Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Virtuální šaman nastupuje trest, Vasilij Mahaněnko: Úkol přežít (Cesta šamana 1)

Mahaněnko Vasilij: Cesta šamana 1 - Úkol přežít

Pokud uvěříte vizi ruského spisovatele Vasilije Mahaněnka, zločiny vám v budoucnosti možná vynesou uvěznění ve fantasy onlineové hře. Z toho najednou má člověk neskutečnou chuť ocitnout se na šikmé ploše… Ovšem po přečtení první části příběhu jednoho takového vězně, si možná radši dáte zajít chuť jak na trestnou činnost, tak na videohry.

IT specialista Daniel Mahan má ve futuristickém světě pro příznivce elektronické zábavy práci snů. Zamezuje totiž zneužívání chyb ve fantasy onlineové hře Barliona, fungující na bázi virtuální reality. Bohužel ale propadne kouzlu tajemné dívky Mariny. Prostě se před ní musí předvádět, takže přijme její sázku a prolomí bezpečnostní systém kanalizace. Vyústí to v nepředvídaný kolaps a Mahan nyní musí strávit osm let uvězněn v Barlioně, která se používá jako nápravné zařízení. Je mu přidělena role šamana a přinejmenším začátek trestu si musí odpykat prací ve virtuálním dole. Během toho normálně cítí bolest a jeho postava může zemřít, jinými slovy resetovat všechny své schopnosti.

Úkol přežít, první část série Cesta šamana, se řídí starou radou „pište o tom, co znáte, případně o tom, co máte rádi“. Samozřejmě se nabízí, že zarytí hráči MMORPG budou s chutí přispívat do nového subžánru, pro nějž se uchytilo označení LitRPG. Pro Mahaněnka představuje očividnou rozkoš popisovat, jak jeho knižní avatár (který je po něm dokonce pojmenován) přijímá a plní zadané úkoly, sledovat, jak mu narůstají zkušenosti a učí se fígle, pomocí nichž zlepšuje své postavení v herním světě. Autor je na svou vášeň zkrátka hrdý a jeho styl určitě bude rezonovat se srdcem nesčetných pařanů a těch, kteří se o hry zajímají. Tak v čem je háček?

Koncept už ze začátku vykazuje několik nešvarů. Asi nemusím nijak dokazovat myšlenku, že používání Barliony ve vězeňství, byť vysvětlované mocenským vlivem jejího majitele, zní poměrně nevěrohodně. Samotný svět hry, tedy to, co z něj vidíme, zatím vypadá velmi stereotypně a ploše. Otázkou ovšem zůstává, co nabídnou další díly.

Vasilij Mahaněnko v pěti bodech

  1. Narozen 20. dubna 1981 v Severod­vinsku.
  2. Povoláním projektový manažer.
  3. Po úspěchu Cesty šamana se pustil i do scifistického spin-offu Galaktiona.
  4. Druhá část heptalogie Cesta šamana ponese název Kartosský gambit.
  5. Jeho další LitRPG série nese název Temný paladin (Dark Paladin).

V Cestě šamana se dále nesetkáme s příliš silnou atmosférou a už vůbec ne s prokreslením postav, ať už živých, nebo stvořených počítačem. V zásadě platí o Mahaněnkově psaní to samé, co o knihách Ernesta Clinea. Řadě lidí bude vyhovovat nadšení pro videoherní fenomén, ovšem osoby mimo okruh zanícených fanoušků mohou být zaraženy menším spisovatelovým důrazem na samotný sloh.

Úkol přežít, jak už dává najevo samotný název, nemá příliš komplikovaný děj. Mahan musí poznat nástrahy v novém životě, používat svých schopností a uzavírat první spojenectví. Děj má zřejmě úmyslně co nejvíc připomínat mise v úvodních fázích RPGček, a to včetně faktu, že hlavní hrdina zprvu nejčastěji zabíjí krysy. Potenciální konflikt s nepřátelskými spoluvězni je rychle vyřešen a odložen na neurčito, takže náš šaman narazí na zvrat až v pozdějších částech příběhu. Je třeba však přiznat, že právě v závěru projevuje Mahaněnko tolik potřebnou kreativitu a předkládá zajímavé otevřené konce pro další díl.

První kniha ze sedmidílné série se chvílemi čte jako něčí deníkový záznam, do něhož si hráč vkládá nejnovější zážitky z fiktivního světa, občas doplněné vtipným postřehem, aniž by se ve svém RPG dostal k hlavnímu příběhu. Pokud nejste zarytými fanoušky World of Warcraft a podobných onlineovek, může vás, bohužel, chvílemi nudit. Pro příznivce žánru však nabízí poměrně zajímavý počin, díky němuž si mohou zažít herní svět z trochu jiného, netradičního úhlu pohledu.

  • Vasilij Mahaněnko: Úkol přežít (Cesta šamana 1)
  • FANTOM Print, 2017
  • Překlad: Martin Kapalka
  • Obálka: V. Manyukhin
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
28. října 2017, Jiří Kábrt

Cesta šamana 01 - Úkol přežít

Cesta šamana 01 - Úkol přežít
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 244 Kč