Ne tak, jako většina čarodějů a čarodějnic. Ona s ní pracuje spíš podvědomě a velmi spontánně. Proto se nedokáže naučit byť jednoduchá zaklínadla. Zároveň ale její kouzla zvláštně doplňuji ty Drakovy a spolu jsou schopni věcí doslova zázračných.

Otázkou ale je, zdali to bude stačit k vysvobození královny ze spárů temného Hvozdu, který se rok od roku rozšiřuje na úkor svých lidských sousedů. Hvozd je symbolem zla a temné magie a kdo se do něj nechá zlákat, už může být považován za navždy ztraceného. Tedy až doteď. Nejmladší princ je rozhodnutý udělat vše pro to, aby svou matku zachránil. A Agnieszka má v této výpravě hrát jednu z hlavních rolí.

Naomi Noviková v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1973.
  2. Vyrůstala na příbězích slovanských pohádek a Tolkiena.
  3. Debutovala v roce 2006 románem Drak jejího veličenstva.
  4. Ve stínu Hvozdu získalo ocenění Nebula Award a Locus Award za nejlepší román.
  5. V současné době žije s rodinou v New Yorku.

Začátek jako z pohádky. A pokračování ne nepodobné YA romanci. Ona je jiná než ostatní dívky, on platí za mocného mága schovávajícího se ve své věži. Nemají se rádi. Ona moc mluví a chová se až moc živelně. On se jí neustále vysmívá. Je povýšený a cynický. Takže zákonitě musí být jedinými lidmi, kteří jsou schopni zachránit svět a přilehlé okolí. A při té příležitosti se do sebe určitě zamilují. Ještě by to chtělo nějakého jiného nápadníka, nejlépe Drakova úhlavního nepřítele, který by Agnieszku mohl okouzlit a ona musela dlouho rozvažovat, koho si nakonec vybere…

Noviková Autorka ale až příliš dobře zná, kam takové příběhy vedou. A zcela záměrně se podobným cestám vyhýbá. Ano, vztah obou hlavních postav je náležitě komplikovaný a vyplněný náznaky náklonosti. Děj lze částečně předvídat. Ale právě čtenářská znalost literárních stereotypů je to, co hraje do karet autorce. Nic totiž není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.

Kniha balancuje na hraně typických příběhů pro mladší čtenáře, jenom aby všechny ukolébala a z ničeho nic přinesla nějaký ten nečekaný dějový zvrat. Přesto ale nejde v prvé řadě o originalitu zápletky. Ta se točí výhradně kolem Hvozdu a jeho plánu na totální zničení všeho lidského. Tahle kniha zaujme především citem, s jakým její autorka poskládala všechny stereotypy dohromady, aby z nich vytvořila svěží a netradiční příběh. Ano, Hvozd je zlý. Ale má pro to dobrý důvod. Ano, při boji s ním může zemřít spousta lidí (ostatně smrt je něco, nad čím se tady příliš nepozastavuje), ale všechno má svůj smysl.

Závěrečné kapitoly pak všechny tyto klasické náměty a nápady přetaví v netradiční, a přesto svým způsobem známý konec. Román Kniha mezitím projde od pohádky, přes YA a fantasy až zpátky k pohádce. Ve stínu Hvozdu je jednou z nejlepších knih poslední doby. A jestliže se netváří příliš epicky, jde o pouhé mimikry.

  • Naomi Noviková: Ve stínu Hvozdu
  • Host, 2019
  • Obálka: Alena Gratiasová
  • Překlad: Milan Žáček
  • 488 stran, 399 Kč (v e-shopu fantasye již za 359 Kč)
14. června 2019, Tomáš R. Tokoš

Ve stínu Hvozdu

Ve stínu Hvozdu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč